Ahonen: Salaisten kansioiden vartijat
Presidentti Donald Trump on sekoittanut monta pakkaa Yhdysvaltain politiikassa ja valtionhallinnossa. Maan turvallisuudesta vastaavien organisaatioiden johtajiksi on nimitetty todellisia jokerikortteja.
Pentagonin, FBI:n ja CIA:n veteraanit katsovat huuli pyöreänä Trumpin hallinnon touhuja. Summittaiset irtisanomiset ja poukkoileva päätöksenteko ovat ajaneet puolustus- ja tiedusteluorganisaatiot sekavaan tilaan.
Puolustusministeri Pete Hegseth on ollut johtajista eniten otsikoissa. Hyppy Fox Newsin juontajasta suuren ministeriön vetäjäksi oli liikaa Hegsethille, joka on kompuroinut skandaalista toiseen. Johtajakokemusta hänellä on vain armeijavuosilta.
Spekulaatiot puolustusministerin potkuista ovat velloneet Washingtonissa viikkokausia. Hegsethillä on kuitenkin vielä mestarinsa Trumpin luottamus.
Keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Tulsi Gabbard on entinen demokraatti. Havaijia edustanut Gabbard sai kunnian olla ensimmäinen kongressiin valittu hindu.
Vuonna 2020 hän kilpaili demokraattien presidenttiehdokkuudesta. Irakin sodassa kunniakkaasti palvellut nainen näytti varteenotettavalta ehdokkaalta. Kampanja tyssäsi kuitenkin nopeasti. Sen jälkeen Gabbard on uinut sulavasti Trumpin joukkoihin.
Liittovaltion keskusrikospoliisi FBI:n johtaja Kash Patel on puolestaan hankkinut kannuksensa laitaoikeiston suosimien salaliittoteorioiden viljelijänä.
FBI:n ja CIA:n historia on täynnä hämäriä operaatioita. Sikäli salaliittoteorioilla on tiettyä kantopintaa. Ei niillä silti aiemmin ole päästy johtotehtäviin.
Patel uskoo johtamansa viraston olevan osa salaista ”deep state” -verkostoa. Hän on uhonnut erottavansa kaikki FBI:n agentit, jotka osallistuivat vuoden 2021 kongressitalon valtauksen tutkintaan. Siis kaikki presidentille ”epälojaalit” agentit.
Patel on kirjoittanut lastenkirjoja, joiden päähenkilönä on kuningas Donald. Oikeamielistä kuningasta vastaan juonittelevat kieron Hillary Queentonin joukot. Kuningasta kuitenkin suojelee velho nimeltä Kash. Nyt velho on FBI:n johtajana. Todellisuus on lastenkirjojakin ihmeellisempää.
Kimmo Ahonen
FT, Porin yliopistokeskus