Pullakahvee-palkkiolla musiikin iloa vanhuksille – Rautaset Orkesteri keikkailee hyväntekeväisyyspohjalta vanhainkodeissa ikivihrein sävelin
Tiia Jokisalo
Rautaset Orkesteri soitti ensisävelensä seitsemisen vuotta sitten, kun perustajajäsen Jouko Lindforsin edesmennyt, tuolloin hoivakodissa asuva äiti pyysi musisoivaa poikaansa äitienpäivän kunniaksi laulamaan kappaleen Äideistä parhain.
– Ja kiltistihän poika tulee, jos äiti niin pyytää, Lindfors naurahtaa.
Lauluesitys oli niin pidetty, että sitä haluttiin lisää ja seuraavalla kerralla Lindfors pyysi mukaan pari kaveriaan säestämään laulua soittimin. Vastaanotto oli edelleen niin mainio, että samalla sapluunalla, pullakahvee-palkkiolla vanhusten iloksi, tehtiin kolmas ja neljäskin keikka.
Nyt takana on parisensataa keikkaa Satakunnan alueen hoivakoteihin, palvelutaloihin ja päivätoimintakeskuksiin, ja tänä vuonna listalla on tällä hetkellä reilu kolmisenkymmentä keikkaa.
Lindfors on ainut kokoonpanossa jäljellä oleva perustajajäsen, ja hän vastaa laulusta ja kitarasta. Ari Niemi soittaa haitaria ja trumpettia, Erkki Lundgren laulaa ja soittaa bassoa, Elmo Anttila vastaa taustalaulusta ja rummuista.
– Meillä on jokaisessa konsertissa mukanamme omat soittimet ja äänentoistolaitteet. Tavaraa on aina mukana kuomukärryllinen.
Orkesterin ohjelma pitää sisällään myös osallistavuutta. Kerrotaan tarinoita, lauletaan yhdessä, laitetaan yleisö jumppaamaankin hieman.
– Jaamme myös kuuntelijoillemme rytmisoittimia, jotta he voivat osallistua musiikin rytmittämiseen.
Niinkin on käynyt, että joku orkesterista on kesken kaiken lähtenyt tanssittamaan vanhuksia.
– Kuuntelijoistamme osa on huonokuntoisia sänkypotilaita. Vaikka vaikuttaisi siltä, että tuo ihminen ei tiedä tästä hetkestä enää tuon taivaallista, musiikin alkaessa soida, alkaa vatsan päällä lepäävä käsi taputtaa tahtia. Musiikilla on se voima.
Päivätoimintakeskuksissa, joissa ikäihmiset ovat vielä hyvässä kunnossa, konserttiin tullaa hyvin pukeutuneina ja osallistutaan aktiivisesti.
– Monta kertaa on saanut todistaa ilon kyyneleitäkin. Joka kerta meitä pyydetään taas tulemaan uudelleen, ja osasta vanhuksista on tullut jo ihan tuttuja.
Korona-aikaan orkesteri esiintyi hoivalaitosten pihamaalla.
– Eräs asukas kertoi, että se oli ensimmäinen kerta kolmeen kuukauteen, kun he pääsivät ulos huoneistaan, Lindfors pyörittelee päätään.
Tänä vuonna bändi toteuttaa Iloa ikäihmisille -kiertueen, joka sisältää kolme eri teemaa. Talvi- ja kevätkiertueella tammi-huhtikuussa soitettiin ja kerrottiin kertomuksia. Kesän konsertit puolestaan pyritään pitämään aina palvelutalojen pihoissa, joissa soitetaan kesäisiä kappaleita. Joulukiertueella puolestaan lauletaan joululauluja yhteisesti.
Edelleenkään palkkaa orkesterin jäsenet eivät saa, vaan palkkiona toimii se ilo ja piristys, jota nelikko jokaisella keikallaan saa todentaa.