Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen, Em­mi Til­vis / STT

Las­ten te­ho­hoi­toa vai­vaa­van hoi­ta­ja­pu­lan taus­tal­la on ai­na­kin vaa­ti­va ja ras­kas työ, mut­ta myös työs­tä mak­set­ta­va palk­ka. Näin ar­vi­oi Hus-yh­ty­män las­ten­ki­rur­gi­an lin­ja­joh­ta­ja, yli­lää­kä­ri Juk­ka Sal­mi­nen.

– On­han se sel­vä, et­tä jos palk­kaus ras­kaas­ta, huip­puo­saa­mis­ta vaa­ti­vas­ta las­ten te­ho­hoi­dos­ta on sa­maa luok­kaa kuin ke­vy­em­mäs­sä työs­sä, niin se on yk­si syy, mik­si ha­keu­du­taan ai­na­kin am­ma­tin si­säl­lä ke­vy­em­piin teh­tä­viin, Sal­mi­nen sa­noo STT:lle.

Hu­sin Uu­des­sa las­ten­sai­raa­las­sa Hel­sin­gis­sä puut­tuu täl­lä het­kel­lä 20 hoi­ta­jaa las­ten teho-osas­tol­ta. Hoi­ta­ja­va­jeen vuok­si osas­ton 12 hoi­to­pai­kas­ta pys­tyt­tiin vii­me vuon­na pi­tä­mään au­ki vain 6–9 paik­kaa.

Vai­ku­tuk­set ulot­tu­vat koko Suo­meen, kos­ka Hu­sin las­ten teho-osas­ton po­ti­lais­ta kak­si kol­ma­so­saa tu­lee Hus-alu­een ul­ko­puo­lel­ta.

Sai­raan­hoi­ta­jia edus­ta­van Te­hyn mie­les­tä hoi­ta­ja­pu­la pys­tyt­täi­siin suu­rel­ta osin rat­kai­se­maan, jos las­ten te­ho­hoi­ta­jil­le tar­jot­tai­siin tun­tu­vas­ti ny­kyis­tä pa­rem­paa palk­kaa.

– Kun hoi­ta­jia on riit­tä­väs­ti, kuor­mi­tus ja stres­si hel­pot­ta­vat, työ­o­lot pa­ra­ne­vat ja työs­sä jak­se­taan pa­rem­min, sa­noi Te­hyn pu­heen­joh­ta­ja Mil­la­riik­ka Ryt­kö­nen tie­dot­tees­sa maa­nan­tai­na.

Palk­kaus nou­si esiin myös Sal­mi­sen joh­ta­mas­sa kan­sal­li­ses­sa työ­ryh­mäs­sä, joka vii­me vuo­den lo­pul­la sel­vit­ti las­ten te­ho­hoi­don ti­lan­net­ta ja tar­vit­ta­via toi­mia. Yli­o­pis­tol­lis­ten sai­raa­loi­den yh­tei­nen työ­ryh­mä esit­ti lop­pu­ra­por­tis­saan yh­te­nä toi­me­na, et­tä las­ten teho-osas­ton hou­kut­te­le­vuut­ta pa­ran­net­tai­siin mak­sa­mal­la kan­nus­tin­li­sää.

Te­hyn mu­kaan Hu­sin ti­lan­net­ta on pa­hen­ta­nut ko­ke­nei­den hoi­ta­jien työ­pai­kan vaih­to tai pois­tu­mi­nen alal­ta. Lii­ton mu­kaan syi­tä tä­hän ovat ol­leet huo­no hen­ki­lös­tö­po­li­tiik­ka sekä kuor­mi­tus ja eet­ti­nen stres­si.

Myös Hu­sin Sal­mi­sen mu­kaan hoi­ta­jien ir­ti­sa­nou­tu­mi­set ovat mer­kit­tä­vä syy sii­hen, et­tä Hu­sis­sa on va­jet­ta las­ten te­ho­hoi­ta­jis­ta.

– Meil­tä puut­tuu se 20 (hoi­ta­jaa), ja he ovat kaik­ki läh­te­neet muu­ta­man vuo­den si­säl­lä.

Uu­den las­ten­sai­raa­lan sy­dän­leik­kaus­jo­nos­sa on nyt 85 las­ta. Heis­tä 35 on odot­ta­nut leik­kauk­seen pää­syä yli puo­li vuot­ta.

Leik­kaus­jo­no on ly­hen­ty­nyt vii­me syk­syn vai­keim­mis­ta ajois­ta, mut­ta se on yhä pi­dem­pi kuin nor­maa­li­ti­lan­tees­sa, jol­loin jo­nos­sa oli­si 50–60 sy­dän­las­ta.

– Sii­nä mie­les­sä ti­lan­ne ei ole vie­lä var­mal­la poh­jal­la, Sal­mi­nen sa­noo.

Sal­mi­sen mu­kaan toi­vot­ta­va jo­non pi­tuus oli­si noin 50 las­ta. Sil­loin leik­kauk­set voi­tai­siin jär­jes­tel­lä mah­dol­li­sim­man tur­val­li­ses­ti, ja hen­ki­lö­kun­nan kuor­mi­tus py­syi­si ta­sai­se­na.

Las­ten sy­dän­leik­kaus­jo­non hel­pot­ta­mi­sek­si Hus ky­syy nyt per­heil­tä kiin­nos­tus­ta läh­teä leik­kauk­seen Köö­pen­ha­mi­naan Tans­kaan. En­sim­mäi­set kir­jeet lä­he­te­tään täl­lä vii­kol­la noin 20 per­heel­le.

