Nina Tör­nudd / STT

Suo­men ul­ko­maa­ne­dus­tus­tois­sa ja nii­den toi­mi­pai­kois­sa an­net­tiin yh­teen­sä yli 42 000 edus­kun­ta­vaa­lien en­nak­ko­ään­tä, ker­too ul­ko­mi­nis­te­riö. Ää­niä an­net­tiin liki 1 300 enem­män kuin nel­jän vuo­den ta­kai­sis­sa edus­kun­ta­vaa­leis­sa.

Kir­jeit­se ää­nes­tä­nei­den mää­räs­tä ei ole vie­lä tie­toa.

Edus­kun­ta­vaa­lien en­nak­ko­ää­nes­tys jär­jes­tet­tiin tänä vuon­na 87 maas­sa ja 217 ää­nes­tys­pai­kas­sa. En­nak­ko­ää­nes­tys jär­jes­tet­tiin myös suo­ma­lai­sil­la aluk­sil­la työs­ken­te­le­vil­le. 55 lai­val­la ää­nes­ti yh­teen­sä yli 180 mie­his­tön jä­sen­tä. En­nak­ko­ää­nes­tys­mah­dol­li­suus jär­jes­tet­tiin myös krii­sin­hal­lin­ta­jouk­ko­jen tu­ki­koh­dis­sa Ira­kis­sa ja Li­ba­no­nis­sa.

Pe­rin­tei­seen ta­paan ää­niä an­net­tiin eni­ten Ruot­sis­sa, jos­sa ää­nes­ti yh­teen­sä liki 10 200 ih­mis­tä. Es­pan­jas­sa ker­tyi yli 7 800 ään­tä, Bri­tan­ni­as­sa 2 200 ja Yh­dys­val­lois­sa liki 2 100. Tuk­hol­man ja Fu­en­gi­ro­lan ää­nes­tys­pis­teis­sä kävi kum­mas­sa­kin yli 4 000 ää­nes­tä­jää.

Ul­ko­mail­la va­ki­tui­ses­ti asu­via ää­ni­oi­keu­tet­tu­ja oli tänä vuon­na rei­lut 260 000. Hei­dän li­säk­seen ää­nen­sä sai­vat an­taa myös ti­la­päi­ses­ti ul­ko­mail­la oles­ke­le­vat ää­nes­tä­jät.

Kir­je­ää­nes­tys oli käy­tös­sä en­sim­mäis­tä ker­taa vuo­den 2019 edus­kun­ta­vaa­leis­sa. Ul­ko­mail­la ää­nes­tä­vän kir­je­ää­nes­tä­jän pi­tää it­se huo­leh­tia, et­tä ää­nes­tys­ma­te­ri­aa­li ti­la­taan ajois­sa ja et­tä ää­ni eh­tii ajois­sa pe­ril­le.