Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Suo­men Ken­nel­liit­to on mää­rän­nyt yh­teen­sä 12 ih­mi­sel­le seu­raa­muk­sia suo­je­lu­koi­rien vä­ki­val­tai­sen koh­te­lun vuok­si.

Lii­ton tie­dot­teen mu­kaan heis­tä kol­me on mää­rät­ty py­sy­vään toi­min­ta-, koe-, kil­pai­lu- ja re­kis­te­röin­ti­kiel­toon. Heis­tä yk­si oli Ken­nel­lii­ton jä­sen, ja hä­net on ero­tet­tu lii­tos­ta py­sy­väs­ti.

Kiel­lot kos­ke­vat kaik­kea Ken­nel­lii­ton alais­ta toi­min­taa. Lii­ton hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Esa Kuk­ko­nen ku­vai­lee seu­raa­muk­sia "to­taa­li­kiel­loik­si".

– Nämä ih­mi­set ei­vät voi jat­kos­sa toi­mia mis­sään muo­dos­sa Ken­nel­lii­ton vi­ral­li­sis­sa ta­pah­tu­mis­sa, Kuk­ko­nen sa­noo STT:lle.

– He ei­vät voi ol­la esi­mer­kik­si toi­mit­si­joi­ta, tuo­ma­rei­ta, osal­lis­tu­jia. Se on to­taa­li­kiel­to.

Lo­put yh­dek­sän ih­mis­tä sai­vat vä­li­ai­kai­sia seu­raa­muk­sia. Hei­dät on esi­mer­kik­si ero­tet­tu lii­tos­ta tai mää­rät­ty toi­min­ta­kiel­toon mää­rä­a­jak­si, joka vaih­te­lee puo­les­ta­tois­ta vuo­des­ta kym­me­neen vuo­teen.

Kuk­ko­sen mu­kaan suu­rin osa Suo­men kai­kes­ta jär­jes­täy­ty­nees­tä ken­nel­har­ras­tuk­ses­ta liit­tyy jol­lain ta­val­la Ken­nel­liit­toon. Osa kiel­lon saa­neis­ta ih­mi­sis­tä har­joit­taa kui­ten­kin esi­mer­kik­si koi­rien kou­lut­ta­mis­ta elin­kei­no­naan, jo­hon liit­to ei voi puut­tua.

– Em­me voi vai­kut­taa yk­si­tyis­ten am­ma­tin­har­joit­ta­jien toi­min­taan. On lain­sää­tä­jän asia sää­del­lä sen­tyyp­pi­siä asi­oi­ta, Kuk­ko­nen to­te­aa.

Seu­raa­muk­set mää­rä­si lii­ton eet­ti­nen lau­ta­kun­ta. Lau­ta­kun­ta kä­sit­te­li maa­lis­kuun ko­kouk­ses­saan il­moi­tuk­sia yh­teen­sä 13 ih­mi­ses­tä. Kaik­ki il­moi­tuk­set liit­tyi­vät suo­je­lu­koi­rien koh­te­luun.

Lau­ta­kun­ta kat­soi, et­tä yh­den ih­mi­sen ta­pauk­ses­sa täl­le jo ai­em­min ase­tet­tu vä­li­ai­kai­nen koe-, kil­pai­lu- ja toi­min­ta­kiel­to oli ol­lut riit­tä­vä seu­raa­mus. Hä­nel­le ei siis mää­rät­ty uu­sia seu­raa­muk­sia.

Lii­ton mu­kaan seu­raa­muk­set mää­rät­tiin suo­je­lu­koi­rien jul­mas­ta koh­te­lus­ta, joka pal­jas­tui hel­mi­kuus­sa 2021. Yle jul­kai­si tuol­loin koi­rien kou­lu­tuk­ses­ta ku­vat­tu­ja vi­de­oi­ta.

Kuk­ko­nen sa­noo, et­tä nyt mää­rät­ty­jen kiel­to­jen nou­dat­ta­mis­ta val­vo­taan käy­tän­nös­sä lii­ton säh­köis­ten il­moit­tau­tu­mis­jär­jes­tel­mien kaut­ta.

– Suu­ri­mas­sa osas­sa Ken­nel­lii­ton toi­min­taa on käy­tös­sä säh­köi­set il­moit­tau­tu­mis­jär­jes­tel­mät, Kuk­ko­nen sa­noo.

