Avustusmatka Porista Ukrainaan: Teijo Reunanen vietti sotaa käyvässä maassa kahdeksan päivää – Matka vain vahvisti halua auttaa
Sanna Jääskeläinen
Porilainen Teijo Reunanen lähti heinäkuun loppupuolella Ukrainaan, jo toistamiseen. Satakunnan Viikko kertoi noin vuosi sitten, kuinka Reunanen ajoi invataksilla Ukrainan Borodjankaan ja takaisin tuoden sieltä mukanaan Suomeen neliraajahalvaantuneen miehen ja tämän perheen. Reunanen kertoo, että vuosi sitten Suomeen tuotu perhe on kotiutunut hyvin ja asuu nyt Seinäjoella.
Lue vuosi sitten tehty juttu tästä: Sotilaat ampuivat, kuin millään ei olisi ollut mitään väliä
Tuo matka jätti pysyvän jäljen miehen mieleen.
– Meidän täytyy muistaa, että sota ei ole ohi. Sodasta ei saa tulla uusi normaali. Ukraina tarvitsee apuamme ja jokainen voi auttaa, hän sanoo.
Reunasen oma tapa auttaa on ollut kerätä tarvikkeita ukrainalaisille, niin siviileille kuin sotilaille. Tarvikelähetyksiä lähtee Poristakin säännöllisesti ja nyt oli Reunasen vuoro lähteä itse tavaroita viemään.
– Minulla oli lähtemiseen useita syitä. Suomessa haluttiin kuulla, millainen on Bashtankan tilanne tällä hetkellä. Lisäksi halusin nähdä ukrainalaisen ystäväni Oleg Petrokevicin. Olimme myös saaneet pyynnön, että hakisimme Dobren kylästä Seinäjoella nykyään asuvan ukrainalaisen naisen suutarin työvälineet, jotta hän pääsisi kiinni töihin täällä. Reunanen kertoo.
Reserviläistoiminnassa pitkään mukana ollutta Reunasta oli myös pyydetty antamaan Ukrainassa ensiapukoulutusta. Mukaan reissuun hän sai pitkään avustustyötä tehneen Erkki Kuuramaan Savonlinnasta.
– Ennen matkaa piti hoitaa paperit ja luvat kuntoon. Sotaa käyvään maahan ei voi vain piipahtaa turistina, Reunanen kertoo.
"Työskentelimme Ukrainassa Dream and Do! -järjestön varastolla useampana päivänä tehden kuormia muun muassa sairaaloihin sekä pakaten ruokapaketteja perheille", kertoo Reunanen.
Kuva: Reunasen kuva-albumi
Kun luvat oli saatu, pakattiin pakettiauto täyteen avustustarvikkeita, kuten ruokaa, vaatteita ja ensiapuvälineitä. Ne luovutettiin perillä Dream and Do! -järjestölle, joka jakoi ne eteenpäin.
– Työskentelimme heidän varastollaan useampana päivänä, tehden kuormia esimerkiksi sairaaloihin sekä pakaten ruokapaketteja perheille.
Kaksikon autoon pakattiin avustuslasteja, jotka he veivät esimerkiksi sodan runtelemaan Bashtankaan majapaikastaan Odessasta.
"Ukrainan hätä on todellinen. Emme saa tottua sotaan", sanoo Teijo Reunanen. Matkalla hänellä oli huomiopaidan lisäksi päällä sirpalesuoja. Kuvassa myös ensiapu- ja avustustarvikkeita.
Sanna Jääskeläinen
Kaksikko oli Ukrainassa kahdeksan päivää. He huomasivat, kuinka ihmiset siellä yrittivät parhaansa mukaan elää normaalia elämää, vaikka arkea värittivät ilmahälytykset. Kännykkään asennettiin sovellus, joka hälytti ja kehotti siirtymään suojaan. Matkan aikana tuli 12 ilmahälytystä ja yhden yönkin matkalaiset joutuivat viettämään pommisuojassa.
– Kun ihmiset huomasivat, että olimme ulkomaalaisia, he kohtelivat meitä todella ystävällisesti. Me toimme sinne tuulahduksen normaalista elämästä ja se antoi heille toivoa, että tilanne voi muuttua, Reunanen kertoo.
– Hätä on siellä todellinen. Vaikka esimerkiksi Bashtankassa oli saatu sijoitettua yli 12 000 kodittomaksi jäänyttä, oli vielä 1 350 jäljellä. Kauppakeskukset olivat palasina, kotien ikkunat teipattu räjähdysten varalta.
Matkalla Reunanen näki paljon sodan tuhoamia rakennuksia.
Teijo Reunanen
Matkan vaarallisin kohde oli Dobre. Bashtanka on noin 70 kilometrin päässä venäläisten rintamasta ja Dobren kylä vielä lähempänä. Kaksikko päätti, että he yrittävät kuitenkin toteuttaa suutarin haaveen saada välineensä. Siinä he onnistuivat ja niinpä paluukuorma toi Suomeen yhdelle ukrainalaiselle elinkeinon.
– Jos nyt kysytään, lähtisinkö uudelleen, vastaus on kyllä. Kaikkiaan matka syvensi auttamisen halua.
Teijo Reunasella oli matkalla päällä vapaaehtoisesta auttajasta kertova huomiopaita.
Sanna Jääskeläinen
Haluatko mukaan auttamaan?
Parhaillaan kerätään avustuskuormaa, joka lähtee Ukrainaan lokakuun alussa. Tarvetta on esimerkiksi säilyvälle ruoalle, majoitustarpeille, talvivaatteille ja -makuupusseille ja villa-asusteille. Ukrainan Apuun saa parhaiten yhteyden sähköpostitse: ukrainanapu@gmail.com
Taistelumoraalia ylläpidetään esimerkiksi maalauksin.
Teijo Reunanen