Inna tulee, onko Pori valmis?
”Kaupunki on aina sidottu yritysten tuloskuntoon”, muistutti Inna. Ja se on paljon sanottu Porin kaupunginjohtajalta.
Porin uudesta kaupunginjohtajasta Lauri Innasta oli viime viikon Satakunnan Viikossa (SV 4.1.2023) haastattelu. Jutussa Inna nosti esiin totuuden kuntien taloudellisesta asemasta. ”Kaupunki on aina sidottu yritysten tuloskuntoon”, sanoi alkuvuonna kaupunginjohtajana aloittava Inna. Lausuma on Porin kaupunginjohtajalta harvemmin kuultu ja paljon sanottu.
Innan muistutus yritysten tuloskunnista on aiheellinen kaikille porilaisille ja erityisesti Porin päättäjille. Päättäjät eivät saa astua siihen harhaan, että kuntien talous olisi nyt hyvässä mallissa. Porikin on tehnyt kolmelta tuoreimmalta tilikauden ylijäämäisen, voitollisen tilinpäätöksen. Se ei ole ollut kuitenkaan kaupungin omaa hyvyyttä. Ylijäämät on tehty veronmaksajien rahoilla ja valtion velalla. Valtio on tukenut kuntia runsaskätisesti korona-ajan kurimuksessa.
Teollisuuskaupunkina Pori on nojannut vuosikymmenet suuriin teollisiin työpaikkoihin ja kasvavaan julkiseen sektoriin. Suuret työantajayritykset ovat kuitenkin Porissa harventuneet ja monen jäljelle jääneen suuryrityksen omistus on valunut Satakunnasta muualle. Valtaosa uusista työpaikoista on kuitenkin jo vuosikymmen ajan syntynyt pk-yrityksiin. Jotta nekin pystyvät kehittymään, kasvamaan ja työllistämään, niidenkin pitää pystyä tehdä tulosta. Vain sitä kautta ne maksavat verotuloja, joilla taasen julkinen sektori tuottaa tärkeitä palveluita ja tasoittaa ihmisten eriarvoisuutta. Julkista ja yksityistä ei pidä asettaa toisiaan vastaan, mutta samalla on syytä myöntää, että julkiset palvelut nojaavat yksityisen sektorin suoraan ja välillisesti maksamiin veroihin. Siksi yritysten toimintaedellytykset ovat julkisen sektorin päättäjille tärkeä asia kuten Inna haastattelussa muistutti.
Pori on nyt uuden edessä kahdella tavalla. Ensinnä hyvinvointialue vei kaupungilta sote- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuun. Jäljelle jäi Porin elinvoiman kehittäminen. Toiseksi Porissa aloittaa uusi kaupunginjohtaja, jonka päälle on asetettu suuret toiveet, eikä vähiten siksi, että hän tuntee myös yksityisen sektorin.
Uuden kaupunginjohtajan valintaprosessista pitää antaa Porin luottamushenkilöille hyvä arvosana. Prosessi oli läpinäkyvä, siitä puuttui junttaaminen ja loppusoralla oli kolme erilaista kandidaattia. Innan valinta oli selvä. Se antaa hänelle vahvan mandaatin lähteä vetämään Poria virkajohtajana. Uudella kaupunginjohtajalla on työkokemusta niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta.
Yksityisen puolen oppeja uudella kaupunginjohtajalla on varmasti avoin tiedotuslinja niin kaupungin organisaation sisällä kuin ulospäinkin. Yksityisellä puolella on selvää myös, missä kulkee operatiivisen- ja luottamushenkilöjohdon vastuun ja vallan raja. Siellä molemmat toimijat kunnioittavat toisen tonttia. Uusi kaupunginjohtaja tulee Porin ulkopuolelta. Hän ei kuuluu mihinkään puolueeseen eikä valtaklikkiin. Siltä osin hän on riippumaton. Tämä pitää nähdä vahvuutena.
Onko Pori sitten valmis uuteen kaupunginjohtajaan? Luottamushenkilöilläkin on nyt näytön paikka. Heiltä voi vaatia opettelua sietää, että kaupunginjohtaja antaa enenevissä määrin kaupungille kasvot ja luottamushenkilöiltä vaaditaan lisäksi malttia pysyä omalla tontillaan. Luottamushenkilöiden on myös tuettava arjessa uutta johtajaa. Porissa on kokemusta siitäkin, että kaupunginjohtaja on ollut löysässä hirressä. Se ei ollut hyväksi kenellekään.
Sekä luottamushenkilöt että kaupunginjohtaja ovat molemmat töissä kaupunkilaisille. Se kannattaa aina muistaa.