Artturi Kuja-Kanto syttyi yrittäjyydelle lukiossa – Nyt 20-vuotiaana hän on myös järjestöaktiivi
Sanna Jääskeläinen
Artturi Kuja-Kanto aloitti vuoden alussa Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston johtoryhmässä. Haastatteluhetkellä takana on vasta yksi johtoryhmän kokoontuminen, mutta selvää innostusta on ilmassa. Verkostossa on suunnitteilla repäiseviä virkistystapahtumia sekä muuta toimintaa, jolla saadaan muun muassa näkyvyyttä nuorille yrittäjille ja parannetaan heidän asemaansa.
– Hain itse mukaan tähän ryhmään. Jäseniä on ympäri Suomen ja ryhmässä on hyvä pössis. Nuorten yrittäjien verkostoituminen on tosi tärkeää, saa uusia ystäviä, mutta siitä on tietysti hyötyä bisneksenkin kannalta, kun tutustuu uusiin ihmisiin.
Nuorten yrittäjien tapahtumissa ei pönötetä. Vaikka puhutaan asiaa, sen voi tehdä rennon kautta.
Nuori järjestöaktiivi on saanut myönteistä julkisuutta. Artturi Kuja-Kanto onkin suostunut mielellään haastatteluihin ja esimerkiksi lähiaikoina julkistettavaan Suomen Yrittäjien videojulkaisuun, jossa hän kertoo, millainen on yrittäjän päivä.
– Tarkoitus on, että toimintaan saataisiin lisää nuoria. Saan tällä tavalla toki näkyvyyttä myös firmalleni, mutta nuorten yrittäjien tavoittaminen on pääasia. Haluan kertoa heille, miten hienoa ja hyödyllistä verkostoituminen on. Yrittäjäjärjestö on tarkoitettu myös nuorille.
Kuja-Kannon yrittäjyystie alkoi lukiossa Nuori Yrittäjä -kurssilla. Artturi oli jo aiemmin harrastanut luontokuvausta, mutta alkoi lukiossa kuvata enemmän ja perusti NY-yrityksen nimeltä KujisPhoto. Se valittiin Satakunnan parhaaksi NY-yritykseksi vuonna 2021.
– Tuli näkyvyyttä ja lisää töitä, samalla motivaatio kasvoi. Pian olin tilanteessa, jossa arvonlisäverorajat paukkuivat, enkä voinut olla enää Nuori Yritys. Laitoin silloin heti osakeyhtiön pystyyn, hän kertoo.
Lukio sai jäädä, kun kokopäiväinen yrittäjyys kutsui. Artturi uskoo, että tekemällä oppii parhaiten.
– Viimeiset kaksi vuotta olen oppinut koko ajan lisää. Samalla saan siitä rahaa eli tämä on ollut minulle hyvä ja sopiva ratkaisu.
KujisPhoto on erikoistunut videokuvaamiseen ja drone-kuvaamiseen. Yrittäjyyden lisäksi Artturi on töissä Kiinteistönvälitys Otsossa.
– Olen asuntomyyjänä töissä heillä, mutta teen asuntojen kuvaamista firmani kautta.
Ulvilan Yrittäjiin Artturi meni mukaan, koska verkostoituminen kiinnosti.
– Lähdin heti liityttyäni mukaan tapahtumiin ja heti ensimmäisessä tutustuin jo tosi moneen ihmiseen, hän kertoo ja kannustaa muitakin rohkeasti mukaan.
– Ensimmäinen kerta on se vaikein, kun ei vielä tunne ketään. Mutta yrittäjät ovat samanhenkisiä ja tutustuminen onnistuu kyllä. Kun käy tapahtumissa, saa jäsenmaksullekin enemmän vastinetta.
Vuoden alusta Artturi Kuja-Kanto on ollut myös Ulvilan Yrittäjien hallituksen jäsen, vastuualueenaan nuoret yrittäjät ja kouluyhteistyö alakouluun. Hän kehuu paikallisyhdistystä ja sen rentoa ja energistä tunnelmaa. Nyt kevään suurin ponnistus Ulvilan Yrittäjissä on toukokuun lopun suurtapahtuma Runvila, jonka järjestelyissä Kuja-Kantokin on innolla mukana.
Akseli Fonsén
Missä syötiin?
Hansa Bistro on ulvilalaisen K-Supermarket Hansan tiloissa toimiva ravintola, jossa on tarjolla lämmintä ruokaa maanantaista perjantaihin kello 10.30–18 sekä lauantaisin 11–16. Kauppias Akseli Fonsén kertoo, että Hansa Bistro avattiin kaupan täysimittaisen remontin valmistumisen yhteydessä loppuvuodesta 2021. Konsepti itsessään on harvinainen, mutta Fonsén näki Ulvilan lounastarjonnassa potentiaalia ja sai sovitettua remonttisuunnitelmiin aiottua suuremman keittiön sekä asiakaspaikat.
– Kyllä kannatti. Sen lisäksi, että meillä käy päivittäin 150–200 lounastajaa, meillä tehtyjen tuotteiden asiointiaste on koko K-Supermarket-ketjun korkein. Ja on aina mukava olla aallonharjalla erilaisten uusien konseptien testaamisessa, hän sanoo.
Alussa kaupan sisällä oli 16 asiakaspaikan ruokailutila. Asiakaspaikkoja on sittemmin lisätty. Niitä on nyt 24 ja edelleen on painetta saada lisää.
Fonsén kertoo, että lounastamassa käy väkeä laidasta laitaan, alueella työskentelevistä yksinasuviin vanhuksiin. Noin puolet syövät paikan päällä ja puolet ottavat annoksen mukaan.
– Kokkimme Minna suunnittelee menun, joka sisältää aina kasvisruokavaihtoehdon. Pääasiassa maukasta kotiruokaa, mutta joskus saatamme pitää myös teemapäiviä. Buffetin lisäksi keittiölle tulee tilauksia kokoustarjottavista, juhlaruuista sekä joukkueruokailuista.
Keittiössä työskentelee 3–4 henkilöä päivästä riippuen. Keittiössä valmistuvat myös kaupan puolella myytävät patongit, salaatit, jälkiruoat ja valmisruoka-annokset.