Juk­ka Sil­vast

Las­ku­var­jo­jää­kä­rei­tä­kin ai­koi­naan elon­jää­mi­so­peil­laan kou­lut­ta­nut Turk­ka Aal­to­nen nä­kee, et­tä ny­kyih­mi­sen kan­nat­tai­si tu­tus­tua ai­na­kin yk­sin­ker­tai­sim­piin krii­si­na­jan hen­kiin­jää­mis­me­ne­tel­miin. Se tie­to ei ole enää ny­kyih­mi­sen ve­ris­sä, vaan tai­toa pi­täi­si har­joi­tel­la.

– Nyt jos joku van­hem­pi ih­mi­nen ryh­tyy ker­to­maan nuo­ril­le van­hois­ta pula-ajois­ta, niin aja­tel­laan, et­tä mum­mu taas jut­te­lee noi­ta sota-ajan ta­ri­noi­ta. Nuo­ri­so hel­pos­ti sa­noo, et­tä läh­de­tään me­ne­mään.

Aal­to­nen muis­tut­taa, et­tä men­neil­tä vuo­si­kym­me­nil­tä ja so­tia näh­neil­tä jäi vii­sauk­sia. Hän pa­laut­taa pula-ajan elä­mi­sen tä­män päi­vän tie­toi­suu­teen Eu­ras­sa Jo­ki­gal­le­ri­as­sa Pir­jo Hamm-Ha­ka­mä­en tai­de­a­tel­jees­sa. 15. huh­ti­kuu­ta avat­ta­van kir­ja­näyt­te­lyn nimi ly­hy­käi­syy­des­sään on Kar­koi­ta pula ja puu­te, kir­jo­ja luon­non­hyö­ty­käyt­töön ja krii­seis­tä sel­viy­ty­mi­seen.

– Ih­mi­set osa­si­vat ai­koi­naan käyt­tää kor­vik­kei­ta. Ja jos ei har­joit­te­le, ei elä­mi­nen pu­las­sa on­nis­tu. Ja se ko­ti­va­ra-kä­si­te­kin kuu­los­taa ai­van hir­ve­äl­tä. Mut­ta näin on, et­tä huo­nom­paan suun­taan yh­teis­kun­nas­sa olem­me me­nos­sa. Nyt on pak­ko ol­la va­ro­vai­nen.

Tär­ke­ä­nä pi­tä­mäs­tään ko­ti­va­ras­ta hän sa­noo, et­tä va­ral­la ole­via raa­ka-ai­nei­ta pi­tää kier­rät­tää van­hem­mas­ta pääs­tä pois. Pi­tää muis­taa muu­ta­kin kuin ruo­kaa, vaik­ka las­ten vaip­po­ja ja si­tei­tä, mut­ta myös se pat­te­ri­ra­dio.

Osan kirjoista näyttelyn koonnut Turkka Aaltonen tuo vain luennnoille tausta-aineistoksi.

Osan kirjoista näyttelyn koonnut Turkka Aaltonen tuo vain luennnoille tausta-aineistoksi.

Jukka Silvast

Aal­to­nen sa­noo, et­tei pu­lan ja puut­teen taus­tal­le tar­vi­ta kol­mat­ta maa­il­man­so­taa. On­gel­mia voi tul­la muu­ten­kin.

– En­nen oli si­kä­li hel­pom­paa, et­tä puu­läm­mi­tys oli yleis­tä, pys­ty­uu­ne­ja­kin osat­tiin käyt­tää ruu­an­val­mis­tuk­ses­sa pu­hu­mat­ta­kaan ti­lo­jen läm­mit­tä­mi­ses­tä.

Aal­to­nen tuo Eu­ran Jo­ki­gal­le­ri­aan 51 tee­maan so­pi­vaa kir­jaa Suo­mes­ta ja maa­il­mal­ta. The Sur­vi­val Trai­ning on ame­rik­ka­lais­ten so­ti­lai­den op­pi­kir­ja maa­pal­lon eri kul­mil­la sel­viy­ty­mi­sek­si.

– Ajan­koh­tai­sek­si näyt­te­lyn te­kee krii­si­ai­kaan va­rau­tu­mi­nen.

Hä­nen mie­les­tään tätä ei poh­di­ta riit­tä­väs­ti, vaik­ka il­mas­sa lei­juu krii­sin ai­nek­sia myös Suo­mes­sa.

Aal­to­nen muis­tut­taa, et­tä Ruot­sis­sa on jo vuo­si­sa­dan ajan toi­mi­nut Ruot­sin si­vii­li­puo­lus­tus­liit­to, ja sen käyt­tä­mä op­pi­kir­ja on mu­ka­na Jo­ki­gal­le­ri­as­sa. Över­le­va i det sår­ba­ra sam­häl­let pa­neu­tuu krii­si­ti­lan­tei­siin kau­pun­ki­o­lois­sa. Ruot­sis­ta tie­de­tään, et­tä säh­kö­kat­kot voi­vat kes­tää liki sata tun­tia iso­jen pää­lin­jo­jen vau­ri­oi­tu­es­sa.

