Satakunnan Yrittäjien lakineuvojana toimiva Markku Asmala: Kysymyksiä tuli paljon varsinkin yritystoimintaa rajusti koetelleen koronakriisin aikana
Porilaisen varatuomarin Markku Asmalan yli 40-vuotinen ura asianajajana on vähitellen päättymässä.
Luultavasti me kaikki haluamme mielenkiintoisen, merkityksellisen ja jatkuvan kehittymisen mahdollistavan ammatin sekä lisäksi myös kohtalaisen tulotason. Niitä kaikkia on tarjolla asianajajan uralla. Työn mielekkyyden ja ammatin antoisuuden myöntää myös vuonna 1977 alalle tullut Markku Asmala.
– 2022 eletään meidänkin alallamme hyvin toisenlaisia aikoja kuin oman urani alussa. Maailma on nyt aivan eri asennossa ja se heijastuu myös asianajajan työhön. Esimerkiksi EU on tuonut mukanaan monia oikeuskäytäntöjä ja säädöksiä, jotka ovat nyt osa Suomen lainsäädäntöä, muistuttaa Asmala.
Muutoksista huolimatta ammatissa on Asmalan mukaan yhä kiinnostavuutta, haastetta ja dynaamisuutta.
– Omalla kohdallani vuodet ovat olleet mielenkiintoisia. Lähdin alalle oikeastaan sattuman kautta, mutta nyt on helppo sanoa, että ammatinvalinta oli lopulta minulle se oikea, tunnustaa toisen polven juristi.
Opiskeluiden ja auskultoinnin jälkeen Asmala löysi työpaikan helsinkiläistä asianajotoimistosta. 10 vuotta ja monta kokemusta rikkaampana Asmala palasi juurilleen ja perusti vuonna 1981 Poriin oman asianajotoimiston.
– Silloin alan toimistoja oli täällä harvassa ja töitä riitti kiitettävästi. Pian tarvitsin avukseni sihteerin ja vähän myöhemmin yhtiökumppanikseni tuli ensin Ilkka Härmäläinen. Sen jälkeen saimme vahvistuksiksi Mari Karttunen-Sävelän ja Timo Santavuon.
Nykyisin porilaistoimistolla lakiasioissa laajaa asiakaskuntaa palvelevat toisen polven nuoret asianajajat Tuomas Härmäläinen ja Essi Santavuo. Tiimiä täydentää asianajaja-assistentti Elina Santalahti.
– Vuosien varrella meille ovat muotoutuneet omat toimintasektorimme. Minulle ovat eritoten ohjautuneet sopimus- ja työlainsäädäntöön liittyvät asiat. Toimeksiantojen joukossa on ollut myös ympäristökysymykset ja erityisesti yrityksiä ja niiden omistusta sekä julkisia hankintoja koskevat asiat. Kiperimmissä kysymyksissä keräännymme toki koko porukalle etsimään ratkaisuja. Kollegojen vankka tuki onkin ollut erittäin tärkeää.
Asmalan työnkuvaan on kuulunut myös toiminta Satakunnan Yrittäjien lakineuvojana.
– Yrittäjien arjessa on paljon sellaisia kysymyksiä, joihin he haluavat asiantuntijoiden mielipidettä. Kysymyksiä tuli paljon varsinkin yritystoimintaa rajusti koetelleen koronakriisin aikana. Kynnys yhteydenottoon onkin pyritty pitämään matalana. Uskon, että sen myötä olenkin kyennyt auttamaan monia neuvoja ja kannustusta kaipaavia.
Porilaissyntyisen asianajajan 45-vuotinen työura on lähiaikoina tulossa päätepysäkille. Tarkkaa päivämäärää Asmala ei vielä paljasta.
– Vähitellen tässä kuitenkin siirrytään pääväylältä sivuraiteelle. Viimeisen puolentoista vuoden ajan olen jo ottanut pieniä askelia kohti eläkepäiviä. Kun tilanne konkretisoituu, on se varmasti iso elämänmuutos. Siihen liittyy luultavasti sekä haikeutta että helpotusta.
Vapaalle jäätyään Asmala aikoo vaihtaa työhön liittyvät teokset vähän kevyempään kirjallisuuteen.
– Fyysinen kirja pitää oman keskittymiseni paremmin koossa kuin äänikirja. Myös musiikin kuuntelu ja matkailu sekä liikunta, erityisesti golf kavereiden kanssa, saavat vapaa-asunnon eri töiden ohessa isomman roolin. Erityisen tärkeää on tietysti yhteydenpito lapsiin ja lapsenlapsiin, korostaa Asmala.
Marko Lindforsin ja Jenni Rantamäen mukaan Hellahuoneen asiakkaat tulevat BePOPin ravintolaan noin kilometrin säteeltä.
Missä syötiin?
Hellahuoneelle on helppo tulla. Viitenä päivänä viikossa ruokailijoita palveleva Hellahuone tarjoilee Kauppakeskus BePOPin asiakkailleen monipuolista lounasta. Maanantaina 21.11. lounaslistalta löytyi seesambroileria, savulohi-perunalaatikkoa, pinaattirisottoa ja tomaattikeittoa.
– Juuri kana ja lohi ovat niitä vaihtoehtoja, jotka vetävät ylikypsän kasslerin ohella varmimmin maistuvaa lounasta etsiviä. Kysyntää on toki myös kasvisvaihtoehdoille. Niitäkin pyrimme entistä enemmän tuomaan kuuden viikon rytmillä vaihtuvalle lounaslistallemme, kertoo yli kymmenen vuoden ajan Hellahuonetta pyörittänyt Marko Lindfors.
Ruokapalvelujen merkitys kansanterveydellisesti on suuri ravinnon saannin ja terveyden ylläpitämisessä, sillä monelle ruokapalvelun valmistama lounas on päivän ainoa lämmin ateria. Sen vuoksi ruokailijat haluavat syödä lounaalla laadukkaasti.
– Porissa riittää lounaspaikkoja, joten kilpailu on kovaa. Siinä pärjätäkseen on panostettava tasokkaisiin ja lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Elintarvikkeiden hintojen nousu on luonnollisesti lisännyt painetta myös lounaiden hintaan. Olemme kuitenkin pyrkineet pitämään korotukset maltillisina, painottaa Lindfors.
Vesa-Pekka Järvelä