Satakunnan taloudessa näkyy jo odotuksia paremmasta
Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Myöskään työttömyys ei vielä lähiaikoina ole kääntymässä laskuun. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä. Epävarmuutta näkymiin tuovat kansainväliset kauppapoliittiset jännitteet. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.
Raportista ilmenee, että Satakunnan talouden kehitys on jatkunut yhä pääosin laskusuuntaisena. Yritysten liikevaihdon lasku oli tammi-syyskuussa 2024 suurinta rakentamisessa ja teollisuudessa. Yritysten suhdanneodotukset ovat kuitenkin parantuneet aiemmasta.
Elinkeinoelämän tilanteen ei vielä seuraavan puolen vuoden aikana odoteta paranevan merkittävästi nykytilanteesta, mutta jo vuoden tähtäimellä odotukset ovat optimistisemmat. Satakunta on vientivetoisena maakuntana kuitenkin riippuvainen maailmantalouden kehityksestä, johon Yhdysvaltojen tullipolitiikka on tuonut lisää epävarmuutta.
Pidemmällä aikavälillä positiivisia odotuksia Satakuntaan luovat mittavat vihreän siirtymän teolliset investoinnit esimerkiksi meri- ja maatuulivoimaan, aurinkovoimaan, vetyteknologiaan, kiertotalouteen, biotuotteisiin ja akkuteknologiaan.
P2X Solutions -yhtiön Harjavallan vetylaitos on aloittanut toimintansa, ja se on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitos. Monissa suurissa hankkeissa investointien toteutumisen aikajänne on kuitenkin pitkä johtuen muun muassa ympäristövaikutusten arviointi- ja lupamenettelyistä sekä rahoituksen järjestymisestä. Investointien työllistävä vaikutus Satakuntaan arvioidaan hyvin huomattavaksi, parhaimmillaan puhutaan useammasta tuhannesta työpaikasta.
Forcit suunnittelee Porin Noormarkkuun uutta TNT:n tuotantolaitosta, joka tulisi käyttöön vuoteen 2028 mennessä. Investoinnin arvo on yli 200 miljoonaa euroa. Hankkeen vaikutukset puolustukseen ja sotilaalliseen huoltovarmuuteen sekä alueellisesti myös työllisyyteen ovat merkittäviä. Tehtaan arvioidaan työllistävän käynnistyttyään noin 70 työntekijää.
Hallituksen puoliväliriihen Satakunnalle myönteisiä uutisia ovat valtion tuen jatkuminen Porin ja Helsingin välisille lennoille vuoteen 2028 asti sekä henkilöjunaliikenteen aloittaminen uudelleen Raumalta Tampereelle. Näistä jälkimmäiseen hallitus varaa 2,5 miljoonan euron määrärahan vuodesta 2027 alkaen.
Työvoiman kysyntä on Satakunnassa heikentynyt selvästi parin viime vuoden aikana. Vuonna 2024 TE-toimiston kautta hakuun tulleiden uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni kaikissa pääammattiryhmissä.
Työttömyys on noussut. Vuoden takaiseen verrattuna määrällisesti ja suhteellisesti eniten on kasvanut työttömien naisten ja yli vuoden työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä. Pääammattiryhmittäin tarkasteltuna eniten työttömien määrä on noussut naisvaltaisissa palvelu- ja myyntityön ammateissa. Työvoiman kysynnän heikentyessä rekrytointiongelmat ovat helpottuneet aiemmasta.
Yritysten parantuneista työllisyysodotuksista huolimatta työttömyyden ei arvioida vielä lyhyellä aikavälillä kääntyvän laskuun. Alkuvuoden aikana julkiseen työnvälitykseen ilmoitetut avoimet työpaikat ovat edelleen vähentyneet vuotta aiemmasta. Myös työvoiman saatavuus näyttää seuraavan puolen vuoden aikana pysyvän nykyisellä tasolla. Mutta kun talous kääntyy vahvemmin nousuun ja työvoiman kysyntä kasvaa, tulee osaavasta työvoimasta jälleen enemmän pulaa esimerkiksi teknologiateollisuudessa.
Katsauksen arviot on tehty maaliskuussa. Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen lisäksi Satakuntaliitto, kunnat, Etelä-Satakunnan ja Satakunnan työllisyysalueet, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.