Säh­kö­lin­jat ovat ris­kin paik­ko­ja met­sä­ko­nei­den ja puu­au­to­jen kul­jet­ta­jil­le. Met­sä­no­mis­ta­jan kan­nat­taa il­moit­taa tie­dos­saan ole­vat pien­jän­ni­te­lin­jat puu­kau­pan yh­tey­des­sä, jot­ta ne voi­daan huo­mi­oi­da lei­mi­kon en­nak­ko­suun­nit­te­lus­sa.

Säh­kö­lin­ja leik­kaa tien viis­tos­ti ja su­kel­taa toi­sel­la puo­lel­la met­sän sii­mek­seen. Hak­kuu­ko­neen oh­jaa­mos­sa Met­sä­pal­ve­lu Hiek­ka­lan hak­kuu­ko­neen­kul­jet­ta­ja Jari Rum­mak­ko kat­soo miet­tien edes­sä avau­tu­vaa tal­vis­ta mai­se­maa. Hän tie­tää lä­hes­ty­vän­sä säh­kö­lin­jaa – se on mer­kit­ty kart­taan ja kor­juu­oh­jee­seen, ja äs­ken Ko­mat­sun työ­va­lois­sa vä­läh­ti hei­jas­tin­nau­ha, jon­ka lei­mi­kon suun­nit­te­li­ja oli ai­em­min kie­to­nut ha­ruk­sen ym­pä­ril­le – mut­ta nyt edes­sä on koo­kas, kak­si­lat­vai­nen koi­vu. Sen kaa­ta­mi­ses­sa on ol­ta­va ta­val­lis­ta­kin huo­lel­li­sem­pi, sil­lä kaa­tu­mis­suun­taa on vai­ke­am­pi en­na­koi­da.

Rum­mak­ko las­kee hak­kuu­ko­neen kou­ran maa­han ja las­keu­tuu oh­jaa­mos­ta. Ar­vi­oi puun suo­ruut­ta ja etäi­syyt­tä säh­kö­lin­jas­ta. Sit­ten hän kii­pe­ää ta­kai­sin oh­jaa­moon.

Kan­ta­verk­ko­yh­tiö Fing­ri­din mu­kaan säh­kön­siir­tä­mi­sen koko Suo­men alu­eel­le mah­dol­lis­ta­vaan kan­ta­verk­koon kuu­luu noin 14 500 ki­lo­met­riä voi­ma­joh­toa. Pai­kal­li­sil­la säh­kö­a­se­mil­la voi­ma­joh­to­jen suur­jän­ni­te muun­ne­taan 20 kV:n kes­ki­jän­nit­teek­si, jota tyy­pil­li­ses­ti käy­te­tään pai­kal­li­sis­sa ja­ke­lu­ver­kois­sa.

Ku­lut­ta­jia lä­hel­lä si­jait­se­vis­sa ja­ke­lu­muun­ta­mois­sa kes­ki­jän­ni­te muun­ne­taan edel­leen säh­kö­lait­teil­le so­pi­vak­si pien­jän­nit­teek­si. Kes­ki­jän­ni­te­joh­to­ja on noin 140 000 ki­lo­met­riä ja pien­jän­ni­te­joh­to­ja noin 220 000 ki­lo­met­riä.

Yh­teen­sä eri ko­koi­sia voi­ma-, kes­ki­jän­ni­te- ja pien­jän­ni­te­joh­to­ja on Suo­mes­sa lä­hes 400 000 ki­lo­met­riä. Jos sa­man mat­kan ha­lu­ai­si tait­taa au­tol­la, pi­täi­si ajaa Han­gos­ta Uts­jo­el­le 288 ker­taa.

Säh­kö­lin­jat ovat tär­keä osa inf­rast­ruk­tuu­ria, mut­ta ne ai­heut­ta­vat myös va­ka­via vaa­ra­ti­lan­tei­ta met­sä­ko­nei­den ja puu­ta­va­ra-au­to­jen kul­jet­ta­jil­le.

– Kor­jaam­me joka päi­vä puu­ta 500 koh­teel­la eri puo­lil­la maa­ta. Joka ar­ki­päi­vä kump­pa­niy­ri­tys­tem­me joku työn­te­ki­jä työs­ken­te­lee säh­kö­lin­jo­jen lä­hei­syy­des­sä, Met­sä Grou­pin kor­juun ja met­sän­hoi­don ope­raa­ti­o­pääl­lik­kö Esa Hie­ta­la ker­too.

Met­sä Grou­pin on tär­ke­ää tun­tea säh­kö­lin­jo­jen si­jain­ti, jot­ta ne voi­daan ot­taa huo­mi­oon kor­juun suun­nit­te­lus­sa. Yh­tiö te­kee yh­teis­työ­tä säh­kö­verk­ko­yh­ti­öi­den kans­sa, ja mer­kit­tä­vä osa näis­tä on­kin luo­vut­ta­nut Met­sä Grou­pil­le säh­kö­lin­jo­jen­sa si­jain­tia kos­ke­van kart­ta-ai­neis­ton.

Rum­ma­kon työ­maa­ta hal­koo 20 kV:n kes­ki­jän­ni­te­lin­ja. Tä­män ko­koi­set ja kor­ke­am­pi­jän­nit­tei­set joh­dot ovat kat­ta­vas­ti tie­dos­sa. Sen si­jaan kiin­teis­töil­le joh­ta­vis­ta pien­jän­ni­te­joh­dois­ta en­nak­ko­tie­toa on vai­ke­am­pi saa­da.

