Marika Horttana haastaa satakuntalaiset yritykset hankkimaan terapialeikkimattoja omaan kuntaan
Marika Horttana on kehittänyt terapialeikkimatto Leikkilän kaupungin. Nyt hän haastaa muut yrittäjät hankkimaan niitä oman kunnan varhaiskasvatuksen käyttöön.
Sanna Jääskeläinen
– Tämä on unelmieni päivä, sanoi Marika Horttana toimitilansa virallisessa avajaisjuhlassa.
Hän on ulvilalainen toimintaterapeutti ja SI- eli Sensorisen Integraation terapeutti. Uusi, SI-terapiaan suunniteltu toimitila sijaitsee Friitalan keskustassa. Tila on moninaisine terapiaa tukevine välineineen ainutlaatuinen ja SI-terapeuttejakin on Satakunnassa vain kaksi, joista toinen on Raumalla.
– Asiakkaani tulevat hyvinvointialueen tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella. SI-terapia tapahtuu aina toimitilassa, hän kertoo.
Terapiatilassa olevia välineitä käytetään aina lapsen tarpeiden mukaan. Toimitilassa voi keinua, kiipeillä, kömpiä tunneliin, liukua mäkeä tai köllötellä tyynyllä. Tila houkuttelee lasta leikkiin ja tutkimiseen.
Satakunnan sairaanhoitopiirissä pitkään toimintaterapeuttina työskennellyt Horttana kertoo olleensa sivutoiminen yrittäjä vuodesta 2019, jolloin hän perusti Erityismuksut Oy:n.
– Olen pitänyt koulutuksia ja samalla alkanut miettiä, millä keinoilla lapsia voisi tukea arjen tasolla laajemmin. On paljon lapsia, jotka hyötyisivät tuesta, mutta he jäävät sitä vaille.
Kerran katsellessaan lasten liikennemattoa Horttana sai ajatuksen siitä, miten kehitys lähtee liikkeelle lattialta. Niinpä hän alkoi suunnitella terapialeikkimattoa, johon on tuotu lapsen kehitystä tukevaa puuhaa.
Leikkilän kaupunki on värikäs ja täynnä yksityiskohtia, joilla kaikilla on myös terapeuttinen tarkoituksensa.
Toimitilan virallisissa avajaisjuhlissa julkistettiin Horttanan kehittämä uutuustuote: Leikkilän kaupunki. Sen visuaalisesta ilmeestä vastaa porilainen kuvittaja Miika Aalto. Hän on aiemminkin suunnitellut liikennemattoja yrityksille, joten ideointi kuvituksesta lähti nopeasti etenemään Horttanan ideoiden pohjalta. Leikkilän kaupunki -terapiamatot painetaan Ulvilassa Plusprintissä.
Lattiatasolla tekeminen on monella tapaa hyväksi, se auttaa asennon ja kehon puolten hallinnassa sekä motoriikassa. Leikkituokiot aikuisen kanssa leikkimaton äärellä antavat monipuolisesti mahdollisuuksia harjoitella erilaisia asioita, kun maton lisäksi leikkiin voida tuoda eri elementtejä.
– Leikkilän kaupunkiin liittyy myös käsikirja, jonka sisältämät lisätehtävät olen suunnitellut 25 vuoden toimintaterapeuttikokemuksella, sensorisen integraation terapeutin lisäkoulutuksella ja suurella sydämellä, Horttana kuvailee.
Tulossa on myös kännykkäsovellus, jossa on myös videoituja esimerkkejä terapialeikkimaton käyttöön.
– Halusin tehdä tähän käsikirjan, jotta erilaisista koulutustaustoista tulevat ihmiset osaavat hyödyntää maton ominaisuuksia. Mattoa voi käyttää myös esimerkiksi suomea toisena kielenä puhuvien harjoituksiin tai puheterapian tueksi.
Marika Horttana painottaa lapsen oikeuksia leikkiin ja tukeen.
– Leikkilän kaupunkia voivat käyttää esimerkiksi varhaiskasvatuksen henkilöstö, koulun erityisopettajat, terapeutit sekä vanhemmat. Se nostaa leikkiä takaisin siihen tärkeään rooliin, joka meinaa nykyään hieman unohtua.
Matosta voi vaikkapa laskea ankkoja, etsiä värejä tai piirtää sormella lentokoneen liikerataa.
– Leikkilän kaupunki muuntautuu lapsen tarpeiden mukaan niin, miten aikuinen ohjaa. Aikuisen rooli on aina olla mukana ja ohjata leikkiä. Kun kuvaan tulee kehityksellinen erityisyys, aikuisen osa korostuu.
Miten Leikkilän kaupunki sitten tavoittaa lapset? Marika Horttana haluaa haastaa satakuntalaiset yritykset mukaan hankkimaan mattoja ja lahjoittamaan ne oman kunnan varhaiskasvatuksen tai esimerkiksi lastensuojelulaitosten käyttöön. Hän iloitsee, että muutama matto on jo tilattu.
– Lapset, erityisesti heikommassa asemassa olevat lapset, tarvitsevat nyt meidän aikuisten tukea. On hienoa, jos saamme suuntaa käännettyä varhaiseen tukeen. Se lisää uskoa siihen, että ovet eivät sulkeudu, vaan kaikki on mahdollista ja lasten oikeudet toteutuvat, hän sanoo.
– Lapsen aivot luovat varhaislapsuudessa uusia yhteyksiä ja kun asioita tuetaan päivittäisellä tasolla, saadaan aikaan uusia hermoverkostoja. Niin kuin hyvin toimivassa yrityksessä: Kun vuorovaikutus eri tasoilla toimii, tehtävänjako ja asiat ovat selkeät, kaikki voivat hyvin. Homma toimii, työ on mielekästä ja kaikkien on helppoa antaa parastaan!
Horttanan nettisivuilta löytyy lisätietoa ja esimerkiksi Leikkilän kaupunkiin liittyviä lisätehtäviä, joita voi tulostaa ilmaiseksi. Sivut löytyvät osoitteesta leikkilankaupunki.fi