Veteraanityö päättyy myös Satakunnassa – perinteitä vaalitaan edelleen
Tapio Vallin
Ensi vuosi on sotaveteraanityössä suurten muutosten vuosi. Veteraanien hyväksi tehtävä työ on tulossa päätökseen, ja Satakunnan Sotaveteraanit, Satakunnan Rintamamiesveteraanit ja Satakunnan Sotainvalidit lopettavat toimintansa. Myös valtakunnalliset liitot purkavat toimintansa.
Toiminnan lopettamisen syy on selvä. Satakunnan jäljellä olevien sotaveteraanien keski-ikä on 98 vuotta, ja heitä on ensi vuoden lopussa jäljellä arviolta alle 80. Valtakunnallisesti vuoden 2024 lopussa tunnuksellisia veteraaneja on jäljellä alle 1 500, ja veteraanien leskiä ja puolisoita noin 4 000.
Tammenlehvän Satakunnan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Tapio Huhtanen Noormarkusta korostaa, ettei liittojen purkaminen tarkoita veteraanityön loppumista. Vastuuta jäljellä olevista veteraaneista ja heidän puolisoistaan kannetaan loppuun saakka, ja yhtenä vastuun kantajana on Tammenlehvä-yhdistys. Lopullinen vastuunvaihdon päivä on Talvisodan päättymispäivä 13.3.2025.
Alueellisesti Satakunnassa piirien lopettaminen ajoittuu seuraavasti: Rintamaveteraanipiiri purkaa toiminnan vuoden 2023 lopussa, Sotaveteraanipiiri ja Sotainvalidipiiri kevään 2024 aikana.
Tammenlehvän Satakunnan Perinneyhdistys perustettiin 23. helmikuuta 2022, eli päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Perustamisasiakirjaa oli allekirjoittamassa vielä yksi sotaveteraani. Veteraanityö jatkuu tulevaisuudessa Tammenlehvä-yhdistyksen kautta.
Perinneyhdistyksen tehtäviin kuuluvat nimensä mukaisesti perinnetyö, Perinneviesti-lehti, konsertit ja kirkkopäivä sekä tulevaisuudessa myös tuki- ja huoltotyö. Sotainvalideille jää oma maakunnallinen perinneyhdistys.
Toiminnan purkaminen ei kuitenkaan ole kovin yksinkertainen tehtävä, sillä paikallisesti jokainen yhdistys tekee itse päätökset omasta toiminnastaan. Joitakin yhdistyksiä on jo lakkautettu, ja tilalle on perustettu laajempia yhdistyksiä esimerkiksi Pohjois-Satakuntaan. Ala-Satakuntaan on valmisteilla vastaavan tyylinen usean kunnan alueella toimiva yhdistys.
Tapio Huhtasen mukaan perinnetyöstä voi vastuun ottaa myös julkinen taho, kuten Porissa. Porissa toimii Ilona Wessmanin johtama Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta, ja samaa mallia suunnitellaan myös Raumalle.
Rintamaveteraanien puheenjohtaja Tapio Kamppi Honkajoelta pitää tärkeänä, että perinnetyöhön saadaan mukaan myös nuoria. Se on toiminnan jatkumisen edellytys. Sotaveteraanipiirin Seppo Juhola Eurasta sanoo, että yhteistyö kuntien ja seurakuntien kanssa on myös tärkeää. Esimerkiksi esineistöä, lippuja ja viirejä on säilytettävä jossakin.
Eduskunnassa on tulossa käsittelyyn määrärahan myöntäminen perinnetyöhön. Kyseessä on noin miljoonan euron suuruinen määräraha, jolla perinnetyötä on tarkoitus saada aktiivisesti liikkeelle.