– Kiel­to­ja saa­nei­den ih­mis­ten osal­lis­tu­mi­nen on es­tet­ty jär­jes­tel­mis­säm­me.

Ai­van kaik­kiin lii­ton ta­pah­tu­miin ei kui­ten­kaan ole ole­mas­sa säh­köi­siä il­moit­tau­tu­mis­jär­jes­tel­miä. Kuk­ko­sen mu­kaan on siis mah­dol­lis­ta, et­tä joku kiel­lon saa­nut ih­mi­nen voi pääs­tä osal­lis­tu­maan esi­mer­kik­si jol­le­kin kurs­sil­le.

– Jos tämä ih­mi­nen taas yrit­täi­si pä­te­vöi­tyä (Ken­nel­lii­ton kaut­ta) jo­hon­kin, se ei on­nis­tui­si, Kuk­ko­nen sa­noo.

Eet­ti­nen lau­ta­kun­ta to­te­si maa­lis­kuun ko­kouk­ses­sa teh­dyis­sä rat­kai­suis­saan, et­tä vi­de­oil­la näh­dyn kou­lu­tuk­sen tar­koi­tus ja ta­voit­teet jäi­vät epä­sel­vik­si.

Kou­lu­tuk­ses­ta puut­tui­vat en­nak­koon suun­ni­tel­lut, asi­an­mu­kai­set ja koi­ran ta­voi­te­ta­soa vas­taa­vat kei­not ta­voit­tei­den saa­vut­ta­mi­sek­si, tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Eet­ti­sen lau­ta­kun­nan mu­kaan koi­ria kä­si­tel­leet ih­mi­set ovat toi­min­nal­laan ai­heut­ta­neet koi­ril­le tar­pee­ton­ta ki­pua, tus­kaa ja kär­si­mys­tä. He ovat ra­sit­ta­neet koi­ria koh­tuut­to­mal­la kou­lut­ta­mi­sel­la ja lii­an ko­va­kou­rai­sel­la kä­sit­te­lyl­lä, lau­ta­kun­ta to­te­aa.

Tie­dot­teen mu­kaan lau­ta­kun­nan mää­rää­mät seu­raa­muk­set vaih­te­li­vat va­ka­vuu­del­taan sen pe­rus­teel­la, mi­ten moi­tit­ta­via teot oli­vat, mil­lai­nen te­ki­jän ase­ma on ol­lut ja kuin­ka ko­ke­nut hän on koi­ra-alal­la.

Ken­nel­lii­ton hal­li­tus kä­sit­te­li suo­je­lu­koi­rien vä­ki­val­tai­ses­ta koh­te­lus­ta teh­ty­jä il­moi­tuk­sia alun pe­rin jo vii­me mar­ras­kuus­sa. Il­moi­tuk­sia oli teh­ty kaik­ki­aan 25 ih­mi­ses­tä.

Kol­mes­ta ih­mi­ses­tä lii­ton hal­li­tus päät­ti teh­dä il­moi­tuk­sen tä­män ko­ti­maan ken­nel­lii­tol­le ja kan­sain­vä­li­sel­le ken­ne­lu­ni­o­nil­le.

Seit­se­män ih­mi­sen ta­pauk­ses­sa asi­an kä­sit­te­lyä pää­tet­tiin puo­les­taan siir­tää, kun­nes asi­as­ta saa­tai­siin li­sä­tie­to­ja. Kah­den ih­mi­sen koh­dal­la hal­li­tus päät­ti, et­tei il­moi­tus ai­heut­ta­nut toi­men­pi­tei­tä.

Kaik­ki­aan 13 ih­mi­sen asi­an hal­li­tus päät­ti sen si­jaan lä­het­tää edel­leen Ken­nel­lii­ton eet­ti­sen lau­ta­kun­nan kä­si­tel­tä­väk­si. Sa­mal­la hal­li­tus mää­rä­si nämä ih­mi­set vä­li­ai­kai­seen koe- ja kil­pai­lu­kiel­toon sekä toi­min­ta­kiel­toon luot­ta­mus­teh­tä­vis­sä.

Kiel­to­jen il­moi­tet­tiin ole­van voi­mas­sa, kun­nes asia oli­si lo­pul­li­ses­ti rat­kais­tu eet­ti­ses­sä lau­ta­kun­nas­sa.