STT

Pre­si­dent­ti Sau­li Nii­nis­tö sa­noo veik­kaa­van­sa, et­tä Tur­kin par­la­ment­ti ra­ti­fi­oi Suo­men Nato-jä­se­nyy­den tors­tai­na. Hän sa­noi, et­tä näin hä­nel­le on alun pe­rin ker­rot­tu. Nii­nis­tö kom­men­toi asi­aa vaa­li­kau­den päät­tä­jäi­sis­sä jär­jes­tys­sä tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa edus­kun­nas­sa kes­ki­viik­ko­na.

Nii­nis­tö sa­noi kui­ten­kin pi­tä­vän­sä päi­vä­mää­ril­lä spe­ku­loin­te­ja tois­si­jai­si­na. Hän huo­maut­taa, et­tä Tur­kis­sa pre­si­den­tin pi­tää vie­lä vah­vis­taa par­la­men­tin pää­tös sa­mal­la ta­val­la kuin Suo­mes­sa. Nii­nis­tö ei ot­ta­nut kan­taa ky­sy­myk­seen sii­tä, mil­loin Suo­mi lo­pul­li­ses­ti on Na­ton jä­sen.

– Jäl­leen ker­ran, ei teh­dä joka päi­vä uu­tis­ta, et­tä eh­kä huo­men­na tai yli­huo­men­na. Ihan so­pi­vas­sa ajan­koh­das­sa, pi­ka­puo­liin.

Pre­si­den­til­tä ky­syt­tiin myös, on­ko hän it­se läh­dös­sä Was­hing­to­niin vie­mään Nato-pa­pe­rei­ta tai on­ko tie­dos­sa, kuka läh­tee.

– En minä pel­käs­tään jon­kin pa­pe­rin vien­tiä var­ten läh­de. En pel­käs­tään ai­na­kaan sitä var­ten, hän vas­ta­si.

Kun kaik­ki maat ovat hy­väk­sy­neet Suo­men jä­se­nyy­den, Na­ton pää­sih­tee­ri Jens Stol­ten­berg kut­suu Suo­men jä­se­nek­si, min­kä jäl­keen Suo­men liit­ty­mi­sa­si­a­kir­jat tal­le­te­taan Yh­dys­val­tain ul­ko­mi­nis­te­ri­öön Was­hing­to­nis­sa.