STT

Suo­mi on siir­ty­nyt jäl­leen ke­sä­ai­kaan. Kel­lo­ja siir­ret­tiin tun­ti eteen­päin sun­nun­tain vas­tai­se­na yö­nä aa­mu­kol­mel­ta.

Suo­mi oli ai­ka­naan yk­si vii­mei­sis­tä Eu­roo­pan mais­ta, joka ot­ti ke­sä­a­jan py­sy­väs­ti käyt­töön. Suo­mes­sa on nou­da­tet­tu kesä- ja tal­vi­ai­kaa vuo­des­ta 1981 läh­tien.

Kesä- ja tal­vi­ai­kaan siir­ty­mi­nen on yh­te­näi­nen käy­tän­tö Eu­roo­pan uni­o­nis­sa. Jos kel­lo­nai­ko­jen siir­te­lys­tä jos­kus luo­vut­tai­siin, ku­kin EU-maa sai­si it­se päät­tää, jää­kö se kesä- vai tal­vi­ai­kaan.

Suo­mes­sa on käy­ty pai­no­kas­ta kes­kus­te­lua ke­sä­a­jas­ta luo­pu­mi­ses­ta. Edus­kun­ta pui vuon­na 2017 kan­sa­lai­sa­loi­tet­ta, jos­sa 70 000 ih­mis­tä vaa­ti kel­lo­jen siir­te­lyn lo­pet­ta­mis­ta. En­sim­mäis­tä­kään ke­sä­ai­kaa puo­lus­ta­vaa pu­heen­vuo­roa edus­kun­nas­sa ei kuul­tu, mut­ta nii­den si­jaan kuul­tiin pit­kä li­ta­nia kel­lo­jen siir­te­lyä vas­tus­ta­via pe­rus­te­lu­ja.

Kes­kus­te­lus­sa ve­dot­tiin muun mu­as­sa lää­ke­tie­teel­li­siin tut­ki­muk­siin, joi­den mu­kaan kesä- ja nor­maa­li­ai­kaan siir­ty­mis­tä seu­raa­vil­la vii­koil­la esiin­tyy sel­väs­ti ta­val­lis­ta enem­män sy­dä­nin­fark­te­ja. Myös ma­sen­nuk­sen ja uni­vai­keuk­sien on ha­vait­tu li­sään­ty­vän kel­lo­jen siir­te­lyn jäl­keen.

Ke­sä­a­jas­ta ei kui­ten­kaan voi noin vain ir­tau­tua kan­sal­li­sel­la pää­tök­sel­lä, sil­lä vii­sa­rei­den siir­ros­ta sää­de­tään EU-di­rek­tii­vis­sä.