Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Pie­nis­tä ja kes­ki­suu­ris­ta yri­tyk­sis­tä noin vii­de­so­sa eli 19 pro­sent­tia ker­too ole­van­sa mel­ko huo­nos­sa tai erit­täin huo­nos­sa ta­lou­del­li­ses­sa ti­lan­tees­sa. Asia käy il­mi Suo­men Yrit­tä­jien teet­tä­mäs­tä ky­se­lys­tä.

Osuus on suu­rin sit­ten vuo­den 2022 tou­ko­kuun, jol­loin asi­aa ky­syt­tiin vas­taa­vas­sa ky­se­lys­sä en­sim­mäis­tä ker­taa, Suo­men Yrit­tä­jien tie­dot­tees­sa ker­ro­taan.

Osuus on kas­va­nut hie­man myös hel­mi­kuus­ta, jol­loin Suo­men Yrit­tä­jät vii­mek­si ky­syi asi­aa vas­taa­vas­sa ky­se­lys­sään. Tuol­loin 17 pro­sent­tia pk-yri­tyk­sis­tä ker­toi ole­van­sa mel­ko huo­nos­sa tai erit­täin huo­nos­sa ta­lou­del­li­ses­sa ti­lan­tees­sa.

Suo­men Yrit­tä­jien toi­mi­tus­joh­ta­ja Mi­ka­el Pen­ti­käi­nen nä­kee, et­tä ke­hi­tyk­sen taus­tal­la ovat niin po­liit­ti­set la­kot kuin ta­lou­den hyy­ty­mi­nen.

– Yri­tys­ten ti­lan­ne on ke­vään mit­taan hei­ken­ty­nyt. Sii­nä nä­kyy eri­tyi­ses­ti po­liit­tis­ten lak­ko­jen ai­heut­ta­mat on­gel­mat ja ta­lou­den hyy­ty­mi­nen, Pen­ti­käi­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

– Va­li­tet­ta­vas­ti ke­hys­rii­hen ve­ro­pää­tök­sil­lä moni ah­taal­la ole­va yrit­tä­jä uh­kaa jou­tuu vie­lä ah­taam­mal­le.

Tut­ki­mu­syh­tiö Ve­ri­a­nin to­teut­ta­maan ky­se­lyyn vas­ta­si huh­ti­kuus­sa run­saat tu­hat pk-yri­tys­ten edus­ta­jaa.

Ky­se­lys­sä huo­nos­sa ti­lan­tees­sa ole­via yri­tyk­siä on suh­teel­li­ses­ti eni­ten kau­pan alal­la. Noin nel­jän­nes eli 24 pro­sent­tia kau­pan alan pk-yri­tyk­sis­tä ker­too ti­lan­teen­sa ole­van huo­no. Te­ol­li­suu­des­sa osuus on hie­man pie­nem­pi eli 22 pro­sent­tia.

Erit­täin huo­nos­ta ti­lan­tees­ta ker­to­vien pk-te­ol­li­suu­sy­ri­tys­ten osuus on noin kym­men­ker­tais­tu­nut hel­mi­kuun ky­se­lys­tä. Tuol­loin vain pro­sent­ti ker­toi ti­lan­teen­sa ole­van erit­täin huo­no, kun huh­ti­kuus­sa osuus oli nous­sut 11 pro­sent­tiin.

Puo­let tuo­ree­seen ky­se­lyyn vas­tan­neis­ta pk-yri­tyk­sis­tä sen si­jaan sa­noo ole­van­sa mel­ko hy­väs­sä tai erit­täin hy­väs­sä ta­lou­del­li­ses­sa ti­lan­tees­sa. Osuus on py­sy­nyt jo­ta­kuin­kin sa­ma­na ver­rat­tu­na hel­mi­kuun ky­se­lyyn.

Pk-yri­tyk­sis­tä 19 pro­sent­tia ar­vi­oi ti­lan­teen­sa heik­ke­ne­vän seu­raa­van vuo­den ai­ka­na. Osuus on hie­man las­ke­nut hel­mi­kuus­ta, jol­loin 22 pro­sent­tia ar­vi­oi ti­lan­teen­sa heik­ke­ne­vän.

Eni­ten tu­le­vai­suu­de­nus­koa löy­tyy te­ol­li­suu­des­ta ja kau­pan alal­ta, jois­sa kum­mas­sa­kin rei­lu kol­man­nes yri­tyk­sis­tä ar­vi­oi ti­lan­teen­sa pa­ra­ne­van vuo­den ai­ka­na.

Ky­se­lys­sä noin puo­let yri­tyk­sis­tä eli 49 pro­sent­tia sa­noo, et­tä ay-liik­keen la­koil­la ei ole ol­lut vai­ku­tus­ta yri­tyk­sen toi­min­taan. Vas­taa­vas­ti kiel­tei­sis­tä vai­ku­tuk­sis­ta ker­too 46 pro­sent­tia yri­tyk­sis­tä. Pro­sent­ti vas­taa­jis­ta sa­noo, et­tä la­kot ovat vai­kut­ta­neet myön­tei­ses­ti.

51 pro­sent­tia niis­tä yri­tyk­sis­tä, joil­le oli la­kois­ta kiel­tei­siä vai­ku­tuk­sia, il­moit­taa vai­ku­tus­ten ol­leen suu­ruu­del­taan al­le 10 000 eu­roa. Va­jaa kol­man­nes vas­taa­jis­ta ker­too kiel­teis­ten vai­ku­tus­ten aset­tu­van 10 000:n ja 100 000 eu­ron vä­liin.

Kak­si pro­sent­tia yri­tyk­sis­tä ar­vi­oi, et­tä kiel­tei­set vai­ku­tuk­set nou­se­vat yli 100 000 eu­roon. Pro­sent­ti vas­taa­jis­ta ar­vi­oi kiel­teis­ten vai­ku­tus­ten ole­van yli mil­joo­na eu­roa.