Sakari Aallon intohimo jalostuu kesällä näytöksiksi ja koulutukseksi – Ulvilan keskiaikaseura mukaan
Jukka Silvast
Siitä on aika tasan kaksi vuotta, kun ulvilalainen Sakari Aalto kertoi suunnittelevansa lähtöä Ruotsiin viikateniittokurssille, jos koronamääräykset vain antaisivat lähdölle tilaa. Viime kesänä hän sinne lopulta pääsi, ja aikoo ensi kesänä Ruotsin Uumajaan täydentämään oppejaan. Silloin muotoillaan viikatteen puista vartta perinteisin työkaluin.
Uutta on myös se, että Aalto ja Ulvilan keskiaikaseura ry ovat pohjustaneet perinneharrastusta leader-rahoitussuunnitelmalla, jonka he tulevat jättämään lähiaikoina Leader Karhuseudulle. Omalla ja ryhmän rahalla pitäisi saada hankittua kesäksi 13 viikatteen vartta, 13 terää ja kuomullinen peräkärry tykötarpeineen kaluston siirtelyä varten. Rahoitushakemus aiotaan jättää, kun kevään uusi hankekausi Karhuseudussa alkaa.
Tämä niittopeli on naapurista. Aalto on sittemmin paneutunut itävaltalaiseen ja ruotsalaiseen välineistöön.
Jukka Silvast
Ideaan kuuluu, että Aalto ja keskiaikaseura järjestävät niittonäytöksiä ensi kesänä, ja kouluttavat paitsi keskiaikaseuran jäseniä, niin myös muita halukkaita perinteiseen taitolajiin. Aalto sanoo, että hän aluksi toimii kouluttajana, mutta kouluttajaksi löytynee lisää valmiiksi oppineita mukaan tulevien ryhmästä. Hän toivoo, että innokkaista saadaan koottua ryhmä, joka lähtisi myös Ruotsiin opintomatkalle.
– Mielenkiintoista miten elämä menee ja mitä tuo vastaan. En tiedä, mistä idea aikanaan tuli, mutta se lähti elämään. Olen parin vuoden aikana viikateniittoilmöön tutustunut ja pohdiskellut sitä ja vakuuttunut siitä.
Hän kertoo vakuuttuneensa jo 1970-luvulla myös aurinkoenergiasta. 1980-luvulla hän sijoitti aurinkoenergiajärjestelmän rakentamaansa omaan taloon.
– Olin vakuuttunut, ja nyt on viikateniitosta samaa vaistoa, että tähän hevoseen kannattaa luottaa, hän naureskelee.
Sakari Aalto on vienyt ideaansa määrätietoisesti eteenpäin.
Jukka Silvast
Ulvilan keskiaikaseuran puheenjohtaja Arto Råberg vaikuttaa innostuneelta. Hän juttelee jo niittomatkasta Euran muinaismarkkinoille, luonnonniittyjen äärelle. Ihmisiä on hyvä tutustuttaa lajiin. Toinen kohde olisi Hansamarkkinat Ulvilassa.
– Harrastus sopii hyvin keskiaikaseuralle, hän miettii.
Hän pohtii, että muinaiset ihmiset niin kauan kuin ovat viljelleet viljaa, ovat jotenkin viljan korjanneet – todennäköisesti niittämällä.
Råberg tietää, että teräkalusto tulee olemaan meltorautaista, normaalia pehmeämpää terästä, jonka voi kylmätakoa teräväksi.
Sakari Aalto taas kertoo, että kalustohankintaan kuuluvat taontapenkit, joita tarvitaan terähuoltoon. Aalto on opiskellut tätä Ruotsissa ja vie oppia eteenpäin.
– Rakennamme taontapenkit itse.
– Leader-rahoitus edellyttää, eettä kalustohankinnoista kysytään tarjouksia, mutta Itävalta on lajin johtava maa, ja todennäköisesti saamme kaluston sieltä.
– Kun saamme kaluston kuntoon, järjestämme ensin keskiaikaseuran jäsenille kursseja. Tarpeen mukaan yritämme vastata kysyntään. Minulla on tuntuma, että tämä kiinnostaa ihmisiä, Aalto miettii.
Kesällä kaikki sujuu paremmin. Meltorautainen viikatteen terä taotaan teräväksi taontapenkin terien välissä.
Jukka Silvast
Ulvilan Seudussa 26.1.2021 Aalto visioi, että toiminnan ydin olisi perinteisen työtaidon ylläpito ja välinehuoltoa, joilla olisi myös kansainvälinen ulottuvuus.
– Kilpaileminen on tässä sivujuonne. Pääasia on taidon ylläpito. Monessa perheessä niittoperinne on katkennut.
Harrastuksen voisi liittää vaikka perinnemaisemien ja luonnonniittyjen hoitoonkin. Aalto huomauttaa, että myös kotipihoille jää usein alueita, jotka ovat viikatteen käyttöä vaativia.
Tänään Aalto miettii, että niitettäviä kohteita kyllä riittää maisemanhoidosta alkaen.