Pau­lii­na Vil­pak­ka

Po­ri­lai­sen Tina Nis­si­sen työs­sä ku­luu vii­koit­tain pal­jon jau­hoa ja so­ke­ria. Lei­pu­ri ryh­tyy työ­hön jo aa­mu­var­hai­sel­la, kun toi­set vie­lä nuk­ku­vat ja työ­päi­vä jat­kuu il­ta­myö­hään. Ul­vi­lan Frii­ta­las­sa si­jait­se­vas­sa lei­po­mo-kah­vi­las­sa ol­laan koko päi­vä jal­ko­jen pääl­lä, ja sik­si am­mat­ti­lai­nen on teet­tä­nyt it­sel­leen mit­ta­ti­laus­työ­nä jal­ka­ys­tä­väl­li­set työ­ken­gät.

Nis­si­nen ku­vai­lee ole­van­sa vi­su­aa­li­nen lei­pu­ri, joka seu­raa ne­tis­tä alan uu­sia tuu­lia.

– Olen ai­na ol­lut sel­lai­nen nä­per­tä­jä. Kai se nä­kyy vie­lä täs­sä­kin työs­sä, et­tä tyk­kään teh­dä tark­ko­ja, yk­si­tyis­koh­tai­sia jut­tu­ja, hän ker­too.

Usein asi­ak­kail­la on kak­ku­ti­laus­ta teh­des­sään jo tee­ma mie­les­sä ja ha­vain­ne­ku­vat kän­ny­käs­sä. Las­ten­juh­lien kes­to­tee­mat ovat muun mu­as­sa muu­mi, Spi­der­man, Pip­sa Pos­su ja eläin­ka­kut. Myös Ryh­mä Hau ja Mi­nec­raft ovat suo­sit­tu­ja tee­mo­ja.

Rip­pi­kak­kui­hin tuli tänä ke­sä­nä pal­jon kul­lan­vä­riä, eli syö­tä­vää leh­ti­kul­taa, yli­op­pi­las­juh­liin Nis­si­nen vä­ker­si yli­op­pi­las­ha­tun muo­toi­sia so­ke­ri­mas­sa­kak­ku­ja ja hää­pa­reis­ta moni ha­lu­si pe­rin­tei­sen tyy­li­seen ker­ma­kak­kuun ko­ris­teek­si ai­to­ja kuk­ka­sia.

Nis­si­sen mie­les­tä ka­kun maku on vä­hin­tään yh­tä tär­keä kuin ul­ko­nä­kö: ne kul­ke­vat kä­si­kä­des­sä. Hyvä pa­lau­te tu­lee yleen­sä ni­me­no­maan her­kul­li­ses­ta maus­ta ja ker­too sii­tä, et­tä hy­vät tar­joi­lut ovat tär­keä osa juh­laa. Nis­si­nen saa pal­jon kii­tok­sia tyy­ty­väi­sil­tä asi­ak­kail­ta, ja ne läm­mit­tä­vät ai­na miel­tä.

– Se on iha­naa, kun asi­ak­kaat kiit­tä­vät ja pis­tä­vät vies­tiä tai tu­le­vat käy­mään.

Tina Nissinen on valmistanut aina itse tarjoilut omiin perhejuhliinsa ja hän haaveili leipurin ammatista nuoresta pitäen.

Tina Nissinen on valmistanut aina itse tarjoilut omiin perhejuhliinsa ja hän haaveili leipurin ammatista nuoresta pitäen.

Nis­si­nen on enim­mäk­seen avoin kai­ken­lai­sil­le ide­oil­le ja vi­si­oil­le. Yh­den asi­an hän kui­ten­kin jät­tää ko­ti­lei­pu­reil­le: muu­sa­tun ba­naa­nin, jota hän ei lai­ta ka­kun täyt­teek­si, ai­na­kaan mie­lel­lään.

– Vaik­ka se on hy­vää, en ha­lua, et­tä kun kak­kua lei­ka­taan juh­lis­sa, se on mus­ta si­säl­tä, hän pe­rus­te­lee.

Tina´s Ba­ke­ryn keit­ti­ös­sä syn­tyy pal­jon muu­ta­kin kuin täy­te­kak­ku­ja. Kah­vi­las­sa on ai­na tar­jol­la tuo­ret­ta pul­laa. Li­säk­si Nis­si­sel­tä ti­la­taan juh­la­tar­joi­lu­ja suo­lai­sis­ta pii­ra­kois­ta voi­lei­pä­kak­kuun ja lei­vok­siin. Brita-kak­ku oli taas ker­ran ke­sän hit­ti.

– Sii­nä on voi­kak­ku­poh­ja, jo­hon tu­lee ma­ren­ki­pääl­li­nen. Se on ai­na ke­säl­lä suo­sit­tu.

Lei­pu­ri on ol­lut nuo­res­ta pi­tä­en Tina Nis­si­sen unel­ma-am­mat­ti. Hän on luon­teel­taan puu­ha­kas ja ah­ke­ra, ja teh­nyt ai­na tar­jot­ta­vat it­se esi­mer­kik­si omien las­ten­sa syn­ty­mä­päi­vil­le, rip­pi­juh­liin ja yli­op­pi­las­juh­liin. Nis­si­nen on po­ri­lai­nen, mut­ta työs­ken­nel­lyt elä­män­sä Ul­vi­las­sa. Seit­se­män­tois­ta vuot­ta hän työs­ken­te­li vaa­te­tus­tek­nik­ko­na Frii­ta­lan nah­ka­teh­taal­la. Ai­kui­se­na tar­jou­tui ti­lai­suus opis­kel­la lei­pu­ri-kon­diit­to­rik­si Win­No­vas­sa.

– Siel­lä mei­tä oli nel­jä ai­kuis­ta nuor­ten jou­kos­sa, hän muis­te­lee.

Pe­rus­tut­kin­nos­ta val­mis­tut­tu­aan Nis­si­nen suo­rit­ti li­säk­si kon­diit­to­rin am­mat­ti­tut­kin­non. Hy­vät ar­vo­sa­nat saa­nees­ta lop­pu­työs­tä on kuva kah­vi­lan sei­näl­lä: se on suk­laas­ta teh­ty ken­kä­laa­tik­ko, jon­ka pääl­lä on suk­lai­set pupu-kor­ko­ken­gät.

Vaik­ka ma­ke­at her­kut ovat lei­pu­rin ar­kea, Nis­si­sen omaa so­ke­ri­ham­mas­ta ei juu­ri ko­lo­ta.

– Mut­ta pak­ko on kaik­kea mais­taa, et­tä on maut koh­dal­laan. Syön myös joka päi­vä yh­den pul­lan, hän ker­too.