Janne Lampolahti tunnistaa sieniä Länsi-Suomen Metsäpäivillä. Hän vinkkaa, ettei sienestämistä kannata lopettaa liian aikaisin, vaan lokakuukin on vielä erinomainen sienestyskuukausi
Moni ei tiedä, kuinka toisistaan riippuvainen parivaljakko ovat sienet ja metsät. Niin riippuvainen, että pohjoisen karusta maaperästä puuttuisivat havumetsät tyystin ilman sieniä. Metsät ja sienet ovat kehittyneet yhteydessä, ja metsätalouden kannalta on oleellista, että puiden sienijuuret säilyvät terveenä. Muun muassa tämän aihepiirin ympäriltä WinNovan metsäopistossa luontokartoittajia opettava Janne Lampolahti luennoi Länsi-Suomen Metsäpäivillä 27.-28. elokuuta.
– Jos kuusikkoa tai männikköä kaivaa, huomaa, että metsämaata on vain kymmenisen senttiä. Sen jälkeen esiin tuleekin jo karua kivennäismaata. Miten on mahdollista, että valtava puu kasvaa siinä? Sienet ovat vastaus.
Lampolahti kertoo, että yleisin syy, miksi männyntaimi kuolee on se, että se ei syystä tai toisesta ole saanut ympärilleen sienirihmastoa. Sieni hajoittaa kuolleet kasviainekset ja palauttaa ravinteet kiertoon. Lisäksi se pidättää vettä tehokkaasti. Puu puolestaan antaa sienelle sokereita kiitokseksi. Myös muut metsäkasvit, kuten mustikat ja puolukat sekä jopa heinät tarvitsevat sieniystäviään.
Yhdellä sieniyksilöllä voi olla jopa hehtaarien kokoinen rihmasto, joka kulkee näkymättömissä maan alla. Se osa joka sienestä näkyy, on itiöemä, jonka sieni kasvattaa lisääntyäkseen. Ihminen poimii sienikoriinsa juurikin sienen itiöemän. Sienen itiöemä maistuu myös monille eläimille, kuten esimerkiksi hirville, peuroille, poroille, supikoirille ja oraville.
– Orava osaa jopa kuivata sieniä. Se kuljettaa ne suussaan männyn latvaan oksanhaaraan, ja käy sieltä syömässä, Lampolahti kertoo.
Tietyntyyppiset sienet kasvavat tietyntyyppisten puiden lähistöllä. Männyllä on omat sienensä ja kuusella omansa. Kokenut sienestäjä tietää tämän. Esimerkiksi suppilovahveroita löytyy kuusikoista. Haavikosta puolestaan löytyy muun muassa keltavalmuskaa ja haavanpunikkitattia.
Ihmisellä on merkittävästi vähemmän tietoa sienistä, kuin esimerkiksi eläimistä ja kasveista. Suomessa on useita tuhansia sienilajeja, ja uusia on sangen helppo löytää. Niiden joukkoon kuuluvat myös niin sanotut mikrosienet, jotka näyttäytyvät ihmiselle esimerkiksi mustina homepilkkuina tai vaaleana verkkona kasvin oksilla. Myös itiöemän tekeviä sieniä on Suomessa tuhansia. Usein niidenkin joukossa on sellaisia, joita kokenutkaan sienestäjä ei ole koskaan ennen nähnyt.
Yleisimmät syötävät sienet, eli niin sanotut kauppasienet olisi hyvä jokaisen opetella tunnistamaan. Niitä ovat muun muassa kanttarelli, suppilovahvero ja herkkutatti. Lampolahti muistuttaa, että sienilajeja, joita voi löytää kerralla isomman satsin poimittavaksi on Suomessa vain kolmisenkymmentä.
Lampolahti harmittelee, että sienestämisen perinne tuntuu nykyaikana katkenneen. Sienet ovat erinomaisia vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ne ovat täysin rasvattomia, mutta proteiinia sen sijaan sienistä löytyy. Sienet sisältävät myös sienisokeria, jolle osa ihmisistä on allerginen. Yleisimmät tavat säilöä sieniä ovat pakastaminen tai kuivaaminen. Lampolahden mukaan esimerkiksi haperoiden ja monien tattien kohdalla kuivaaminen jopa parantaa niiden aromikkuutta.
