Yliopistot saavat lisärahoituksen tuhannen uuden tohtorin kouluttamiseen
Merja Kallikari / STT
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) osoittaa lisärahoitusta tutkijakoulutukseen.
OKM on päättänyt myöntää hakemusten perusteella yhteensä 255 miljoonaa euroa tohtorikoulutuksen uusien käytänteiden pilotointiin vuosina 2024–2027. Ministeriön tiedotteen mukaan lisärahoitus suunnataan tuhannelle väitöskirjatutkijalle, jotka otetaan yliopistoihin määräaikaisiin, kolmen vuoden työsuhteisiin suorittamaan tohtorin tutkintoa.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) mukaan Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia, tutkijan koulutuksen saanutta työvoimaa.
– Uuden tohtoripilotin avulla parannamme kansainvälistä kilpailukykyämme ja luomme edellytyksiä tutkittuun tietoon pohjautuville innovaatioille. Olen erittäin iloinen hakemusten korkeasta tasosta, ministeri Multala sanoo tiedotteessa.
Määrärahalla toteutetaan 15 tutkimusalakohtaista tohtorikoulutuksen pilottia. OKM on valmistellut tohtorikoulutuksen laajentamisen ja uudistamisen pilotointia tiiviissä yhteistyössä yliopistojen kanssa. Taustalla vaikuttavat parlamentaarisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) työryhmän ja hallitusohjelman kirjaukset.
Tohtorikoulutuspilotti on osa tutkimus- ja kehittämisrahoituksen lisäystä, jolla tavoitellaan tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksen nostamista neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.
Lisärahoituksen saava pilotti lisää tohtorikoulutettavien määrää yliopistoissa tämänhetkisen tohtorikoulutuksen päälle. TKI-työryhmä linjasi loppuraportissaan toissa vuonna, että tutkimus- ja kehitystyöhön siirtyviä tohtoreita tarvittaisiin vuosina 2024–2030 vuosittain yli 2 000. OKM:n tiedotteen mukaan toissa vuonna tohtorintutkinnon suoritti Suomessa 1 623 ihmistä.
Suomen Akatemia toteutti pilotin haut viime vuoden marraskuussa, ja sen järjestämä kansainvälinen paneeli arvioi hakemukset tammikuussa. OKM teki päätökset arvioinnin perusteella.
Tiedotteen mukaan pilotin tuhannesta paikasta 800 tulee Suomen Akatemian lippulaivaohjelman aloille ja 200 muille aloille. Vain yliopistot voivat saada rahoitusta, mutta toteutuksessa on mukana laajasti myös tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.
– Emme kouluta tohtoreita vain yliopistojen palvelukseen. Tavoitteena on, että yhä useampi tohtori työskentelee jatkossa myös yksityisellä sektorilla, yrityksissä. Muualla Euroopassa tohtoreiden osaamista hyödynnetään Suomea laajemmin. Olemme takamatkalla ja hukkaamme potentiaalia, Multala arvioi tiedotteessa.
OKM:n mukaan pilotteja rahoitetaan laajasti eri aloilla ja alueellisesti kattavasti. Lisärahoitusta tohtorikoulutukseen kohdistetaan muun muassa syöpälääketieteen, tekoälyn ja sosiaalipalveluiden aloilla.
Pilotissa yliopistot tekevät yhteistyötä tohtorikoulutuksen kehittämiseksi ja käytäntöjen uudistamiseksi. Tavoitteena on muun muassa lisätä liikkuvuutta yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä sekä lisätä tohtoreiden työllistymistä.
Tiedotteen mukaan ensimmäiset väitöskirjatutkijat aloittavat alakohtaisissa piloteissa elokuussa.