Yhteistyö on hauskaa – se huomattiin Turvallinen mieli -hankkeen halloween-juhlassa Porissa
Turvallinen mieli -hanke tarjoaa psykososiaalisen tuen aktiviteetteja konfliktia ja vainoa paenneille.
Teija Kourujärvi, Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, SPR
Suomen Punainen Risti toteuttaa Euroopan unionin rahoittaman Turvallinen mieli -hankkeen, jossa koulutettujen vapaaehtoisten voimin tarjotaan psykososiaalisia aktiviteetteja. Niiden tarkoituksena on auttaa konfliktia ja vainoa paenneita niin sopeutumisessa uuteen ympäristöön kuin stressinhallinnassa vaikeiden kokemusten jälkeen.
Kotoutuminen ei tapahdu suoraviivaisesti, vaan siinä on erilaisia vaiheita. Ihmiset käyvät läpi näitä vaiheita eriaikaisesti. Aktiivinen ja vuorovaikutteinen yhteistyö maahan saapuvien ja heidät vastaanottavien osapuolten kanssa on onnistuneen kotoutumisen edellytys. SPR:n vapaaehtoiset voivat osaltaan toimia tässä prosessissa aktiivisina toimijoina hyvinvoinnin – ja nimenomaan henkisen hyvinvoinnin – edistäjinä. He voivat järjestää maahanmuuttotyön ohessa Turvallinen mieli -hankkeen mukaisia kulttuurisensitiivisiä aktiviteetteja kaiken ikäisille maahantulijoille.
Turvallinen mieli -hankkeen pilottitapahtuma järjestettiin halloween-juhlassa Porin vastaanottokeskuksen Tekunkorven yksikössä.
SPR Porin osaston vapaaehtoisten järjestämässä juhlassa oli paikalla lasten lisäksi aikuisia, ja he osallistuivat kahteen ryhmäaktiviteettiin. Aktiviteetit oli sopeutettu osallistujien iän mukaisesti. Kielihaasteen vuoksi paikalla oli kielitaitoisia vapaaehtoisia tulkkaamassa keskustelua.
Tarjolla juhlissa oli muun muassa silmämunakarkkeja.
Ensimmäinen ryhmäaktiviteetti oli lapsille aihepiiristä ”Yhteistyön merkitys”. Siinä osallistujien oli tarkoitus tunnistaa avun pyytämisen, saamisen ja antamisen merkitys. Ja sen, miten yhteistyö ja vastavuoroisuus auttavat ongelmanratkaisussa tuoden samalla hyvän mielen kaikille osapuolille. Aktiviteetissa annettiin ensin yhdelle lapselle ilmapalloja, joita hän yritti pitää yksin ilmassa Mutta kun se oli vaikeaa, häntä auttamaan tuli toinen lapsi. Kun sekään ei riittänyt, kaikki lapset tulivat pompottamaan palloja ilmaan. Ja siitä ilo repesi. Lapset ymmärsivät, että yhteistyö on hauskaa.
Naurusuiset tyytyväiset lapset jatkoivat siitä halloween-juhlan kauheaan maailmaan, jossa oli tarjolla muun muassa silmämunakarkkeja ja kammottava suihkuhuone spagettikippoineen. Spagetin joukosta sai kaivaa karkkipusseja. Siis ne saivat, jotka uskalsivat.
Kauhukylpyhuone oli osa Halloween-tapahtumaa.
Toisessa ryhmäaktiviteetissa ”Ryhmämme on kuin lankakerä” aikuiset osallistujat pohtivat oman toiminnan vaikutusta toisiin tai toisten toiminnan vaikutusta omaan. Tämän aktiviteetin avulla havainnoidaan, miten monella eri tavalla ihmiset voivat vaikuttaa toinen toistensa tekoihin sanojen ja sanattoman vuorovaikutuksen kautta. Tavoitteena on vahvistaa empatian ja vertaistuen roolia osallistujien välillä. Tässäkin keskustelu keskittyi avun antamiseen ja saamiseen sekä siihen, miten ne molemmat tuovat hyvän mielen. Sotaa kotimaastaan pakoon joutuneet osallistujat olivat kokeneet Suomeen saapuessaan valtavan auttamisen tulvan, mikä osaltaan on edistänyt henkistä hyvinvointia. Lisäksi uuden oppiminen tai onnistuminen itsenäisessä tekemisessä toi ryhmän mielestä onnen tunnetta.