Markus Lindholm pyörittää Porin ydinkeskustassa ravintoloitaan kahdella erilaisella konseptilla
Vesa-Pekka Järvelä
Sunnuntaina vietettävä isänpäivä antaa ensitahdit loppuvuoden pitkään juhlaputkeen. Eletään jälleen pikkujoulusesongin alkua. Se vilkastuttaa kahden koronavuoden jälkeen myös porilaista ravintolaelämää. Ensimmäistä kertaa juhlakansaa palvelee Porissa Pohjoiskauppatorin varteen kesällä avattu BBQ & Spirit House Galle. Viikon jokaisena päivänä palvelevaa ravintolaa johtaa kahta ydinkeskustan anniskelupaikkaa pyörittävä Markus Lindholm.
– Ajat ovat ravintolabisneksen kohdalla olleet erittäin haasteelliset, eikä tilanne ole vieläkään täysin palautunut pandemiaa edeltäneisiin aikoihin. Kukaan ei tiedä, mihin maailma on menossa. Eurooppaan iskenyt sota heittää synkän varjon ja luo yhä epävarmuutta liike-elämään. Vaikka elintarvikkeiden hinnannousu heijastuu myös ravintolapalveluiden hintoihin, pientä valoa on jo näkyvissä, ennakoi Lindholm.
Monet kansalaisten arkeen vaikuttavat kustannukset tulevat lähiaikoina nousemaan.
– Ihmiset joutuvat tekemään valintoja, mutta haluan uskoa, että he lähtevät jatkossakin nauttimaan laadukkaasta ruuasta ja toistensa seurasta. Se vahvistaa luottamusta ravintolabisneksen valoisampaan tulevaisuuteen, pohtii Lindholm.
BBQ & Spirit House Galle on kivenheiton päässä sijaitsevan Steak & Whiskey House Gallen sisarravintola. Sinikka Heikkisen pitkään pyörittämä Gallen-Kallelankadun maineikas pihvipaikka siirtyi Lindholmin omistukseen lokakuussa 2019.
– Ajatus toisesta keskustan ravintolasta virisi jo kesällä 2020. Kävin katsomassa Pohjoiskauppatorin tiloja, jotka eivät aivan heti sytyttäneet. Neliöitä oli paljon ja mietin, että vaadittaisiin iso ja rahaa vaativa remontti, jotta paikasta saataisiin toimiva. Sen jälkeen pakkaa oli sekoittamassa vielä keväällä alkanut koronapandemia, ja päätin siirtää suunnitelmat myöhempään ajankohtaan. Nyt on hyvä sanoa, että mittavasta projektista luopuminen oli tuohon saumaan oikea ratkaisu.
Idea nousi kuitenkin esiin jälleen keväällä 2022. Suunnitelma konkretisoitui vihdoin viime kesänä.
– Remontin jälkeen liiketilasta tuli juuri sellainen kuin halusin, myhäilee Lindholm.
"Alusta alkaen oli selvää, että BBQ & Spirit House Gallen konseptista rakennetaan erilainen kuin Gallen-Kallelankadun pihviravintolasta. Eihän olisi ollut mitään järkeä perustaa itselle kilpailijaa", sanoo Markus Lindholm.
Vesa-Pekka Järvelä
Asiakaspaikkoja aikoinaan pankkikonttorina toimineessa ravintolassa on 100. Kabinetista paikat löytyvät 30:lle ja julkisivua täydentää pieni ulkoterassi.
– Alusta alkaen oli selvää, että BBQ & Spirit House Gallen konseptista rakennetaan erilainen kuin Gallen-Kallelankadun pihviravintolasta. Eihän olisi ollut mitään järkeä perustaa itselle kilpailijaa, naurahtaa Lindholm.
Pohjoiskauppatori 3:n ruokalistalle Lindholm on tuonut muun muassa savustettua härän briskettiä, härän ja porsaan ribsejä sekä erilaisia burgereita.
– Panostamme korkealuokkaisista raaka-aineista valmistettuun ruokaan. Tarjoamme premium-tason amerikkalaista grilliruokaa – rennossa ilmapiirissä, tyylikkäässä miljöössä ja keskeisellä liikepaikalla. Sille tuntuu olevan tilausta Porin kokoisessa kaupungissa, niin nuorten kuin vähän iäkkäämpienkin keskuudessa, kertoo Lindholm.
Ravintolamaailma on vuosien varrella tullut tutuksi matematiikkaa, fysiikkaa ja kauppatieteitä aiemmin opiskelleelle ravintoloitsijalle. Nuorempana Lindholm työskenteli suositun Parnell’s pubin portsarina. Ennen Gallen omistajaksi ryhtymistä kahden lapsen isä toimi NoHo Partnersin omistaman Poolmaxin aluepäällikkönä.
– Yrittäjyys oli kuitenkin itselleni uusi kokemus. Siihen liittyy paljon haasteita. Lähipiirissänikään ei ole niitä, joiden kokemusta voisi hyödyntää. Työ kuitenkin opettaa, ja kun pitää sen tekemisestä – eikä pelkää pitkiä päiviä eikä byrokratian koukeroita – tälläkin alalla voi menestyä, korostaa Pomarkusta Poriin jo kouluiässä muuttanut Lindholm.
Juhlakausi on siis ovella. Lindholm odottaa vilkasta loppuvuotta.
– Tilauksia on tullut molempiin ravintoloihin hyvin. Varsinkin yritykset ja yhdistykset ovat olleet aktiivisesti liikkeellä. Talouden tiukat ajat näkyvät enemmän yksityisten asiakkaiden valinnoissa. Onneksi korona on nyt kuitenkin saatu pääosin kuriin ja väki on vihdoin lähtemässä vilkkaammin liikkeelle.
Lindholm kehottaa hyvän ruuan ja juoman ystäviä suuntaamaan Porin keskustan ravintoloihin.
– Tarjolla on laadukasta ruokaa ja kokonaisvaltaisesti hyvää palvelua. Panostamme koko 15 alan ammattilaisen voimin täysillä asiakkaiden kokonaisvaltaiseen viihtyvyyteen. Kuten me itsekin viihdymme rennossa työyhteisössämme, painottaa Lindholm.