Moilanen: Kuntajohtajuus on muuttunut valtavasti
Muutatko asumaan omaan kuntaasi, oli aikoinaan poikkeuksetta yksi ensimmäisiä kysymyksiä, kun kuntiin palkattiin johtavia virkamiehiä. Aivan erityisesti se koski kuntajohtajia. Jos vastasit kielteisesti tai edes emmit, haku päättyi todennäköisesti siihen. Jos taas vastasit kyllä, valinta saattoi edetä. Muutto piti myös toteuttaa, muutoin ei kunnian kukko laulanut. Näin se vain oli.
Enää tuota kysymystä ei saa edes kysyä. Kuntajohtajan asumista omassa kunnassa ei ilmeisesti pidetä enää yhtä tärkeänä, kuin aikoinaan pidettiin. Useat asuvatkin eri kunnassa, mitä johtavat. Hyvä vai huono, siihen en halua ottaa kantaa. Pohtia haluan. Aikoinaan, kun kuntajohtajat asuivat omassa kunnassaan, seurasi siitä se, että työ oli ihan oikeasti 24/7 kuntajohtajuutta. Nykyisin kuntajohtajan työtä pidetään enemmän ns. normaalina työnä ilman, että siihen tarvitsee sitoutua täydellisesti myös vapaa-aikoina. Omalta kohdaltani koin sen suureksi rikkaudeksi, että asuin Ulvilassa koko kaupunginjohtajakauteni. Muutosta Ulvilaan olin päättänyt jo hakijaksi lupautuessani. Tutustuinkin ihan muissa kuin virallisissa virkatehtävissä suureen joukkoon ulvilalaisia. Sain paljon uusia tuttavuuksia.
Ihan valtakunnallisestikin asiaa seuranneena olen havainnut, että kuntajohtajat vaihtuvat nykyisin varsin usein. Johtajien virkakaudet ovat lyhyitä. Aikoinaan useat kuntajohtajat tekivät elämänmittaisia virkauria yhdessä ja samassa kunnassa. Tuolloin kuntajohtaja oli se, joka pysyi, vaikka luottamushenkilökoneisto olisi vaihtunut neljän vuoden välein. Tuosta seurasi, että kuntajohtaja oli aikoinaan enemmän kunnan keulakuva, kuin on nykyisin. Ihmiset eivät ole enää valmiita myymään kaikkea aikaansa, itseään ja usein myös perhettään kokonaan jollekin työtehtävälle. Ennen olivat. Oli ehkä pakko olla, jos halusi tiettyyn tehtävään. Toki monille kuntajohtajuus oli elämäntapa.
Jukka Moilanen
Harjavalta,
Kaupunginjohtaja emeritus, Ulvila