Survival Killan porilainen veteraani huolissaan – pula-ajan paluun uhka on unohdettu
Tulevan erikoisnäyttelyn aineiston koonnut luontoguru ja kouluttaja muistuttaa, että ajankohtaisuus liittyy olemassa olevaan tilanteeseen Euroopassa.
Jukka Silvast
Laskuvarjojääkäreitäkin aikoinaan elonjäämisopeillaan kouluttanut Turkka Aaltonen näkee, että nykyihmisen kannattaisi tutustua ainakin yksinkertaisimpiin kriisinajan henkiinjäämismenetelmiin. Se tieto ei ole enää nykyihmisen verissä, vaan taitoa pitäisi harjoitella.
– Nyt jos joku vanhempi ihminen ryhtyy kertomaan nuorille vanhoista pula-ajoista, niin ajatellaan, että mummu taas juttelee noita sota-ajan tarinoita. Nuoriso helposti sanoo, että lähdetään menemään.
Aaltonen muistuttaa, että menneiltä vuosikymmeniltä ja sotia nähneiltä jäi viisauksia. Hän palauttaa pula-ajan elämisen tämän päivän tietoisuuteen Eurassa Jokigalleriassa Pirjo Hamm-Hakamäen taideateljeessa. 15. huhtikuuta avattavan kirjanäyttelyn nimi lyhykäisyydessään on Karkoita pula ja puute, kirjoja luonnonhyötykäyttöön ja kriiseistä selviytymiseen.
– Ihmiset osasivat aikoinaan käyttää korvikkeita. Ja jos ei harjoittele, ei eläminen pulassa onnistu. Ja se kotivara-käsitekin kuulostaa aivan hirveältä. Mutta näin on, että huonompaan suuntaan yhteiskunnassa olemme menossa. Nyt on pakko olla varovainen.
Tärkeänä pitämästään kotivarasta hän sanoo, että varalla olevia raaka-aineita pitää kierrättää vanhemmasta päästä pois. Pitää muistaa muutakin kuin ruokaa, vaikka lasten vaippoja ja siteitä, mutta myös se patteriradio.
Osan kirjoista näyttelyn koonnut Turkka Aaltonen tuo vain luennnoille tausta-aineistoksi.
Jukka Silvast
Aaltonen sanoo, ettei pulan ja puutteen taustalle tarvita kolmatta maailmansotaa. Ongelmia voi tulla muutenkin.
– Ennen oli sikäli helpompaa, että puulämmitys oli yleistä, pystyuunejakin osattiin käyttää ruuanvalmistuksessa puhumattakaan tilojen lämmittämisestä.
Aaltonen tuo Euran Jokigalleriaan 51 teemaan sopivaa kirjaa Suomesta ja maailmalta. The Survival Training on amerikkalaisten sotilaiden oppikirja maapallon eri kulmilla selviytymiseksi.
– Ajankohtaiseksi näyttelyn tekee kriisiaikaan varautuminen.
Hänen mielestään tätä ei pohdita riittävästi, vaikka ilmassa leijuu kriisin aineksia myös Suomessa.
Aaltonen muistuttaa, että Ruotsissa on jo vuosisadan ajan toiminut Ruotsin siviilipuolustusliitto, ja sen käyttämä oppikirja on mukana Jokigalleriassa. Överleva i det sårbara samhället paneutuu kriisitilanteisiin kaupunkioloissa. Ruotsista tiedetään, että sähkökatkot voivat kestää liki sata tuntia isojen päälinjojen vaurioituessa.
– Tämä kirja heti suomeksi, Aaltonen haluaa.
Siinä kerrotaan muun muassa, miten kylmäksi jääneen huoneiston voi lämmittää – tehdään vuodevaatteista pieni solu sisälle, ja lämmitetään jossakin vettä ja tuodaan solun patteriksi. Ruuanlaittoon soveltuvat lämmönlähteeksi peltirasiat, joihin on rakennettu polttokenno aaltopahvista ja steariinista.
– Lämpimässä solussa saadaan vauvat pidettyä kylmällä säällä hengissä.
Pula-ajan elämästä on kirjoitettu aikoinaan lukuisiin kirjoihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Jukka Silvast
Esimerkkejä on paljon. Galleriaan pääsi myös Lallin Pidot -kirja, Aaltosen ja Martti Arkon teos. Kaksikon toisen teoksen, Suomen matkailuliiton kustanteen Kulkurin Keittokirjan senkin näkee Eurassa.
Yksi näyttelyn helmistä on Meri ja Untamo Utrion teos Pula pois, puute pois Tammen kustantamana. Sota-ajan valokuvin varustettu muistelmateos kertoo, miten kansa selviytyi pula-ajasta.
– Tämä on keskeinen teos, kun käsitellään, miten selvittiin säännöstelystä ja kriisiajasta.
Porilainen Aaltonen on yksi Suomen Survival Kilta ry:n perustajajäsen ja pitkän linjan kouluttaja. Hän pohtii, että jo peruskoulun yläasteella voisi paneutua myös maanpuolustukseen niin, että sen perusteiden oppiminen kuuluisi opetussuunnitelmaan.
– Emme ole enää niin kyykyssä, etteikö tästä voisi puhua. Viimeistään lukiossa teeman pitäisi olla esillä.
Hän näkee, että puolustuskyvyn oppimiseen liittyy selviytymisen hallintaa.
Näyttely on avoinna 28. heinäkuuta saakka. Aaltonen aikoo pitää kaksi yleisöluentoa.
Hän kertoo, ettei kirjaluettelossa mainittuja teoksia ole enää helppo löytää. Hän itse seuraa divareiden tarjontaa ja kahlaa kirjastojen poistoluetteloita. Viikko sitten hän tutustui jälleen kerran Tukholmassa vanhan kirjallisuuden tarjontaan. Internet tarjoaa mahdollisuuksia erikoisuuksien tilaamiseen.
Hän kertoo olevansa nykyisin jäähdyttelevä opettaja.
– Käyn Karkun opistossa opettamassa muutaman viikon vuodessa, joskus Kullaallakin ja satunnaisia luentoja pidän. Lehtijuttuja en ole enää tehnyt.
Näyttelyyn tulee kahdeksan taulun kokoelma Martti Arkon piirroksia, joita on käytetty erilaisissa luontoon ja selviytymiseen liittyvissä teoksissa.
Jukka Silvast
Jokigalleria avoinna arkisin klo 10–18, la ja su klo 12-16.
(Jutun otsikkoa muokattu 28.3. kello 10.20)