Pek­ka Tor­vi­nen / STT

Vain noin 20 pro­sent­tia pie­nis­tä ja kes­ki­suu­ris­ta yri­tyk­sis­tä oli­si val­mis ko­kei­le­maan ne­li­päi­väis­tä työ­viik­koa, jos työ­a­jan ly­hen­ty­mi­nen ei vai­kut­tai­si työn­te­ki­jän saa­maan palk­kaan. Mi­kä­li palk­ka ale­ni­si, ko­kei­luun oli­si val­mis noin 35 pro­sent­tia pk-yri­tyk­sis­tä.

Asi­aa ky­syt­tiin tuo­rees­sa Yrit­tä­jä­gal­lu­pis­sa, jon­ka Kan­tar Pub­lic to­teut­ti Suo­men Yrit­tä­jil­le.

Työn­te­ki­jöi­tä työl­lis­tä­vis­tä pk-yri­tyk­sis­tä eli muis­ta kuin yk­si­ny­rit­tä­jis­tä noin 77 pro­sent­tia ei us­ko, et­tä työ­a­jan ly­hen­tä­mi­nen nel­jään päi­vään vii­kos­sa pa­ran­tai­si tuot­ta­vuut­ta niin pal­jon, et­tä työs­tä voi­tai­siin mak­saa sa­maa palk­kaa kuin ai­em­min.

– Ne­li­päi­väi­nen työ­viik­ko palk­kaa alen­ta­mat­ta ei ole työ­nan­ta­ja­y­ri­tys­ten suu­ren enem­mis­tön mie­les­tä re­a­lis­mia. Osa työ­nan­ta­jis­ta on kui­ten­kin ha­luk­kai­ta ko­kei­luun. Ha­luk­kuut­ta on eri­tyi­ses­ti asi­an­tun­ti­ja­pal­ve­lui­ta tar­jo­a­vis­sa yri­tyk­sis­sä, Suo­men Yrit­tä­jien työ­mark­ki­na­joh­ta­ja Jan­ne Mak­ku­la sa­noo tie­dot­tees­sa.

Ne­li­päi­väis­tä työ­viik­koa voi­tai­siin Suo­mes­sa ko­keil­la jo nyt pai­kal­li­ses­ti so­pien il­man val­ti­o­joh­tois­ta ope­raa­ti­o­ta, Suo­men Yrit­tä­jät sa­noo.

Työ­nan­ta­ja­y­ri­tyk­sis­tä noin 60 pro­sent­tia us­koo, et­tä ne­li­päi­väi­nen työ­viik­ko hei­ken­täi­si yri­tyk­sen kan­nat­ta­vuut­ta. Sa­mal­la noin 40 pro­sent­tia us­koo, et­tä per­he-elä­mä ja työ so­vit­tui­si­vat pa­rem­min yh­teen.

Kan­tar Pub­li­cin te­ke­mään ky­se­lyyn vas­ta­si maa­lis­kuun ai­ka­na 1 038 pk-yri­tyk­sen edus­ta­jaa. Tu­los­ten luot­ta­mus­vä­li on ko­ko­nais­tu­lok­sen osal­ta 3,1 pro­sent­tiyk­sik­köä suun­taan­sa.

Ne­li­päi­väi­nen työ­viik­ko nou­si hel­mi­kuus­sa jäl­leen jul­ki­seen kes­kus­te­luun, kun brit­ti­tut­ki­muk­ses­sa 61 työ­pai­kal­la siir­ryt­tiin ne­li­päi­väi­seen työ­viik­koon puo­len vuo­den ajak­si. Ne­li­päi­väi­nen työ­viik­ko vä­hen­si stres­siä, ah­dis­tus­ta, vä­sy­mys­tä ja uni­on­gel­mia alen­ta­mat­ta sil­ti yri­tys­ten tuot­ta­vuut­ta.

Bri­tan­ni­as­sa yri­tyk­set oli­vat mu­ka­na omas­ta ha­lus­taan. Ko­kei­luun siis va­li­koi­tui yri­tyk­siä, jot­ka oli­vat val­miik­si ha­luk­kai­ta ko­kei­le­maan ly­hen­net­tyä työ­ai­kaa. Tut­ki­mus oli siis to­den­nä­köi­ses­ti val­miik­si vi­nou­tu­nut.

Kun­ni­an­hi­moi­sem­mas­sa tut­ki­muk­ses­sa työ­ai­kaa ly­hen­net­täi­siin sa­tun­nai­ses­ti va­li­tuis­sa yri­tyk­sis­sä, jot­ta työ­a­jan ly­hen­tä­mi­sen to­del­li­set vai­ku­tuk­set eri­lai­sis­sa yri­tyk­sis­sä saa­tai­siin sel­vil­le. Tämä to­sin vaa­ti­si to­den­nä­köi­ses­ti myös val­ti­on osal­lis­tu­mis­ta to­den­nä­köi­siin kus­tan­nuk­siin.

Li­säk­si tut­ki­mus tar­vit­si­si ver­tai­lu­ryh­män eli jou­kon sa­man­lai­sia yri­tyk­siä, jois­sa työ­ai­kaa ei ly­hen­ne­tä. Näin mah­dol­li­set erot tuot­ta­vuu­des­sa saa­tai­siin nä­ky­viin. Brit­ti­tut­ki­muk­ses­sa täl­lais­ta ryh­mää ei ol­lut, huo­maut­ti esi­mer­kik­si Työ­ter­veys­lai­tok­sen tut­ki­musp­ro­fes­so­ri Mik­ko Här­mä Ylel­lä hel­mi­kuus­sa.