STT

En­tis­tä use­am­mal­la on ra­ha­pe­li­on­gel­mia, sel­vi­ää Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen THL:n te­ke­män tuo­reen vä­es­tö­tut­ki­muk­sen en­nak­ko­tie­dois­ta.

Vii­me vuon­na vas­taa­jis­ta 4,2 pro­sent­tia pe­la­si koh­ta­lai­sen ris­kin tai on­gel­ma­pe­laa­mi­sen ta­sol­la, mikä tar­koit­taa rei­lua 150 000:ta ih­mis­tä. Ai­em­mil­la mit­taus­ker­roil­la vas­taa­va osuus oli noin 3 pro­sent­tia.

En­tis­tä har­vem­pi kui­ten­kin pe­laa ra­ha­pe­le­jä. Suo­ma­lai­sis­ta 70 pro­sent­tia oli pe­lan­nut ra­ha­pe­le­jä 12 vii­me kuu­kau­den ai­ka­na. Vuon­na 2019 vas­taa­va osuus oli 78 pro­sent­tia. Pe­laa­mi­nen vä­he­ni sekä nai­sil­la et­tä mie­hil­lä.

THL:n mu­kaan pe­li­on­gel­mat ovat sel­väs­ti ylei­sem­piä mie­hil­lä kuin nai­sil­la. Mies­ten pe­li­on­gel­mat yleis­tyi­vät vuo­si­na 2019–2023. Vii­me vuon­na koh­ta­lai­sen ris­kin tai on­gel­ma­pe­laa­mi­sen ta­sol­la pe­la­si 1,8 pro­sent­tia nai­sis­ta ja 6,6 pro­sent­tia mie­his­tä.

Nai­sil­la­kin yleis­tyi ra­ha­pe­laa­mi­nen al­hai­sen ris­kin ta­sol­la.

– Hal­li­tu­soh­jel­maan kir­jat­tu ra­ha­pe­li­jär­jes­tel­män uu­dis­tus yk­si­noi­keus­jär­jes­tel­mäs­tä li­sens­si­jär­jes­tel­mään siir­ty­mi­sek­si on syy­tä val­mis­tel­la huo­lel­la. Uu­dis­tus tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den esi­mer­kik­si ra­joit­taa ra­ha­pe­lien mark­ki­noin­tia ja aset­taa pe­laa­jil­le pa­kol­li­sia kat­ta­via ku­lu­tus­ra­jo­ja, sa­noo THL:n tut­ki­ja Tan­ja Grön­roos tie­dot­tees­sa.

Tut­ki­muk­sen ai­neis­to ke­rät­tiin verk­ko- ja pos­ti­ky­se­lyl­lä sekä pu­he­lin­haas­tat­te­luil­la. Tut­ki­muk­seen osal­lis­tui 5 977 Man­ner-Suo­mes­sa asu­vaa 15–74-vuo­ti­as­ta.

THL ker­too, et­tä suo­si­tuim­mat pe­li­tyy­pit ovat edel­leen Veik­kauk­sen lot­to­pe­lit tai Jo­ke­ri, ar­pa­pe­lit ja raha-au­to­maat­ti­pe­lit muu­al­la kuin ka­si­nol­la. Pe­laa­jien mää­rä kui­ten­kin pie­ne­ni kai­kis­sa Veik­kauk­sen tar­jo­a­mis­sa pe­leis­sä.

Ålands Pen­nin­gau­to­mat­fö­re­ning Pa­fin tar­jo­a­mien net­ti­pe­lien pe­laa­mi­nen kas­voi kah­des­ta pro­sen­tis­ta kol­meen pro­sent­tiin vuo­si­na 2019–2023.

THL:n mu­kaan hai­tal­li­sim­pia ra­ha­pe­le­jä ovat pe­lit, jot­ka kou­kut­ta­vat pe­laa­jia eni­ten. No­pe­a­tem­poi­suus, in­te­rak­tii­vi­suus ja pal­kit­se­vuus li­sää­vät hai­tal­li­suut­ta. Hai­tal­li­sim­mik­si tie­det­ty­jä ra­ha­pe­le­jä ovat esi­mer­kik­si net­ti­ar­vat, raha-au­to­maat­ti­pe­lit ja ve­don­lyön­ti­pe­lit.