Pek­ka Tor­vi­nen, Ee­tu Ha­lo­nen / STT

Poh­jan­maal­la Vaa­sas­sa on syt­ty­nyt suu­ri tu­li­pa­lo Hi­tac­hi Ener­gy -yri­tyk­sen muun­ta­ja­teh­taal­la. Teh­das si­jait­see Ström­ber­gin puis­to­tiel­lä noin nel­jän ki­lo­met­rin pääs­sä Vaa­san kes­kus­tas­ta.

Hä­tä­kes­kus­lai­tos on an­ta­nut va­roi­tuk­sen tu­li­pa­los­ta le­vi­ä­väs­tä myr­kyl­li­ses­tä sa­vus­ta. Lai­tok­sen mu­kaan sa­vua le­vi­ää teh­da­sa­lu­eel­ta koil­li­seen Me­la­nie­men suun­taan.

Hä­tä­kes­kus­lai­tos ke­hot­taa ih­mi­siä suo­jau­tu­maan si­säl­le, sul­ke­maan ovet, ik­ku­nat ja il­mas­toin­nin sekä seu­raa­maan li­sä­oh­jei­ta te­le­vi­si­os­ta tai ra­di­os­ta.

Ai­em­min pe­las­tus­lai­tos ker­toi, et­tä tu­li­pa­lo oli­si ol­lut ABB:n teh­das­ra­ken­nuk­ses­sa. Hi­tac­hi Ener­gyn vies­tin­tä­joh­ta­ja Jaa­na Nik­ka­ri kui­ten­kin vah­vis­taa STT:lle, et­tä kyse on ni­me­no­maan Hi­tac­hin teh­taas­ta. Myös ABB:llä on teh­das Ström­ber­gin puis­to­tiel­lä.

Nik­ka­rin mu­kaan tu­li­pa­los­sa ei ole sat­tu­nut hen­ki­lö­va­hin­ko­ja ja kaik­ki teh­taan työn­te­ki­jät on saa­tu ulos. Hi­tac­hi Ener­gyn muun­ta­ja­teh­taas­sa työs­ken­te­lee yh­teen­sä 200 työn­te­ki­jää.

– Tark­kaa tie­toa ei ole, kuin­ka moni heis­tä on ol­lut pa­lon syt­ty­es­sä pai­kal­la. Kaik­ki teh­das­ra­ken­nuk­ses­sa ol­leet ih­mi­set on kui­ten­kin saa­tu ulos, Nik­ka­ri ker­toi STT:lle.

Hän ei ha­lun­nut kom­men­toi­da, mis­tä tu­li­pa­lo on saa­nut al­kun­sa.

– Syt­ty­mis­syy­tä sel­vi­te­tään, mut­ta nyt kes­ki­ty­tään en­si­si­jai­ses­ti ih­mis­ten tur­val­li­suu­teen, Nik­ka­ri sa­noi.

Poh­jan­maan pe­las­tus­lai­tos sai tu­li­pa­los­ta hä­ly­tyk­sen yh­den ai­kaan il­ta­päi­väl­lä. Pai­kal­le lä­he­tet­tiin rei­lus­ti tois­ta­kym­men­tä pe­las­tu­syk­sik­köä.

Pe­las­tus­lai­tos on ker­to­nut tie­dot­ta­van­sa tu­li­pa­los­ta tar­kem­min myö­hem­min tä­nään.