Sal­mi­nen ker­too, et­tä neu­vot­te­lut ovat lop­pu­suo­ral­la myös Ruot­sin Gö­te­bor­gin las­ten sy­dän­kes­kuk­sen kans­sa. Hän us­koo, et­tä lap­si­po­ti­lai­ta voi­tai­siin pian lä­het­tää myös Gö­te­bor­giin sy­dän­leik­kauk­seen.

Köö­pen­ha­mi­nas­sa leik­kauk­seen voi­si pääs­tä ar­vi­ol­ta nel­jän vii­kon ku­lu­es­sa. Per­heil­le ei ai­heu­du yli­mää­räi­siä ku­lu­ja, sil­lä ne voi ha­kea ta­kai­sin Ke­lal­ta.

Lo­ka­kuus­sa sy­dän­leik­kaus­jo­nos­sa oli 117 las­ta, eli vie­lä sel­väs­ti enem­män kuin nyt. Tur­vau­tu­mi­nen Hu­sin mui­den teho-osas­to­jen apuun on ol­lut tär­kein kei­no sii­nä, et­tä jo­noa on saa­tu ly­hen­net­tyä.

Sal­mi­nen ker­too, et­tä las­ten teho-osas­tol­ta on oh­jat­tu tei­ni-ikäi­siä po­ti­lai­ta ai­kuis­ten teho-osas­tol­le. Li­säk­si vas­ta­syn­ty­nei­den teho-osas­to on ot­ta­nut vas­taan ki­rur­gis­ta hoi­toa tar­vit­se­via po­ti­lai­ta las­ten teho-osas­tol­ta.

– Nämä ovat ol­leet mer­kit­tä­vim­mät toi­met, joil­la on pys­tyt­ty hel­pot­ta­maan ti­lan­net­ta. Sil­loin meil­lä on ol­lut ti­laa teho-osas­tol­la niin, et­tä sy­dän­leik­kauk­sia ei ole tar­vin­nut pe­rua.

Sal­mi­sen mu­kaan py­sy­väm­pi kei­no työn­te­ki­jä­pu­lan paik­kaa­mi­seen oli­si te­ho­hoi­ta­jien li­sä­kou­lut­ta­mi­nen las­ten te­ho­hoi­toon. Työ­ryh­mä on esit­tä­nyt, et­tä las­ten teho-osas­tol­la oli­si jat­ku­vas­ti li­sä­kou­lu­tuk­ses­sa vii­si hoi­ta­jaa ja yk­si lää­kä­ri.

So­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä (STM) las­ten te­ho­hoi­don on­gel­mien syy­nä näh­dään juu­ri puu­te työ­voi­mas­ta, jol­la on eri­tyi­so­saa­mis­ta las­ten te­ho­hoi­toon. STM:n lää­kin­tö­neu­vos Sirk­ku Pik­ku­jäm­sä sa­noo STT:lle, et­tä kyse on en­nem­min­kin osaa­van työ­voi­man mää­räs­tä kuin ra­hoi­tuk­sen puut­tees­ta.

Ny­kyi­nen te­ho­hoi­don hen­ki­lös­tö on erit­täin osaa­vaa, mut­ta sitä tar­vi­taan li­sää. Osaa­van hen­ki­lös­tön kou­lut­ta­mi­nen vie ai­kaa, sil­lä las­ten te­ho­hoi­to vaa­tii pe­reh­ty­mis­tä ja eri­koi­so­saa­mis­ta.

Tä­män vuok­si hen­ki­lös­töl­le pi­täi­si luo­da kou­lu­tus­mal­le­ja, jot­ta he pys­ty­vät saa­maan li­sää eri­tyi­so­saa­mis­ta, jota las­ten te­ho­hoi­toon vaa­di­taan. Pi­ka­kou­lu­tuk­sia ei voi teh­dä no­pe­as­ti il­man, et­tä kou­lu­tet­ta­vil­la oli­si jo val­miik­si osaa­mis­ta te­ho­hoi­toon.

STM ker­toi kes­ki­viik­ko­na, et­tä se on myön­tä­nyt Hu­sil­le mil­joo­na eu­roa val­ti­o­na­vus­tus­ta las­ten te­ho­hoi­toon. Avus­tuk­sel­la tu­e­taan uu­den kou­lu­tus­mal­lin ke­hit­tä­mis­tä ja pi­lo­toin­tia. Suun­ni­tel­man mu­kaan sai­raan­hoi­ta­ja- ja eri­kois­lää­kä­ri­kou­lu­tet­ta­vat, joil­la on jo ko­ke­mus­ta te­ho­hoi­dos­ta, suo­rit­ta­vat li­sä­o­pin­to­ja Uu­den las­ten­sai­raa­lan las­ten teho-osas­tol­la.

Hus on sa­no­nut, et­tä las­ten te­ho­hoi­don tur­vaa­mi­seen tar­vi­taan noin vii­si mil­joo­naa eu­roa vuo­sit­tais­ta li­sä­ra­hoi­tus­ta. Sal­mi­sen joh­ta­man työ­ryh­män eh­dot­ta­mien toi­mien hin­ta­lap­pu oli va­jaat vii­si mil­joo­naa eu­roa vuo­des­sa.

– Sa­noi­sin, et­tä tä­män rat­kai­se­mi­sek­si tar­vit­tai­siin ne va­jaat vii­si mil­joo­naa eu­roa muu­ta­man vuo­den ajak­si, jot­ta ti­lan­ne pys­tyt­täi­siin kor­jaa­maan ja saat­ta­maan se tu­le­vai­suu­des­sa var­mal­le ta­sol­le, Sal­mi­nen sa­noo.