Dannyn henkiset juuret ovat syvällä Raumanmerellä
Ilkka "Danny" Lipsasen huvila Suvi-Lahti Raumalla ei ole pelkkä mökki, vaan koti – rentoutumisen tyyssija, työmaailman elävöittäjä, kiitollisuuden lähde ja tärkeä siivu suvun historiaa.
Sanna Rantanen
Dannyn isoisä, liikemies August Lipsanen osti aikanaan Raumalta lähes 400 hehtaaria maata, 26 saarta ja Vanhan-Lahden kartanon.
Vuonna 1942 syntynyt ja Porissa lapsuutensa elänyt Danny joutui pienenä poikana asumaan välillä yksin pikkuveljensä kanssa isän ja äidin ollessa maailmalla. Vanhempien erottua Danny muutti äitinsä kanssa 10-vuotiaana Helsinkiin ja yhteys Satakuntaan jäi Vanhan-Lahden kartanossa vierailemisen varaan.
Vaikeat lapsuusvuodet näkyvät Suvi-Lahden huvilan seinällä muotokuvassa, 11-vuotiaan Dannyn surullisissa silmissä.
– Katseessa on silloisen elämän tyhjyys, totuus lapsuudestani, Danny paljastaa.
– Muistan, kun seisoin Helsingin kotitalon porttikongissa, katsoin liikennettä ja ajattelin, että tässä maailma kulkee ohi ilman minua.
Elämä on kuitenkin kantanut ja nostanut.
– Ihmettelen sitä kaikkea hyvyyttä, mitä olen lopulta saanut, Danny hämmästelee.
– Mitä kaikkea yleisö on antanut, kuten suosituimmat show't ja 129 listasuosikkia. Koen kiitollisuutta, kun mietin, mistä lähdin. Olen edennyt askel askeleelta ja saanut tällaisen mielenkiintoisen elämän.
Ennen kaikkea tuota hyvyyttä tarjosi Rauman isoäiti eli fammu, Impi Lipsanen.
– Isoäiti saattoi vaikka antaa yösijan köyhille, Danny muistelee.
– Olen edelleen ällistynyt kaikesta siitä hyvästä, joka fammussa oli.
Dannyn elämään ovat vaikuttaneet niin Rauma kuin Porikin. Samoin Lipsasen suvun vaikutus näkyy yhä Raumalla. Useiden paikallisten purjehdus- ja veneilyseurojen kanssa läheisissä yhteyksissä ollut Danny on esimerkiksi luopunut Levätyksen saaresta Rauman Työväen Veneilijöiden hyödyksi. Isoisä August Lipsasen perustama elokuvateatteri toimii edelleen, nykyään Dannyn hyvän ystävän Riku Räsäsen pyörittämänä. Raumalta löytyy myös Dannyn ikivihreiden kappaleiden mukaan nimettyjä katuja. Kuva: D-tuotanto
Dannyn juuret Raumalla ovat ensisijaisesti henkisiä, sosiaalisia ja merellisiä.
– Raumalainen paatilla ajelemisen kulttuuri on minun henkinen lähtökohtani, pohtii Danny.
– Olen valtavan kiitollinen raumalaisille ystävilleni ja tälle isovanhempieni perua olevalle Suvi-Lahden merimaisemalle siitä, että minulla on näin läheinen suhde mereen.
Suvi-Lahti lukeutuu tontteihin, jotka August-isoisä irrotti kartanon maista lukuisille lapsilleen ennakkoperintönä. Danny lunasti Suvi-Lahden isänsä Pentti Lipsasen perikunnalta.
– Kaipasin tänne takaisin, Danny kertoo.
– Jokaisella onnellisella ihmisellä on mahdollisuus kiintyä ja kotiutua johonkin.
Suvi-Lahdessa rentoudutaan, kokoonnutaan perheen ja ystävien kesken ja luodaan uutta.
– Kun ihminen avaa sielunsa kauneudelle, merelle ja ystävyydelle, mielen esteet poistuvat ja syntyy luovuutta, kertoo Danny paikan vaikutuksesta työhönsä.
Danny esiintyy edelleen. Keikoille lähdetään Raumalta ja Raumalle palataan.
Suvi-Lahden huvilan seinät huokuvat historiaa. On laaja Lipsasten sukupuu, Mannerheimin omakätinen signeeraus, Danny Show -julisteita sekä muotokuva, jonka Dannyn isä teetti pojastaan tämän muutettua juuri äidin kanssa Helsinkiin. Dannyn mukaan 11-vuotiaan Ilkan katseessa näkyy totuus häneen lapsuudestaan. Muotokuvan on tehnyt taiteilija Lauri Peltonen vuonna 1953.
Suomen viihdekentän jättiläinen on paitsi iskelmäkuningas, myös tähtientekijä. Dannyn luotsaama D-tuotanto on työllistänyt satoja viihteen ammattilaisia ja sytyttänyt maan tähtitaivaalle lukuisia artisteja. Viihteen mammutin puheissa vilisevät ikisuosikit Kirkasta Katri Helenaan, Tauno Palosta Erika Vikmaniin ja Armi Aavikosta Tapio Rautavaaraan.
– Toivon toimineeni kunniakkaasti säveltäjiä, sanoittajia ja muusikoita kohtaan, Danny linjaa.
– Toivon myös olleeni hyödyksi yhteiskunnalle ja kanssaihmisille.
Dannyn elämästä ja urasta on tehty muutama musikaali ja seitsemän kirjaa. Elokuvaakin on suunniteltu. Tarinoita riittäisi useampaankin. Kuten tarina siitä, miten Dannyn äidin odottaessa esikoistaan Dannyn isä kohtasi Adolf Hitlerin C.G. Mannerheimin syntymäpäiväjuhlallisuuksissa. Tai siitä, miten Tahdon olla sulle hellä -kestohitin otsikon keksi kirjailijasuuruus Pentti Saarikoski. Tai siitä, miten äidin isä Algoth Niska paitsi salakuljetti pirtua, myös pelasti juutalaisia toisen maailmansodan aikana.
Lisää tarinoita syntyy yhä.
– Luoja kertoo, milloin on aika mennä arkkuun ja milloin se suljetaan, Danny toteaa.
– Itselläni on se asenne, että pysyn terveenä ja voin vielä jatkaa.
Suvi-Lahdessa Danny myös seuraa aktiivisesti Rauman kehittymistä.
– Vielä pari vuotta sitten asukasluku väheni ja tilanne oli hankala. Nyt on paremmin; Raumalla on toivoa, Danny iloitsee.
– Elinkeinoelämä, laivateollisuus, matkailu, viihde- ja kulttuurielämä, koulutuspohja, investoinnit kuten uimahalli, merelliset palvelut… Kaupunki, yrittäjät ja yksityishenkilöt ovat tehneet loistavaa työtä elinvoiman ja työllistämisen eteen.
Danny korostaa vanhaan kaupunkiin perustuvan Rauman arkkitehtonista lämpöä ja historian kunnioittamista yhdistettynä moderniin kehitykseen.
– Haluaisin antaa kaikille Raumaa kehittäville kiitoksen ja hatunnoston, hän kehuu.
– Yhteistyö Rauman henkisessä ilmapiirissä on voimistumassa. Täällä uskotaan tulevaan!