STT

Kiin­teis­tö­pal­ve­lu­a­lan työ­rii­das­sa on saa­vu­tet­tu sopu, ker­toi Pal­ve­lu­a­lo­jen am­mat­ti­liit­to PAM myö­hään kes­ki­viik­koil­ta­na. Sekä PA­Min et­tä Kiin­teis­tö­työ­nan­ta­jien hal­li­tuk­set hy­väk­syi­vät työ­eh­to­so­pi­mus­rat­kai­sun, joka on kak­si­vuo­ti­nen.

Sopu mer­kit­see sitä, et­tä tors­tail­le ja per­jan­tail­le il­moi­tet­tu lak­ko pe­ruun­tui ai­van vii­me het­kel­lä. La­kon pii­ris­sä oli­si ol­lut noin 27 000 työn­te­ki­jää.

Ai­em­min kes­ki­viik­ko­na PAM ja Kiin­teis­tö­työ­nan­ta­jat hyl­kä­si­vät val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan so­vin­to­eh­do­tuk­sen. PA­Min mu­kaan rat­kai­su kui­ten­kin löy­tyi il­lal­la pit­kien kes­kus­te­lu­jen jäl­keen.

– Neu­vot­te­lut oli­vat erit­täin vai­ke­at ei­kä tätä rat­kai­su­a­kaan ol­lut help­po hy­väk­syä. Olen kui­ten­kin tyy­ty­väi­nen, et­tä saim­me kiin­teis­tö­pal­ve­lu­a­lan am­mat­ti­lai­sil­le pal­kan­ko­ro­tuk­set eu­rois­sa, ja se nos­taa pie­nim­piä palk­ko­ja suh­tees­sa huo­mat­ta­vas­ti enem­män. Työ­o­lo­suh­teis­sa ja palk­kauk­ses­sa on edel­leen pal­jon työ­tä teh­tä­vä­nä, mut­ta nyt poh­jaa on kui­ten­kin pa­ran­net­tu, ar­vi­oi PA­Min pu­heen­joh­ta­ja An­ni­ka Rön­ni-Säl­li­nen tie­dot­tees­sa.

Hie­man yli kak­si­vuo­ti­nen so­pi­mus on voi­mas­sa ku­lu­van maa­lis­kuun alus­ta vuo­den 2025 maa­lis­kuun lop­puun. Se tuo PA­Min mu­kaan työn­te­ki­jöil­le pa­ran­nus­ta sekä palk­koi­hin et­tä työ­eh­toi­hin.

Neu­vot­te­lup­ro­ses­si oli pit­kä ja vai­he­ri­kas. Kuu­kau­sien neu­vot­te­lui­den ja kah­den la­kon jäl­keen mo­lem­mat osa­puo­let hyl­kä­si­vät val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan kol­man­nen so­vin­to­eh­do­tuk­sen kes­ki­viik­ko­aa­mu­na. Lo­pul­ta il­lal­la kui­ten­kin löy­tyi rat­kai­su.

Nyt so­vi­tun mu­kai­ses­ti alim­mat pal­kat nou­se­vat so­pi­mus­kau­den ai­ka­na 1 809 eu­ros­ta 1 938 eu­roon eli 7,1 pro­sent­tia.

Hen­ki­lö­koh­tai­sia palk­ko­ja ko­ro­te­taan tou­ko­kuus­ta al­ka­en 95 eu­roa kuu­kau­des­sa eli 0,59 eu­roa tun­nil­ta. Elo­kuus­ta 2024 ne nou­se­vat 1,8 pro­sent­tia.

Tau­luk­ko­ja puo­les­taan ko­ro­te­taan tou­ko­kuus­sa nyt so­vi­tun mu­kaan 4,4 pro­sent­tia, ja elo­kuus­sa 2024 ko­ro­tus on 1,8 pro­sent­tia.

Ker­ta­e­rää rat­kai­sus­sa ei ole, kos­ka en­sim­mäi­set pal­kan­ko­ro­tuk­set ai­kais­tu­vat.