Met­sä Group ar­vi­oi työ­maan vaa­ra­te­ki­jöi­tä säh­kö­verk­ko­yh­ti­öi­den kart­ta-ai­neis­ton ja ris­kien tar­kis­tus­lis­tan avul­la. Ris­kien tar­kis­tus­lis­ta on työ­ka­lu, jon­ka yh­tiö on ke­hit­tä­nyt pa­ran­ta­maan työ­maa­tur­val­li­suut­ta ja joka aut­taa lei­mi­kon suun­nit­te­li­jaa ar­vi­oi­maan maas­to­käyn­nin tar­vet­ta.

– Jos työ­maan yh­tey­des­sä on ra­ken­nuk­sia, maas­to­tar­kas­tus on vält­tä­mä­tön, sil­lä kiin­teis­töil­le joh­ta­vat pien­jän­ni­te lin­jat ei­vät vält­tä­mät­tä näy kart­ta­jär­jes­tel­mäs­sä, Hie­ta­la sa­noo.

Hie­ta­la kan­nus­taa myös met­sä­no­mis­ta­jia il­moit­ta­maan mail­laan si­jait­se­vis­ta pien­jän­ni­te­joh­dois­ta. Mitä var­hai­sem­mas­sa vai­hees­sa puu­kaup­paa asia tu­lee pu­heek­si, sitä var­mem­min tie­to vaa­ran pai­kas­ta voi­daan li­sä­tä Met­sä Grou­pin kart­ta-ai­neis­toon ja huo­mi­oi­da puun­kor­juun suun­nit­te­lus­sa.

Myös tie­ver­kos­ton kun­nos­sa­pi­to on tär­ke­ää, jot­ta va­ras­to­pai­kal­le on use­am­pia vaih­to­eh­to­ja. Tien var­teen pe­rus­tet­tu uu­si il­ma­joh­to puo­les­taan riit­tää met­sän omis­ta­jal­le pe­rus­teek­si vaa­tia tiel­le uut­ta liit­ty­mää.

– Kun liit­ty­mä on teh­ty, va­ras­to voi­daan tur­val­li­ses­ti pe­rus­taa il­ma­joh­don taak­se, met­sän puo­lel­le, Hie­ta­la sa­noo.

En­nak­ko­suun­nit­te­lu ja sel­keä kor­juu­oh­je an­ta­vat hy­vät läh­tö­koh­dat, mut­ta työ­tur­val­li­suus on myös asen­ne­ky­sy­mys. Jos nä­ky­vyys on heik­ko, on työ kes­key­tet­tä­vä ja ko­nees­ta jal­kau­dut­ta­va tar­kas ta­maan ti­lan­ne.

– Jos mah­dol­lis­ta, työs­ken­te­ly säh­kö­lin­jo­jen lä­hei­syy­des­sä kan­nat­taa ajoit­taa päi­vä­sai­kaan. Tai ai­na­kin pi­tää kah­vi­tau­ko, en­nen kuin siir­tyy lin­jan lä­hei­syy­teen, Hie­ta­la sa­noo.

Tyy­pil­li­sin vaa­ra­ti­lan­ne on met­sä­ko­neen puo­min tai puu­ta­va­ra-au­ton nos­tu­rin osu­mi­nen säh­kö­lin­jaan, mikä voi pa­him­mil­laan ai­heut­taa säh­köis­kun tai jopa tu­li­pa­lon. Usein syy­nä on in­hi­mil­li­nen vir­he, syys­tä tai toi­ses­ta kul­jet­ta­jan huo­mio her­paan­tui het­kek­si.

Met­sä Group tut­kii kaik­ki on­net­to­muus- ja vaa­ra­ti­lan­teet si­säi­ses­ti. Va­ka­vis­sa ta­pauk­sis­sa On­net­to­muus­tut­kin­ta­kes­kus (OT­KES) ot­taa osaa tut­kin­taan. Tut­kin­nan pää­mää­rä­nä on sel­vit­tää on­net­to­muu­den tai vaa­ra­ti­lan­teen juu­ri­syyt, ja teh­dä tar­vit­ta­vat muu­tok­set toi­min­ta­ta­vois­sa, jot­ta vas­taa­vat ta­pauk­set voi­daan jat­kos­sa es­tää.

Hie­ta­la ker­too, et­tä Met­sä Grou­pin työ­mail­la säh­kö­lin­joi­hin liit­ty­viä vaa­ra ti­lan­tei­ta sat­tuu kes­ki­mää­rin ker­ran kuu­kau­des­sa. Vaik­ka luku on vä­häi­nen suh­tees­sa sii­hen, mi­ten moni työs­ken­te­lee met­sis­sä, va­ka­van ris­kin vuok­si jo­kai­nen ta­paus on lii­kaa.

30 vuot­ta hak­kuu­ko­neen­kul­jet ta­ja­na työs­ken­nel­leel­le Rum­ma­kol­le on­net­to­muuk­sia ei ole sat­tu­nut. Myös Met­sä Grou­pin ta­voit­tee­na on nol­la tapa tur­maa.

– Ha­lu­am­me, et­tä sekä omat työn­te­ki jäm­me et­tä so­pi­mu­sy­rit­tä­jiem­me työn­te ki­jät pää­se­vät työ­päi­vän jäl­keen ter­vee­nä­ko­tiin, Hie­ta­la sa­noo.

Läh­de: Met­sä Grou­pin Vies­ti-leh­ti, teks­ti: Ma­ria La­to­kar­ta­no, ku­vat: Han­ne Ma­ne­lius