Tilinteon aika: Pori Sinfoniettan ylikapellimestari Tibor Bogányi on lähtökuopissa
Bogányi aloitti Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina syksyllä 2018. Nyt keväällä, kuuden vuoden jälkeen, hän on lähdössä pois. On tilinteon aika.
Sanna Jääskeläinen
Tibor Bogányi on vauhdikas tapaus. Pori Sinfoniettan ylikapellimestarina hän on vienyt orkesterin uusiin ulottuvuuksiin – huipentumana viime lokakuu, jolloin orkesteri vieraili Itävallassa.
Ensimmäisen kautensa lopussa, keväällä 2019, Bogányi kertoi minulle kolme tavoitettaan Porissa. Ne ovat täyttyneet yksi kerrallaan. Yleisöä on saatu konsertteihin, orkesterin voima on ymmärretty ja jotain erilaista on tehty.
– Pitkälti kyllä, hän itse myöntää.
Jos välissä ei olisi ollut korona-aika, ties millaiseen lentoon olisi liidetty. Mutta jo nyt konserttien maksaneiden katsojien määrä on noussut huomattavasti, Pori Sinfonietta tunnetaan Suomessa ja erilaisia produktioita on tehty, esimerkiksi Pori Dance Company on tanssinut orkesterin tahtiin. Kohokohtana oli tietenkin Wienin-matka ja soittaminen Musikvereinin konserttitalon kultaisessa salissa, joka on Wienin filharmonikkojen kotisali. Ohjelmistossa oli myös porilaisen säveltäjä Selim Palmgrenin tuotantoa.
– Tällaiset asiat antavat uutta potkua ja pääomaa orkesterille. Wienissä meillä oli huikea esiintyminen, kaikki nauttivat siitä, Bogányi kertoo.
– Syntyy henki, että kyllä täällä osataan! Pienen paikkakunnan pieni orkesteri tulee ja näyttää. Se oli unelmien askel niin orkesterille kuin kapellimestarille.
Bogányi johtaa Porissa ylikapellimestarina vielä yhden konsertin. Torstaina 18. huhtikuuta on luvassa on jotain erilaista, visualisoitu konsertti Visual Finland, jossa Pori Sinfoniettan kanssa soittaa Seinäjoen kaupunginorkesteri. Konsertin teoksista kaksi on visualisoitu. Konsertti uusitaan Seinäjoki-salissa 19.4.
Bogányi kertoo halunneensa jo pitkään tehdä Poriin visualisoidun konsertin, mutta projekti siirtyi, kun korona tuli. Nyt visualisointi saadaan saliin samalla, kun Bogányi jättää jäähyväiset pestilleen Porissa.
– Kuvan ja musiikin yhdistelmällä voima voi tuplaantua ja taatusti se innostaa myös katsojia. Uskon, että tähän värikkääseen, visuaaliseen suuntaan ollaan menossa musiikin maailmassa ja odotan todella Visual Finland -konserttia, hän sanoo.
Porilaisuuden lähettiläänä Bogányi aikoo jatkaa, sillä Palmgrenista on tullut näiden vuosien aikana hänelle läheinen säveltäjä, jonka teoksia hän haluaa esittää. Bogányi kuvaa Palmgrenia melankolisromanttiseksi säveltäjäksi, joka tavoittaa omaleimaisella kosketuksellaan osuvasti suomalaisen sielunmaiseman.
Orkesterista Bogányi kiittää erikseen konserttimestari Ion Buinovschia, joka on paitsi lahjakas muusikko ja hyvä työkaveri, myös Bogányin futiskaveri.
– Olemme aina pelanneet, jos siihen on ollut mahdollisuus. Jalkapallo on mahtavaa vastapainoa tälle työlle.
Pori säilyy kapellimestarin mielessä – jo siitä syystä, että se oli aikoinaan, nuorena kapellimestarina, hänen ensimmäisen ison konserttinsa paikka, tulikaste.
– Orkesteri on niistä ajoista muuttunut. Täällä on hyvät soittajat ja hyvät visiot. Mutta selvää on, että Pori Sinfonietta tarvitsee visionäärisempää johtamista. Pitäisi uskaltaa käyttää avautuvat mahdollisuudet rohkeasti hyväksi, eikä torpata uusia ideoita.
Bogányi on huomannut, kuinka orkesterin toimisto on ylityöllistynyt ja tärkeät päämäärät jäävät arkisten puuhien jalkoihin.
– Porin kaupungille haluan lähettää viestin: tämä soittajisto ansaitsee parempaa! Sen johdon täytyy saada vapautua isompiin linjoihin, hän sanoo.
Itse Bogányi asuu nyt synnyinmaassaan Unkarissa, sen pääkaupungissa Budapestissä. Siellä hän on tehnyt suuren suosion saavuttaneen, supertuotannoksikin kutsutun Carmina Buranan 3D-version. Hän aikoo jatkaa visualisoitujen konserttien tekemistä, eikä sulje pois mahdollisuutta vierailla vielä Porissakin.
– Saa nähdä, ehkäpä tulen tänne vielä uuden produktioni kanssa, hän hymyilee.
Lue myös aiempi juttu: