Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Köy­his­sä per­heis­sä asu­vien las­ten osuus kai­kis­ta lap­sis­ta ei ole muut­tu­nut Suo­mes­sa vuo­den 2012 jäl­keen, ker­too YK:n las­ten­jär­jes­tö Uni­cef.

Suo­mi si­joit­tui ko­ko­nais­tu­lok­ses­sa 14. si­jal­le jär­jes­tön tuo­rees­sa tut­ki­muk­ses­sa, jos­sa ver­tail­tiin lap­si­per­he­köy­hyy­den ti­lan­net­ta yh­teen­sä 39 EU- ja OECD-maas­sa, Uni­ce­fin tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

Lap­si­köy­hyy­sas­te oli Suo­mes­sa vuo­si­na 2019–2021 noin kym­me­nen pro­sent­tia, mikä oli ver­tai­lun kol­man­nek­si pa­ras tu­los.

Sen si­jaan Suo­mi ro­mah­ti si­jal­le 26, kun tut­ki­muk­ses­sa ver­rat­tiin lap­si­köy­hyy­sas­teen muu­tos­ta ajan­jak­so­jen 2012–2014 ja 2019–2021 vä­lil­lä. Ti­pu­tus joh­tui sii­tä, et­tä lap­si­köy­hyy­sas­te on py­sy­nyt Suo­mes­sa en­nal­laan vuo­den 2012 jäl­keen, Uni­cef ker­too.

Li­säk­si Suo­mi oli ver­tai­lu­mais­ta kaik­kein hei­koin, kun tut­kit­tiin yh­den van­hem­man per­heis­sä elä­vien las­ten köy­hyys­ris­kiä suh­tees­sa kah­den van­hem­man per­heis­sä elä­vien las­ten köy­hyys­ris­kiin.

Suo­mes­sa yh­den van­hem­man per­heen lap­set elä­vät köy­hyy­des­sä yli kah­dek­san ker­taa to­den­nä­köi­sem­min kuin kah­den van­hem­man per­heen lap­set.

Uni­ce­fin tut­ki­mus­kes­kuk­sen In­no­cen­tin sään­nöl­li­ses­ti il­mes­ty­vis­sä tut­ki­muk­sis­sa tar­kas­tel­laan ke­hit­ty­nei­den te­ol­li­suus­mai­den las­ten hy­vin­voin­tia eri nä­kö­kul­mis­ta. Tuo­rees­sa lap­si­per­he­köy­hyy­den ti­lan­net­ta ver­tail­lees­sa tut­ki­muk­ses­sa si­joit­tui­vat kär­keen Slo­ve­nia, Puo­la ja Lat­via. Vii­mei­si­nä oli­vat puo­les­taan Iso-Bri­tan­nia, Turk­ki ja Ko­lum­bia.

Suo­mi on yleen­sä si­joit­tu­nut tut­ki­muk­sis­sa vii­den kär­ki­maan jouk­koon, sa­noo Suo­men Uni­ce­fin eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja San­na Kos­ki­nen.

– Suo­mi on näyt­täy­ty­nyt erään­lai­se­na las­ten hy­vin­voin­nin mal­li­maa­na. Tä­män­vuo­ti­nen si­joi­tus on poik­keuk­sel­li­sen huo­no, Kos­ki­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Hä­nen mu­kaan­sa tuo­re tut­ki­mus osoit­taa, et­tä sekä vau­raam­mat et­tä köy­hem­mät maat pys­ty­vät vä­hen­tä­mään lap­si­per­he­köy­hyyt­tä. Ver­tai­lun mais­ta 17 on on­nis­tu­nut vä­hen­tä­mään lap­si­per­he­köy­hyyt­tä. Osas­sa mais­ta köy­hyys on vä­hen­ty­nyt jopa 30 pro­sent­tia.

– Suo­ma­lais­ten päät­tä­jien on ym­mär­ret­tä­vä, et­tä lap­si­per­he­köy­hyys on to­del­li­nen ja va­ka­va on­gel­ma. Suo­mes­sa­kin on ryh­dyt­tä­vä te­hok­kai­siin toi­miin, Kos­ki­nen vaa­tii.

Uni­ce­fin mu­kaan kat­ta­va so­si­aa­li­tur­va on tär­keä kei­no las­ten suo­jaa­mi­ses­sa köy­hyy­del­tä. Esi­mer­kik­si Suo­mes­sa lap­si­köy­hyy­sas­te oli­si ol­lut tois­sa vuon­na lä­hes 30 pro­sent­tia il­man so­si­aa­li­tur­va­e­tuuk­sia, tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Kos­ki­sen mu­kaan Pet­te­ri Or­pon (kok.) hal­li­tuk­sen eh­dot­ta­mil­la so­si­aa­li­tur­va­leik­kauk­sil­la tu­lee ole­maan tuo­reen tut­ki­muk­sen va­los­sa va­ka­via vai­ku­tuk­sia las­ten hy­vin­voin­tiin Suo­mes­sa.

– Nyt kä­sit­te­lys­sä ole­vis­ta so­si­aa­li­tur­van leik­kau­se­si­tyk­sis­tä ei ole teh­ty riit­tä­vän kat­ta­vaa yh­teis­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tia, mikä on erit­täin huo­les­tut­ta­vaa, Kos­ki­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Uni­ce­fin tut­ki­muk­ses­sa köy­hyys on mää­ri­tel­ty suh­teel­li­se­na köy­hyy­te­nä. Mää­ri­tel­män mu­kaan ko­ti­ta­lous on köy­hä, jos sen net­to­tu­lot ovat al­le 60 pro­sent­tia maan vä­es­tön kes­ki­mää­räi­sis­tä net­to­tu­lois­ta. Osas­sa tut­ki­muk­sen tau­lu­kois­ta on käy­tet­ty 50 pro­sen­tin ra­jaa.

-------

Kor­jat­tu 7.12. klo 13.50: Ju­tus­sa ker­rot­tiin ai­em­min vir­heel­li­ses­ti, et­tä Suo­mes­sa yh­den van­hem­man per­heis­sä elä­vien las­ten köy­hyys­ris­ki oli ver­tai­lu­mais­ta kaik­kein suu­rin. Oi­ke­as­ti Suo­mi oli ver­tai­lu­mais­ta kaik­kein hei­koin, kun tut­kit­tiin yh­den van­hem­man per­hees­sä elä­vien las­ten köy­hyys­ris­kiä suh­tees­sa kah­den van­hem­man per­hees­sä asu­vien las­ten köy­hyys­ris­kiin. Vir­he oli alun pe­rin Uni­ce­fin lä­het­tä­mäs­sä tie­dot­tees­sa, jota jär­jes­tö kor­ja­si tors­tai­na 7.12.