San­na Rai­ta-aho / STT

YK:n luon­to­ko­kous eli YK:n bi­o­di­ver­si­teet­ti­so­pi­muk­sen osa­puo­li­ko­kous al­kaa Ka­na­dan Mont­re­a­lis­sa tä­nään.

Asi­an­tun­ti­jat ovat etu­kä­teen ar­vi­oi­neet, et­tä ko­ro­na­pan­de­mi­an vii­väs­tyt­tä­mään ko­kouk­seen la­tau­tuu pal­jon odo­tuk­sia. Ko­kouk­ses­sa so­pi­muk­sen osa­puo­let neu­vot­te­le­vat sii­tä, mi­ten luon­non köyh­ty­mi­nen saa­daan py­säy­tet­tyä.

Ko­kouk­sen täh­täi­mes­sä on, et­tä vuon­na 2030 luon­to­ka­to on py­säy­tet­ty ja luon­non tila pa­ra­nee, Suo­men ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­riö ker­too tie­dot­tees­sa. Neu­vot­te­luis­sa on tar­koi­tus hy­väk­syä nel­jä pit­kän täh­täi­men pää­mää­rää vuo­del­le 2050.

Pää­mää­rän saa­vut­ta­mis­ta tu­kee 22 toi­min­nal­lis­ta ta­voi­tet­ta, jot­ka on saa­vu­tet­ta­va vuo­teen 2030 men­nes­sä.

Ko­kouk­ses­sa odo­te­taan pää­tök­siä muun mu­as­sa maa­il­man­laa­jui­sis­ta maa-, vesi- ja me­ri­a­lu­ei­den suo­je­lu­ta­voit­teis­ta sekä hei­ken­ty­nei­den maa- ja ve­sie­ko­sys­tee­mien en­nal­lis­ta­mi­ses­ta.

Luon­to­ka­don tor­jun­taa pi­de­tään kes­kei­se­nä pait­si muun mu­as­sa ih­mis­ten ruo­ka­tuo­tan­nol­le, myös ta­lou­del­le ja en­nen kaik­kea il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­nal­le.

–  Luon­non mo­ni­muo­toi­suus heik­ke­nee no­pe­am­min kuin kos­kaan. Luon­to­ka­to ja luon­non eko­sys­tee­mien ro­mah­ta­mi­nen ovat suu­rim­pia ih­mis­kun­taa ja ta­lou­tem­me pe­rus­tei­ta uh­kaa­via haas­tei­ta. Tar­vit­sem­me toi­mia kan­sain­vä­li­ses­ti, mut­ta olen­nais­ta on tie­ten­kin se­kin, et­tä suo­ma­lais­ta luon­toa suo­jel­laan ni­me­no­maan Suo­mes­sa, sa­noi ko­kouk­seen osal­lis­tu­va ym­pä­ris­tö- ja il­mas­to­mi­nis­te­ri Ma­ria Ohi­sa­lo (vihr.) tie­dot­tees­sa.

–  Luon­to on iso osa myös il­mas­tok­rii­sin rat­kai­sua. Met­sät, suot, maa­pe­rä ja val­ta­me­ret ovat hii­li­nie­lu­ja. Mo­ni­muo­toi­nen luon­to hil­lit­see myös il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tuk­sia, ku­ten tul­via, eroo­si­o­ta tai ää­rim­mäi­siä sää­o­lo­ja, mi­nis­te­ri li­sä­si.

Suo­mi neu­vot­te­lee Mont­re­a­lis­sa osa­na Eu­roo­pan uni­o­nia. EU ta­voit­te­lee konk­reet­ti­sia ja mää­räl­li­siä ta­voit­tei­ta sekä vah­vaa seu­ran­ta­oh­jel­maa, jot­ta toi­mien edis­ty­mis­tä voi­daan mi­ta­ta ja seu­ra­ta.

Ko­kous jat­kuu jou­lu­kuun 19. päi­vään saak­ka.