Poriin maailmanmestaruus – pitkäaikainen into lajiin palkittiin virtuaalikilpailussa
Jukka Silvast
Ari Vihavainen tuli takavuosina tutuksi ulvilalaisille. Nyt hän on ensimmäistä kertaa maailmanmestari, mutta porilaisena.
Sisäsoutuun paneutunut nykyinen porilainen on edelleen kovassa kunnossa. Hän voitti ensimmäisessä MM-kisassaan MM-kultaa sisäsoudun 500 metrin matkalla sarjassa 60–64-vuotiaat. Kisa soudettiin virtuaalisesti viime sunnuntaina.
Kisapaikka oli Kanadassa, mutta Vihavainen otti osaa Porissa Power Teamin salilla.
Vihavainen on moninkertainen EM- ja SM-mitalisti, mutta osallistuminen kansainvälisiin MM-kisoihin on jäänyt nimenomaan pitkien etäisyyksien vuoksi..
Kilpailuympäristö porilaisella voimailusalilla oli askeettinen, mutta olosuhteet kilpailussa tasavertaiset muiden maiden osallistujien kanssa.
Miten virtuaalisesti kisailu on mahdollista? Kisa oli hybridi, kuten mestari selittää. Muutama osallistui tapahtumaan paikanpäällä, loput maailmalla kukin tahoillaan. Suoritukset linkitettiin yhteen. Virtuaalitapahtuma mahdollistaa osallistujat ympäri maailman samaan kisaan ns. livenä.
Vihavainen selittää, että tämän mahdollistaa C2 concept 2 -laite, joka ohjelmoidaan yhteensopivaksi kisailijoille. Kisakoodit ladataan, ja virtuaalikisa mahdollistuu.
– Meitä oli minä ja 14 muuta. Hienoa teknologiaa. Koronapandemian aikana sitä kehitettiin, kun ei kukaan päässyt mihinkään liikkumaan.
Vihavainen on Porin seudulla yksinäinen susi, jo lapsesta soutuun vihkiytynyt. Hän kertoo, että hänellä oli puuvene aikoinaan luonnonvesiä varten, ja sellaisen hän aikoo hankkia uudelleenkin. Harrastus juontaa jo lapsuudesta ja hänen kalastusharrastuksestaan.
– Liikuin aina soutamalla.
Kilpailun tulokset kertovat, että pohjoisen soutajat veivät mitalit mukanaan.
Kilpailuun 500 metrin matkalla osallistui ryhmä, joka kamppaili mitaleista tasavertaisissa olosuhteissa.
– Tuloksella olisin voittanut myös 40-vuotiaiden sarjan. Tulos uupui vain 0,6 sekuntia maailmanennätyksestä, hän kertoo.
Hän sanoo, ettei Porin seudulla ole muita lajin harrastajia, mutta itäisessä Suomessa "pilvin pimein".
– Laji on koronapandemian aikana kehitetty, ja virtuaalisena se on tullut jäädäkseen, niin uskon.
Kisasoutulaite näyttää tältä.