Myrkkysieniäkin Suomesta löytyy. Sienien myrkyllisyys tarkoittaa useimmiten sitä, että sieni ärsyttää suolistoa ja laittaa vatsan sekaisin. Ruokasieniltä näyttäviä vääriä sieniä pitää osata välttää senkin vuoksi, että yksikin pahanmakuinen sieni pannulla pilaa koko kastikkeen maun. Suomesta löytyy myös muutamia niin tappavan myrkyllisiä lajeja, että yksikin syöty sieni voi viedä ihmiseltä hengen. Näistä tunnetuin lienee valkokärpässieni, jota kutsutaan englanniksi osuvasti nimellä deaths angel. Kokonaan valkoisen, tai päältä hieman kermanvaalean valkokärpässienen erottaa muista vaaleista sienistä sillä, että myös sen heltat ovat valkoiset. Hyvä sienestäjän periaate on, ettei syö koskaan täysin valkoisia sieniä. Silloin ei ole vaaraa, että tulisi vahingossa syöneeksi valkokärpässientä. Myös korvasieni on tuoreena tappavan myrkyllinen. Mutta oikein käsiteltynä, keitettynä tai kuivattuna vesiliukoinen myrkky poistuu ja korvasienenkin voi syödä.
Lampolahti pahoin pelkää, että sienisato jää tänä kesänä vähäiseksi kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. Hän huokaa, että ainakin haperoiden sato jäi lähes kokonaan välistä, sillä ne ovat pääosin kesäsieniä. Sienet tulevat ja menevät nopeasti. Hyvällä sienikelillä uusia sieniä ilmestyy metsään joka aamu. Toiset lajeista pilaantuvat jo parissa päivässä, kun taas toiset kestävät viikonkin. Maan alta esiin ponnistaakseen sienet tarvitsevat useampia peräkkäisiä sadepäiviä. Sienestäjän onkin hyvä pitää silmällä vallitsevaa säätilaa.
– Ei tule ”sieniä sateella”, vaan sateen jälkeen, Lampolahti korjaa vanhaa sananlaskua.
Menneisyydessä kesäkuukaudet olivat sateisia kuukausia, ja siksi ne olivat myös hyviä sienestyskuukausia. Nykyään sienisatoa joudutaan usein odottamaan syksyyn, mikä kertoo ilmastonmuutoksesta. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Lokakuussa on huipussaan muun muassa suppilovahveroiden sato. Moni sienestää suppilovahveroita jo syyskuussa, vaikka sato on silloin vasta alkamassa.
– Suomalainen sienienpoiminta on syystä tai toisesta keskittynyt vahvasti elo-syyskuulle, ja sitä myöhäisemmät sienet ovat monelle tuntemattomia. Lokakuukin on kuitenkin aivan loistava sienestyskuukausi. Silloin voi poimia suppilovahveron lisäksi myös esimerkiksi viiruvalmuskaa ja männynleppärouskua, jotka ovat molemmat helposti tunnistettavia lajeja.
Ruokasienet viihtyvät hyvin talousmetsissä. Metsäisellä alueella asuva voi löytää paljon syötävää myös omien pihapuitten alta. Lisäksi monen pihanurmella kasvaa pientä, monilukuista nurminahikasta, joka on hyvä kastikesieni. Lampolahti kuvailee sen tuoksua sipulin kaltaiseksi. Hajuaisti onkin yksi tärkeä keino, jolla sieniä tunnistetaan. Sieniharrastuksesta innostuneet ovat usein hyvin aistikkaita ihmisiä.
– Esimerkiksi sikurirouskussa on selvä curryn tuoksu, joka leviää koko asuntoon sieniä paistellessa. Jos tykkää intialaisesta keittiöstä, kannattaa poimia sikurirouskua, Lampolahti vinkkaa.
Sienien lajinmäärityspalvelu Länsi-Suomen Metsäpäivillä
Tuo mieltä askarruttava sieni Janne Lampolahden tunnistettavaksi! (Huom., lajia ei tunnisteta kuvista, vaan yleisöä pyydetään ottamaan oikeita sieniä mukaansa.)
Metsäpäivillä luontoelämyksiä koko perheelle
Länsi-Suomen Metsäpäivät tarjoaa mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa ammattilaisten lisäksi myös muulle yleisölle. Lapsille hauskoja juttuja löytyy esimerkiksi WinNovan pisteeltä. Metsäkonesimulaattorissa pääsee testaamaan, miltä tuntuu istua metsäkoneen ratissa ja kaataa suuria puita. Vertailun vuoksi voi kivuta ihan oikeankin ajokoneen kyytiin. Yleistä luontotietämystä puolestaan mitataan WinNovan metsä- ja luontoaiheisella taitoradalla. Perheen pienimpiä riemastuttaa myös veikeä Taitaja-maskotti Skilly. Metsäpäivillä on myös poniratsastusta ja muuta mukavaa.
Teksti ja kuvat: Pauliina Vilpakka