Onko kaikki eväät syöty, näinkö haluamme kaupunkiamme kehitettävän?
Pahoilla mielin katselin Porin Puuvillassa järjestetyn, Pori Energian myyntiin liittyvän yleisötilaisuuden alkuhetkiä.Tuli ihan oikeasti huono olo, koska kaupungin talous on vuosikymmenten aikana vajonnut pohjalukemiin. Pori on pitkällä aikavälillä lukeutunut Suomen suurimpien kaupunkien joukkoon. Pori on ollut suuri satamakaupunki, Mäntyluodon satama tunnettiin aikoinaan ympäri maailman, konepaja- ja sahatavaraa lähti teollisuuskaupungista milloin minnekin maailman ääriin.
Kehnon taloudenpidon takia on kaupungin johtamisorganisaatio kasvanut monimutkaiseksi, hitaaksi ja veronmaksajille raskaaksi. Kun tulot eivät ole suuressa määrin kasvamassa, pitää menoja supistaa. Se ei kuitenkaan ole kovin helppoa ja kivutonta, kun vuosien saatossa niin monet kunnallispolitiikassa menestyneet ovat siirtyneet kunnan leipiin ja sama trendi jatkuu myös valtuustossa, jossa niin moni saa toimeentulonsa samasta suunnasta. Ennen oli toisin, kun valtuutetut tulivat monilta työpaikoilta edustaen laveasti koko väestöä.
Koska teollisia työpaikkoja ei ole Poriin tullut, eikä kulujakaan ole karsittu, niin näyttää viime keinona olevan omaisuuden myynti. Myyntituloilla lienee tarkoitus lähteä sijoitustoimintaan käyttäen luonnollisesti asiantuntijoita tässäkin tehtävässä, kuten aina muissakin.
Haluaisin kuitenkin herätellä porilaisia veronmaksajia/asukkaita. Tätäkö me tahdomme, näinkö haluamme kaupunkiamme kehitettävän? Myydään tuottavaa omaisuutta ja lähdetään metsästämään tuottoja pörssikaupoilla, mikä ei meiltä ole ennenkään onnistunut.
Pasi Järvinen