Ulvilalaisen palettiveitsitekniikan mestarin teokset juhlanäyttelyssä Harjavallassa
Nuorena poikana Jussi Vesasella oli vain yksi urahaave. Hän halusi taidemaalariksi. Nyt uraa ammattitaiteilijana on takana lähes 50 vuotta ja sen kunniaksi avautuu näyttely.
Katri Mäenpää
Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautui viikonloppuna Jussi Vesasen näyttely, joka kantaa nimeä Valon vuodet. Kyseessä on ulvilalaisen, palettiveitsitekniikastaan tunnetun taidemaalarin elämäntyönäyttely, joka järjestetään noin 50 vuotta kestäneen ammattilaisuran kunniaksi. Vesanen kertoo, että näyttelyä on valmisteltu kahden vuoden ajan.
– Alun perin oli ajatuksena, että näyttely olisi retrospektiivinen. En kuitenkaan halunnut sellaista järjestää, koska omasta mielestäni alkuvuosien työt ovat heikompitasoisia. Ja koska olen aina itseni elättänyt taiteella, olisi vanhojen taulujen etsiminen ja lainaaminen ollut työlästä.
Sen sijaan Valon vuodet näyttely keskittyy nykytuotantoon.
– Olen työskennellyt suurin piirtein yhtä paljon kuin ennenkin ja luulen, että olen saanut näihin töihini uutta ulottuvuutta. Haluan maalauksissani ylistää luonnonvaraisen elämän iloja hohtavassa valossa. Kuvaisin töitäni jonkinlaisiksi väriharmonioiksi ja ehkä viime aikoina tauluihini on tullut jopa runollista sisältöä.
Jussi Vesaselle taidemaalari on ollut kutsumusammatti aina. 15-vuotiaana hän aloitti opinnot Porin taidekoulussa.
– En osannut koskaan ajatella muuta kuin taiteilijan uraa, vaikka kansakoulun opettaja oli sitä mieltä, että minusta pitäisi tulla näyttelijä. Kiinnostus sitäkin kohtaan on ollut olemassa aina, mutta kuvataide on aina ollut elämässäni ensimmäisellä sijalla. Sen jälkeen tulee teatteri ja sitten vasta musiikki.
Porista kotoisin oleva Vesanen on saanut lahjat taiteeseen verenperintönä. Hänen äitinsä on myös aina maalannut taidetta ja kuuluisia taiteilijoita on suvussa sekä äidin että isän puolelta.
– Serkkupoikani on yksi Euroopan kuuluisimmista lasitaiteilijoista, ja sen lisäksi suvussa on myös ollut teatteritaiteen edustajia. Esimerkiksi Vesa-Matti Loiri on kaukaista sukua äidin puolelta.
Uransa aikana Vesanen on tehnyt useita opintomatkoja esimerkiksi Pietarissa sijaitsevaan Eremitaasin taidemuseoon.
– Yhä edelleen opiskelen uutta koko ajan. Viimeksi tänään olen uppoutunut impressionistien maailmaan.
Ammattitaiteilijan ura ei Jussi Vesasen mukaan ole helppo. Hän on kuitenkin onnistunut elättämään itsensä tauluillaan.
– Olen yksityisten ihmisten arvostama taiteilija. Saan olla todella kiitollinen monille ihmisille, jotka ovat olleet asiakkaitani jo vuosikausia. He ovat pitäneet minut elossa ja mahdollistaneet sen, että olen voinut 50 vuotta tehdä työtä, jota rakastan.
Vesasen mielestä taide on täyttänyt tehtävänsä juuri silloin, kun teos päätyy yksittäisen ihmisen kodin seinälle.
– Vaikka taide on keino ilmaista itseään, olen aina tehnyt taidetta muille. Vasta kun korona muutti taidekaupan, olen maalannut enemmän vain itselleni.
Jussi Vesasta on aina arvostettu väreistä. Vuosien aikana on kuitenkin ollut myös kausia, jolloin värien käytöstä on tullut myös kritiikkiä.
– Olen aina käyttänyt tauluissani voimakkaita värejä, sinistä, keltaista ja oranssia. Jossakin vaiheessa Suomessa elettiin vähäeleistä hillittyjen sävyjen aikaa, mutta nykyisin taiteessa arvostetaan taas värejä enemmän.
Valon vuodet -näyttelyn pystyttäminen on vienyt Vesaselta viime viikkoina niin paljon aikaa, että uusien taulujen maalaaminen on ollut tauolla.
– Nyt alkaa olo käydä jo levottomaksi ja tuntuu siltä, että on pakko päästä taas maalaamaan. Tämä on ammatti, josta on mahdoton jäädä eläkkeelle. Mitkään muut harrastukset eivät pysty korvaamaan maalaamista.
Vesanen uskookin, että hän tulee tekemään taidetta niin pitkään kuin mahdollista.
– Retrospektiivisen näyttelyn aika on vasta sitten, kun urani on loppu.