Urheilujoukkueissa kapteenina suositaan kotimaista – lue mitä kapteenin roolistaan kommentoivat muun muassa Emilia Linna ja Ville Aaltonen
Menestyvä joukkue tarvitsee osaavan kapteeniston. Johtavien pelaajien on myös hyvä jakaa johtajuutta.
Vesa-Pekka Järvelä
Mikko Koivu, Tim Sparv, Sean Huff, Ville Uusitalo, Tuomas Sammelvuo, Marko Anttila, Susanna Puisto, Lukas Hradescky, Ville Aaltonen. Ison roolin profiilipelaajia, jotka johtivat kapteeneina joukkueensa menestykseen.
Kapteenin valinta on joukkueelle tarkkaan harkittu paikka. Hän sytyttää jengin ja johdattaa joukkuetta henkisesti eteenpäin. Kippari on yksinkertaisesti esimerkki kaikessa – niin kentällä kuin sen ulkopuolella.
Yksi kokeneista kapteeneista on Porin Narukerän 44-vuotias Ville Aaltonen. Pitkään Ruotsin kentillä viihtynyt maailmanmestari johdatti porilaisjoukkueen keväällä seuran toiseen SM-kultaan. 12 vuotta maajoukkuekapteenina toimineelle legendalle tehtävä on kunnia-asia.
– Useasti kapteeniksi halutaan omia kasvatteja tai muuten pitkään seurassa pelanneita. Kapteeni on ennen kaikkea hengenluoja ja koko joukkueen luottamusta nauttiva. Vaativassa tehtävässä tarvitaan johtajuutta, kokemusta ja kykyä toimia linkkinä pelaajiston ja valmennuksen välissä. Pitää silti muistaa, että johtajuutta on hyvä myös jakaa, korostaa Aaltonen.
Huuhkajien arvostettu kapteeni Tim Sparv korosti uransa lopulla, että kapteeni on joukkueen tuki, turva ja oikeudenmukainen johtaja.
– Omalla karismallaan ja kannustavalla persoonallaan hän tukee silloin, kun on vaikeaa, ja jakaa muille kiitosta, kun menee hyvin, tähdentää vuoden 2020 EM-kisoihin uransa päättänyt Sparv.
Narukerä lähtee 18. marraskuuta Ville Aaltosen johdolla puolustamaan Bandyliigan mestaruutta.
Kapteenin monipuolinen ja tärkeä on koettu niin Ässissä, Pesäkarhuissa kuin Narukerässäkin. Loistavan esimerkin kipparin antaumuksellisesta roolista tarjosi komean uransa mestaruudella kruunannut Pesäkarhujen Susanna Puisto. Räväkän ikitaistelijan jälkeen valmennuksen luottopelaajaksi ja kultajoukkueen hengenluojaksi nousi Emilia Linna.
Tapoja kapteenin valintaan on erilaisia. Kapteenin voi valita valmentaja yksin tai valintaan voidaan ottaa mukaan pelaajat. Ehkä yleisin tapa on, että joukkue valitsee kapteenin keskuudestaan.
– Mielestäni toimivin tapa on hybridi-malli. Meillä pelinjohtaja Jarkko Pokela nosti esiin neljä nimeä, joiden joukosta valinta tehtiin. Pidän tärkeänä, että valinnalle täyden hyväksynnän antavat myös pelaajat, sanoo Linna.
Linna toimi kapteenina jo Oulussa pelatessaan.
– Pesäkarhujen organisaatio on kuitenkin huomattavasti ammattimaisempi ja kapteenin roolikin merkittävämpi. Itse en ensin innostunut kipparin tehtävästä, mutta pidän haasteista, ja halusin tarttua siihen.
Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Linna oli tyyliltään Puistoa pari piirua pehmeämpi. Sekin konsepti osoittautui toimivaksi.
– Hyvä kapteeni on määrätietoinen, joukkueen etua ajava, helposti lähestyttävä, kaikella tapaa esimerkillinen ja vastuunsa kantava, määrittää Linna.
Hyvät liiderit voivat siis olla persoonina hyvinkin erilaisia. Ässät SM-kultaan 2013 luotsanneen Karri Kiven mielestä suoraselkäisyys on kapteenille kultaakin kalliimpi ominaisuus. Padan kultakippari ”Ude” Uusitalo inspiroi omalla esimerkillään ja asenteellaan joukkueensa sensaatiomaisesti Liigan ykköseksi.
Suomi-kiekko on seilannut vahvassa myötätuulessa. Menestyksen myötä virta imee lahjakkuuksia ulkomaan rahaliigoihin. Se heijastuu Suomen kaukaloihin. Muutamassa vuodessa kotimaisten pelaajien osuus on laskenut 10 prosentilla. Tällä hetkellä pelaajista vierastyöläisiä on jo 25 prosenttia.
Seurat luottavat silti kotimaisiin kapteeneihin. Vain JYP:ssä C:tä rinnassaan kantaa virolainen Robert Rooba – hänkin vuosia Suomessa kiekkoillut. Karhukaupungissa vastuullista kunniatehtävää hoitaa Ässiin palannut Jesse Joensuu.
Ketään muuta kuin raakaan työntekoon tottunutta kiekkosoturia ei Padan kippariksi voisi kuvitellakaan. 36-vuotias konkari on tällä hetkellä Ässien kiistaton keulakuva ja esikuva, joka määrittää, miten asioihin suhtaudutaan.
Joensuu myöntää parhaiden pelivuosiensa olevan jo takana. Armoton motivaatio ja sitoutuminen kasvattajaseuraan voivat kuitenkin olla yllättävän suuressa roolissa, kun pelataan kevään ratkaisupelejä. Samanlaista panosta voi odottaa jälleen myös kovakuntoiselta Kerä-kipparilta.