Iso kulhollinen turkinpippurimarenkeja ja hyvä äänikirja: Kallionkolon emännälle Jenni Teräväiselle joulu on rakkain juhlapyhä
Pyhärannan Hirslahdelle kotiutuneiden Jenni Teräväisen ja Veeti Kallion Kallionkolo herättelee joulutunnelmaan. Kausivaloja viritellään jo lokakuussa.
Tuija Saarinen
1800-luvun lopun pihapiiri leivintupineen, mankel-huoneineen, puutyöverstaineen, pihasaunoineen ja aittoineen on kuin joulun ihmemaa, kun valot hämärän tullen syttyvät. Pyhärannan Hirslahdella sijaitsevan Kallionkolon emäntä Jenni Teräväinen sytyttää yhdessä puolisonsa Veeti Kallion kanssa vielä kynttilät isoihin lyhtyihin ja toivottaa tervetulleeksi ”maailma pual väliin”. Ja näinhän se on, jos asiaa katsoo Uudenkaupungin ja Rauman välisen matkan kantilta.
Pihapiiriä hallitsee perheen kotitalona toimiva entinen pappila, joka on vuonna 1886 siirretty Pyhärannan Ylikylästä. Sen hirret ovat peräisin 1700-luvulta. Pariskunta osti talon vuonna 2020 ja on siitä asti remontoinut sitä perinteisin menetelmin.
– Tarkoittaa esimerkiksi sitä, että muovi on meille kirosana, naurahtaa Teräväinen, joka on ammatiltaan huonekalupuuseppä ja opiskellut restaurointia.
Täydellisen symmetriset havukranssit pihan ovissa ovat Kallionkolon emännän tekemiä. Kuva: Tuija Saarinen
Jouluvalot viritellään pihaan hyvissä ajoin ennen joulua, joskus jo lokakuussa. Pihapiirissä sijaitsevan joulupuodin ja anniskelukaffelan asiakkaat kiittelevät Kallionkoloa takuuvarmaksi joulutunnelman tuojaksi. Kaikesta näkee, että täällä asuu jouluihmisiä.
– Olen aina tykännyt joulusta. Siitä asti, kun olen asunut omillani, olen halunnut järjestää joulun, ja äiti ja veli ovatkin tulleet joulunviettoon minun luokseni. Minua ei koskaan ole haitannut olla töissä uutenavuotena, juhannuksena tai vaikka vappuna, mutta joulu on minulle se ”The” juhlapyhä.
Joulutunnelmaan kotona kuuluvat kyntteliköt, kynttilät ja ikkunoihin ripustettavat piparit. Joka vuosi Teräväinen tekee myös piparitaideteoksen. Tänä vuonna eläimet ihastelevat taideteoksessa joulun tuloa ja pukin autoa.
Teräväisen käsialaa ovat myös pihan ovien täydellisen symmetriset havukranssit ja monet tuotteet joulupuodissa. Yksi hänen bravuureistaan on juureen leivottu leipä.
Isot lyhdyt sytytetään pihapiiriin hämärän tullen. Kuva: Tuija Saarinen
Joulusiivous on oikeastaan tehty jo syksyllä, anniskelukaffelan kesäkauden päätyttyä.
– Meillä ei ole joulun alla aikaa suursiivoukselle. Jouluna tehdään normaali viikkosiivous.
Jouluna katetaan kauniisti. "Mukiinmenevä" on lasin tai mukin reunalle asetettava minipiparkakkutalo, jonka kattoon Jenni kirjoittaa juhlavieraiden nimet. Kuva: Jenni Teräväinen
Joulunvietto alkaa Kallionkolossa aatonaattona.
– Lähdemme käymään haudoilla Rymättylässä ja otamme äitini Turusta kyytiin. Illalla käydään joulusaunassa. Aattona kaikki minkä on voinut ennakkoon tehdä, on tehty, ja nautimme vain ruoasta, yhdessäolosta ja rauhasta.
Teräväisen joulun lempihetkiin kuuluvat turkinpippurimarengit.
– Annan itselleni joululahjan eli ison lasikulhollisen turkinpippurimarenkeja, heittäydyn sohvalle ja laitan kuulokkeet korville, syön marenkeja ja kuuntelen hyvää äänikirjaa.