Harri Tuomi: "Yritysfoorumi tuo tervetullutta keskustelua"
Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja näkee yritys- ja talouselämään painottuvan keskustelufestivaalin tuovan uudenlaisia näkökulmia maakunnan elinkeinoelämään.
Maarit Kautto
Satakunnan Osuuskaupan toimitusjohtaja Harri Tuomi sanoo ottavansa Yritysfoorumin kaltaisen uuden keskustelufestivaalin ilolla vastaan. Satakunnan Osuuskauppa on yksi foorumin pääyhteistyökumppaneista.
– Keskustelemassa on niin valtakunnallisia kuin paikallisiakin yrityselämän ja talouden vaikuttajia, joten uskon, että saamme kuulla mielenkiintoisia näkökulmia.Tapahtuman ajankohta jazzviikolla, jolloin väki on liikkeellä ja Porissa on paikalla runsaasti ulkopaikkakuntalaisia, on erinomainen. Yritysfoorumin keskustelut tuovat hyvän lisän jazzviikon tarjontaan, Harri Tuomi toteaa.
Omalta osaltaan Satakunnan Osuuskaupan rooli maakunnan elinkeinoelämän vaikuttajana on merkittävä.
– Olemme maakunnan suurin yksityisten alojen työllistäjä. Tarjoamme palveluita, joita ihmiset käyttävät päivittäin ja olemme iso osa heidän arkeaan. Myös muut paikalliset yrittäjät ja yritykset ovat tärkeässä osassa arjen palveluissa ja yhdessä huolehdimme maakunnan elinvoimasta.
Tuomen mukaan Satakunnan Osuuskauppa työllistää 1 200 henkeä ja työllistää myös välillisesti maakunnassa useita satoja satakuntalaisia.
– Olemme myös taloudellisesti tukemassa Porin yliopistokeskuksen yrittäjyysprofessuuria ja muutoinkin keskeisesti mukana maakunnan koulutuksen kehittämisessä sekä yhteistyössä muun muassa Samkin, Winnovan ja Sataedun kanssa.
Tuomi näkee maakunnan elinkeinoelämän tulevaisuuden ennustuksia valoisampana muun muassa väestönkehityksen osalta. Myös isot ekologisen siirtymän ja energiateollisuuden hankkeet alkavat pikku hiljaa toteutua.
– Tulee uusia työpaikkoja ja sitä kautta väestönkasvua, mikä puolestaan lisää erilaisten palvelujen tarvetta. Tämä hyvän kehä palvelee maakunnan yritysten elinvoimaisuutta ja kehitysmahdollisuuksia. Sitä kautta syntyy myös tärkeää veto- ja pitovoimaa.
Harri Tuomi on itsekin mukana keskustelussa, jossa teemana on Jazzista bisnekseen – kuinka tapahtumat kavattavat aluetta? Nykyään Satakunnan Osuuskauppa, Svenska Kulturfonden i Björneborg ja Korsi-säätiö omistavat tasaosuuksin jazzfestivaalia järjestävän, uuden Pori Jazz Festival Oy:n. Kolmen omistajan rooli on taustalla enemmänkin hallinnollinen ja Pori Jazzin toimiva johto tekee käytännön työn. Uuden yhtiön tarkoituksena on taloudellisesti turvata Pori Jazzin toiminta ja kehittäminen jatkossakin.
– Pori Jazz on Satakunnan suurin festivaali ja sen vaikutus maakunnan elinkeinoelämälle on merkittävä. Parannettavaa on kuitenkin aina. SuomiAreenan keskusteluissa todettiin, että erityisesti ulkomailta tuleva matkailu on maakunnassamme jäänyt lapsipuolen asemaan ja siellä suunnalla olisi vielä paljon resursseja hyödynnettäviksi. Yhtä hopealuotia Satakunnan veto- ja pitovoiman kasvattamiseen ei kuitenkaan ole olemassa, vaan se on monien tekijöiden summa, Harri Tuomi korostaa.