Krookan kesän lentävä lähtö – Tulevana kesänä Merikarvian satama-alueella toimivan Merry Monkin yrittäjät laajentavat ja kehittävät liiketoimintaansa
Reposaarelaiset Maija ja Paavo Munkki ovat The Merry Monk Gastropubin yrittäjiä neljättä kesää. Toiminta on laajentunut käsittämään leirintäalue Merry Campingin ja tulevana kesänä myös ravintolan viereisen terassibaari Krookan Plassin. Merry Market on puolestaan gastropubin yläkertaan sijoittuva uusi kirppis oheispalveluineen.
Munkit aloittivat ravintolatoiminnan Reposaaressa vuonna 2015. Yritystoiminnan siirtäminen Merikarvialle tapahtui koronakeväänä 2020.
– Silloin ei ollut kiire avata ravintolaa, vaan tulevaa ehdittiin rauhassa suunnitella ja remontoida omannäköiseksemme, Paavo Munkki kertoo.
– Tuona keväänä sisään sai ottaa vain 50 prosenttia väestä, mutta terasseille ei ollut rajoituksia.
Hän miettii, että kesä 2020 oli pienille paikkakunnille tosi hyvä, sillä kaikki matkailivat vain kotimaassa.
– Mutta emme todellakaan kaipaa korona-aikaa, Maija Munkki lisää.
The Merry Monk muutti Reposaaresta Merikarvialle kolme vuotta sitten.
Seija Väre
Campingin ja nyt tuleva Plassin hoito eivät olleet alun perin heidän suunnitelmissaan, vaan ne ovat tulleet aivan kuin yllätyksenä. Kesäuutuudeksi he olivat suunnitelleet vain Merry Marketin avaamista.
– Mutta mehän hyödymme tästä, sillä Plassi tukee yritystoimintaamme ja tuo lisäarvoa.
Yrittäjät lupaavat, että kaffeen ja lohileivän saa pikkunälkään nopsasti Krookan Plassista, kun taas Merry Monkiin mennään istumaan ja nautiskelemaan kiireettömästi hyvästä ruuasta.
– Tämä oli kesäyrittäjille luonteva laajennus.
Merry Monkin kabinetissa on persoonallinen sisustus.
Seija Väre
Kesäyrittäminen rannassa kuulostaa pelkälle Merikarvian auringolle, mutta on siinä pilviäkin mukana.
– Suomen suvessa sesonki kestää vain juhannuksesta heinäkuun loppuun. Noin kuudessa viikossa on hankittava koko vuoden tulot.
Asiakaskunta koostuu paljolti muista kuin paikkakuntalaisista.
– Täällä on paljon mökkiläisiä ja turisteja tietysti, varsinkin ruotsinkielisiä.
He ovat myös panneet merkille, että rantatietä pitkin kulkee paljon pyöräilijöitä, joille Krookka on tärkeä pysähdyspaikka.
Munkit ovat mielissään siitä, että monet Merry Monkin Reposaaren aikaiset asiakkaat ovat löytäneet tiensä Merikarvialle kaikki nämä vuodet.
Hyviä puolia pienyrittämisessä on se, että pystyy toimimaan liukasliikkeisemmin kuin isot ja kankeammat ketjut. Näin voi enemmän käyttää vaikkapa lähituottajien palveluja.
– Elintarvikkeiden hinnan nousu on ollut huimaa, esimerkkinä 10 litran rypsiöljykannu. Se kustansi aiemmin 12 euroa ja nyt pahimmillaan 45–50 euroa, Maija Munkki harmittelee.
Maija ja Paavo Munkki viihtyvät merellisissä maisemissa. He ottavat tänä kesänä hoitoonsa Merry Monkin lisäksi myös Krookan Plassin.
Seija Väre
Tulevana kesän pääprojekti on The Merry Monkin yläkerran muuttaminen Merry Marketiksi. Vintille on tulossa kirpparipöytiä ja vaaterekkejä sekä pieni virvoketiski. Kirpputori on avoinna juhannuksesta eteenpäin. Yrittäjät suunnittelevat, että sitten kun kaikki rakenteet on saatu kuntoon, voi Krookkaan suunnitella jopa jonkinlaisia festareita.
Krookan Plassin tunnelmaa aiempina kesinä.
Seija Väre
Hyvällä syyllä voi todeta, että pohjoisesta tuleville Merikarvia on portti Satakuntaan. Vuosien kehittämisen jälkeen Krookasta on kehkeytynyt kesän toimintakeskus.
– Kunta rakentaa inforakennuksen viereen esiintymislavan. Se on tarpeen ja erittäin hyvä veto, sillä rannassa järjestetään useita tilaisuuksia.
Toimintaympäristöönsä yrittäjät ovat tyytyväisiä.
– Merikarvia on eteenpäin menevä ja positiivisesti visioiva kunta. Yhteistyö kunnan ja yrittäjien välillä toimii hyvin, he summaavat.
Paavo Munkki vertaa Merikarvian olevan tavallaan iso Reposaari.
– Pieni kunta on aina vaarassa hävitä isojen kitaan, mutta yhteistyöllä pystyy saavuttamaan jopa etulyöntiaseman isompiin nähden.
Hän lisää saman pätevän myös yrityselämään.
– Sata aurinkoista päivääkin on totta, sillä täällä paistaa tosi paljon, Maija muistuttaa.
Reposaarelaiset Maija ja Paavo Munkki ovat The Merry Monk Gastropubin yrittäjiä neljättä kesää.
Seija Väre
Yritystoiminnassaan Munkit näkevät suurimpana päänsärkynä kesäkuukausien rekrytoinnin. Heillä on toki vakituisina keittiöpäällikkö ja hovimestari, mutta kokki vielä hakusessa.
– Vaikka tämä on gastropub, olemme ruokapainotteinen ravintola. Aina on jotenkin selvitty tästäkin rekrytoinnista ja asiat saatu tehtyä omaan malliin.
Munkkien mielestä Merikarvialle voisi kehittää vaikka mitä, koska sijainti on mainio. Sehän todettiin jo 1980-luvulla, Merikievarin kultavuosina.
Paavo Munkki naurahtaa, että liiketoimintansa alussa hän muutti syntymäpitäjästään Ulvilasta yrittäjäksi isänsä juurille Reposaareen.
– Nyt kaikki on kellahtanut toisinpäin, kun muutimme vuorostaan Maijan isän juurille Merikarvialle.
Seija Väre