– Tämä kir­ja heti suo­mek­si, Aal­to­nen ha­lu­aa.

Sii­nä ker­ro­taan muun mu­as­sa, mi­ten kyl­mäk­si jää­neen huo­neis­ton voi läm­mit­tää – teh­dään vuo­de­vaat­teis­ta pie­ni solu si­säl­le, ja läm­mi­te­tään jos­sa­kin vet­tä ja tuo­daan so­lun pat­te­rik­si. Ruu­an­lait­toon so­vel­tu­vat läm­mön­läh­teek­si pel­ti­ra­si­at, joi­hin on ra­ken­net­tu polt­to­ken­no aal­to­pah­vis­ta ja ste­a­rii­nis­ta.

– Läm­pi­mäs­sä so­lus­sa saa­daan vau­vat pi­det­tyä kyl­mäl­lä sääl­lä hen­gis­sä.

Pula-ajan elämästä on kirjoitettu aikoinaan lukuisiin kirjoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Pula-ajan elämästä on kirjoitettu aikoinaan lukuisiin kirjoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Jukka Silvast

Esi­merk­ke­jä on pal­jon. Gal­le­ri­aan pää­si myös Lal­lin Pi­dot -kir­ja, Aal­to­sen ja Mart­ti Ar­kon teos. Kak­si­kon toi­sen te­ok­sen, Suo­men mat­kai­lu­lii­ton kus­tan­teen Kul­ku­rin Keit­to­kir­jan sen­kin nä­kee Eu­ras­sa.

Yk­si näyt­te­lyn hel­mis­tä on Meri ja Un­ta­mo Ut­ri­on teos Pula pois, puu­te pois Tam­men kus­tan­ta­ma­na. Sota-ajan va­lo­ku­vin va­rus­tet­tu muis­tel­ma­te­os ker­too, mi­ten kan­sa sel­viy­tyi pula-ajas­ta.

– Tämä on kes­kei­nen teos, kun kä­si­tel­lään, mi­ten sel­vit­tiin sään­nös­te­lys­tä ja krii­si­a­jas­ta.

Po­ri­lai­nen Aal­to­nen on yk­si Suo­men Sur­vi­val Kil­ta ry:n pe­rus­ta­ja­jä­sen ja pit­kän lin­jan kou­lut­ta­ja. Hän poh­tii, et­tä jo pe­rus­kou­lun ylä­as­teel­la voi­si pa­neu­tua myös maan­puo­lus­tuk­seen niin, et­tä sen pe­rus­tei­den op­pi­mi­nen kuu­lui­si ope­tus­suun­ni­tel­maan.

– Em­me ole enää niin kyy­kys­sä, et­tei­kö täs­tä voi­si pu­hua. Vii­meis­tään lu­ki­os­sa tee­man pi­täi­si ol­la esil­lä.

Hän nä­kee, et­tä puo­lus­tus­ky­vyn op­pi­mi­seen liit­tyy sel­viy­ty­mi­sen hal­lin­taa.

Näyt­te­ly on avoin­na 28. hei­nä­kuu­ta saak­ka. Aal­to­nen ai­koo pi­tää kak­si ylei­sö­lu­en­toa.

Hän ker­too, et­tei kir­ja­lu­et­te­los­sa mai­nit­tu­ja te­ok­sia ole enää help­po löy­tää. Hän it­se seu­raa di­va­rei­den tar­jon­taa ja kah­laa kir­jas­to­jen pois­to­lu­et­te­loi­ta. Viik­ko sit­ten hän tu­tus­tui jäl­leen ker­ran Tuk­hol­mas­sa van­han kir­jal­li­suu­den tar­jon­taan. In­ter­net tar­jo­aa mah­dol­li­suuk­sia eri­koi­suuk­sien ti­laa­mi­seen.

Hän ker­too ole­van­sa ny­kyi­sin jääh­dyt­te­le­vä opet­ta­ja.

– Käyn Kar­kun opis­tos­sa opet­ta­mas­sa muu­ta­man vii­kon vuo­des­sa, jos­kus Kul­laal­la­kin ja sa­tun­nai­sia lu­en­to­ja pi­dän. Leh­ti­jut­tu­ja en ole enää teh­nyt.

Näyttelyyn tulee kahdeksan taulun kokoelma Martti Arkon piirroksia, joita on käytetty erilaisissa luontoon ja selviytymiseen liittyvissä teoksissa.

Näyttelyyn tulee kahdeksan taulun kokoelma Martti Arkon piirroksia, joita on käytetty erilaisissa luontoon ja selviytymiseen liittyvissä teoksissa.

Jukka Silvast

Jo­ki­gal­le­ria avoin­na ar­ki­sin klo 10–18, la ja su klo 12-16.

(Ju­tun ot­sik­koa muo­kat­tu 28.3. kel­lo 10.20)