Kokoomus
On runsaasti vahvoja, mutta todistamattomia myyttejä. Tällaisia ovat esimerkiksi Loch Nessin hirviö, Himalajan lumimies ja kokoomuksen talousosaaminen. Kokoomus nousi pääministeripuolueeksi lupaamalla lopettaa velaksi elämisen. Tuloksena on ennätyksellinen määrä uutta velkaa, mutta tuon velkapelon varjolla on kuitenkin saatu leikattua voimakkaasti pienituloisten toimeentuloa.
Tietenkin kokoomus ajaa oman viiteryhmänsä asiaa, kuten muutkin puolueet tekevät. Tämä on täysin odotettua ja laillista. Kokoomus on myös onnistunut, sillä sen ääniosuus pysyttelee melko vakiona. Puolueesta myönnetään avoimesti, että veronkorotukset ovat sille aina poliittinen tappio. Talousosaajapuolueen maine ja veronkevennyksiin tähtäävä politiikka selittävätkin puolueen pitkäaikaisen suosion. Otetaan kuitenkin tarkasteluun kokoomuksen ilmoittamat tavoitteet, nimittäin uudet työpaikat ja velaksi elämisen lopettaminen. Tulokset ovat yksiselitteisesti surkeita. Työttömyys kolkuttelee jo 1990-luvun laman lukemia, eikä puolue näytä yrittäjienkään puolustamisessa onnistuneen. Konkursseja tulee melkein ennätystahtiin.
Kuinka uskottavia kokoomuksen puheet velkaantumisen taittamisesta sitten olivat alun perinkään? Eivät erityisen tai oikeastaan ollenkaan. Vuodesta 1987 lähtien on ollut vain kaksi hallituskautta, ettei puolue ole ollut mukana. Nämä ovat olleet Jäätteenmäen/Vanhasen hallitus 2003-2007 ja Rinteen/Marinin hallitus 2019-2023. Juuri tuolla kokoomuksen dominoimalla aikajaksolla valtionvelka on kasvamistaan kasvanut. Talouspolitiikka on koko ajan kantanut vahvaa kokoomusleimaa. Miten velkaantumisen pääarkkitehti voisi taittaa kierteen samalla politiikalla, mitä se on tehnyt vuosia? Kyse onkin puolueelle tyypillisestä voimakkaasta luokkapolitiikasta, jolla julkisen sektorin kuristaminen avaa tietä yksityiselle bisnekselle. Samalla pienituloisten asema heikkenee voimakkaasti.