STT

Edus­kun­nan työ­e­lä­mä- ja tasa-ar­vo­va­li­o­kun­ta kä­sit­te­lee tä­nään suur­ta huo­mi­o­ta saa­nut­ta mie­tin­tö­ään po­liit­tis­ten lak­ko­jen ra­joit­ta­mis­ta kos­ke­vas­ta hal­li­tuk­sen la­kie­si­tyk­ses­tä.

Va­li­o­kun­nan on tar­koi­tus suo­rit­taa asi­an niin sa­not­tu yk­si­tyis­koh­tai­nen kä­sit­te­ly, mikä tar­koit­taa sitä, et­tä mie­tin­tö saat­taa tä­nään val­mis­tua.

Va­li­o­kun­nan tiis­tai­ses­sa ko­kouk­ses­sa esi­tel­tiin mie­tin­tö­luon­nos ja aloi­tet­tiin niin sa­not­tu yleis­kes­kus­te­lu.

Asi­aa on kä­si­tel­ty va­li­o­kun­nas­sa ki­re­äs­sä il­ma­pii­ris­sä, sil­lä op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ovat moit­ti­neet hal­li­tus­puo­lu­ei­den edus­ta­jia asi­an kii­reh­ti­mi­ses­tä.

Op­po­si­ti­o­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ovat epäil­leet, et­tä hal­li­tus­puo­lu­ei­den edus­ta­jat ovat ha­lun­neet kii­reh­tiä mie­tin­nön kä­sit­te­lyä, jot­ta po­liit­ti­sia lak­ko­ja ra­joit­ta­va lain­sää­dän­tö saa­tai­siin mah­dol­li­sim­man pian voi­maan.

Hal­li­tuk­sen al­ku­pe­räi­sen la­kie­si­tyk­sen mu­kaan lain­sää­dän­tö tu­li­si voi­maan hei­nä­kuun alus­sa, mut­ta op­po­si­ti­o­puo­lu­eis­sa on epäil­ty, et­tä hal­li­tus yrit­tää saa­da sen voi­maan jo tätä ai­em­min.

Työ­rau­ha­lain­sää­dän­nön muu­tok­sil­la muun mu­as­sa ra­joi­tet­tai­siin po­liit­tis­ten lak­ko­jen kes­to enin­tään 24 tun­tiin ja mui­den po­liit­tis­ten työ­tais­te­lu­toi­mien kes­to enin­tään kah­teen viik­koon. Myös tu­ki­lak­ko­ja ra­joi­te­taan.

Sa­mal­la työ­rau­han rik­ko­mi­ses­ta tuo­mit­ta­via hy­vi­tys­sak­ko­ja ko­ro­tet­tai­siin tun­tu­vas­ti. Li­säk­si työn­te­ki­jäl­le voi­tai­siin jat­kos­sa mää­rä­tä 200 eu­ron hy­vi­tys­sak­ko, jos hän tie­toi­ses­ti jat­kaa sel­lais­ta työ­tais­te­lua, jon­ka tuo­mi­ois­tuin on kat­so­nut lain­vas­tai­sek­si.

Kun työ­e­lä­mä- ja tasa-ar­vo­va­li­o­kun­nan mie­tin­tö on val­mis, la­kie­si­tys siir­tyy edus­kun­nan täy­sis­tun­non kä­sit­te­lyyn.