Rentoutumista kannattaa treenata ja tehdä siitä säännöllinen tapa arkeen, opastaa asiantuntija
Jo muutama syvä, rauhallinen keskittynyt hengitys työpäivän aikana aina vartin välein tuo lisää läsnäoloa ja saa mielen sekä kehon rennommaksi, neuvoo Sampsa Korhonen.
Pauliina Vilpakka
Lapsella on kyky heittäytyä leikkiin ja uppoutua omaan maailmaansa niin perusteellisesti, ettei hän edes kuule, kun äiti kutsuu syömään. Voidaan puhua flow-kokemuksesta, tavallaan kevythypnoottisesta keskittymisen tilasta. Aikuistuessaan ihminen usein unohtaa kyvyn rentoutua tavalla, jossa pystyy irrottautumaan arjen huolista ja työasioista. Hyvä uutinen on, että kaikesta mitä on joskus oppinut, voi myös oppia pois: esimerkiksi jatkuvasta huolien kantamisesta.
– Opetellaan uudelleen se mitä lapsena osattiin, eli rentoutumaan aikuisena.
Näin sanoo NLP- ja Suggestoterapeutti, hypnoosivalmentaja ja aikuiskouluttaja Sampsa Korhonen. Korhonen kertoo, että myös hypnoosi, mindfulness, meditaatio ja rentoutusharjoitukset pyrkivät kohti arkisista ajatuksista irrottautumista, jonka tavoite on lisätä levollisuutta ja saada mielen akut latautumaan. Korhonen kuvailee hypnoosin muistuttavan unen ja valveen rajatilaa, jossa ihminen on juuri ennen nukahtamista tai heräämistä. On tutkittu, että tuolloin aivoaallot ovat samantyyppisessä tilassa.
– Monille tulee hypnoosista mieleen viihteellinen lavahypnoosi. Terapeuteille ja valmentajille hypnoosi on puolestaan arvokas terapian tai valmentamisen työväline, Korhonen sanoo.
Korhonen kertoo, että hypnoosin avulla voidaan työstää monenlaisia ongelmia. Hänen vastaanotoltaan haetaan apua muun muassa makeanhimon selättämiseen, tupakoinnin lopettamiseen, jännitykseen, laihduttamiseen ja uniongelmiin. Stressin hallintaan apua etsiville asiakkailleen Korhonen opettaa syvärentoutustekniikoita suggestion ja mielikuvaharjoitusten avulla.
Rentoutumisen taidossa alkuun pääsee helposti opittavilla hengitysharjoituksilla. Korhonen kertoo, että jo muutama syvä, rauhallinen keskittynyt hengitys työpäivän aikana aina vartin välein tuo lisää läsnäoloa ja saa mielen sekä kehon rennommaksi. Korhonen kehottaa kalenteroimaan jokaiseen päivään esimerkiksi 5–15 minuuttia rentoutumisen harjoittelemiseen.
Useissa tutkimuksissa 15-20 minuutin mikrotorkkujen on todettu lisäävän iltapäivän vireyttä ja tuottavuutta. Samankaltainen vaikutus on työpäivän mittaan tehtävillä hypnoosi- tai rentoutusharjoituksilla.
Arjen rentoutumiskeinot ovat monet. Lapsuuden leikkien kaltaiseen meditatiiviseen flow-tilaan aikuinen voi päästä myös oikeastaan minkä tahansa mieliharrastuksen parissa. Moni purkaa stressiä myös kuntosalilla, fillaroinnilla ja lenkkeilyllä. Korhonen huomauttaa, että jos olo on todella paineistettu ja stressaantunut, työpäivän jälkeen kannattaisi ensin tehdä rentoutusharjoitus tai ottaa päiväunet ja lähteä sitten vasta liikkumaan.
– Liikunta tuottaa rentoutta, mutta tutkitut ja tulokselliset rentoutumismetodit ovat oleellinen lisä omaan hyvinvointiin.
Korhosen helpot rentoutusvinkit arkeen:
Hengitysharjoitus: Hengitä meditatiivisesti sisään nenän kautta 3–4 sekunnissa ja hengitä hitaasti ulos suu tai nenä auki 4–8 sekunnissa. Toista tämä 5–10 kertaa esimerkiksi työpäivän tauoilla. Uloshengityksen pidentäminen aktivoi parasympaattista hermostoa eli rentouttaa.
Kehon skannaus: Istu (tai makaa) ja sulje silmäsi. Rentouta keho päälaelta varpaiden kärkiin ja halutessa vielä alhaalta ylös, mielikuvissa. Voit kuvitella vaikkapa rentoutumisen pehmeän aallon valuvan hitaasti ja miellyttävästi koko olemukseesi. Vapautat samalla stressiä ja jännityksiä.
Mielikuvamatkailua: sulje silmät ja kuvittele itsesi ihanan rauhallisen luontomaiseman keskelle. Kuuntele maisemaan sopivia luonnonääniä (netistä löydät näitä maksutta) kuulokkeistasi samalla. Eläydy rauhassa maisemaan 5 minuutin ajan kaikilla aisteillasi.
Mindfulness: Voit aloittaa lyhyellä läsnäolon hetkellä esimerkiksi työssä kahvikupin äärellä: keskity miltä maku tai tuoksu tuntuvat. Kaikki muu on hetkeksi taustalla, vain sinä, kahvin tuoksu ja maku, kiireettä, rauhassa.
Oikaisu menovinkkiin (SV 21.5.2025): Sampsa Korhonen vierailee Porin Hyvinvointicenterissä ennakkotiedoista poiketen perjantaina 6.6 klo 18.00 puhumassa otsikolla: Rentoutumisen taidon voi oppia.Tilaisuus on maksullinen.