Heli Laak­ko­nen / STT

Huo­men­na jul­kais­ta­vat uu­det kan­sal­li­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set ovat ai­heut­ta­neet ka­la­ba­liik­kia jo etu­kä­teen.

Use­at me­di­at ovat uu­ti­soi­neet, et­tä uu­sien suo­si­tus­ten mu­kaan kas­vik­sia pi­täi­si jat­kos­sa syö­dä noin 800 gram­maa päi­väs­sä, kun ny­kyi­nen suo­si­tus on vä­hin­tään puo­li ki­loa.

Li­säk­si suo­si­tuk­sis­sa ke­ho­te­taan vält­tä­mään muun mu­as­sa leik­ke­lei­den, mak­ka­roi­den ja li­ha­ja­los­tei­den syö­mis­tä.

Vii­me vuon­na jul­kais­tuis­sa poh­jois­mai­sis­sa ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sis­sa li­han vält­tä­mis­tä pe­rus­tel­laan sil­lä, et­tä yli 350 gram­maa pu­nais­ta li­haa vii­kos­sa voi kas­vat­taa pak­su­suo­len syö­vän ris­kiä. Ym­pä­ris­tö­nä­kö­kul­mas­ta li­haa pi­täi­si syö­dä vie­lä sel­väs­ti vä­hem­män.

Uu­det suo­si­tuk­set ei­vät ole miel­lyt­tä­neet kaik­kia, ja so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa niis­tä on käy­ty kit­ke­rää kes­kus­te­lua. Muun mu­as­sa työ­pai­koil­la ja kou­luis­sa ruo­kai­le­vat ei­vät kui­ten­kaan pys­ty vält­te­le­mään uu­sia suo­si­tuk­sia, sil­lä ruo­ka­loi­ta pyö­rit­tä­vät yh­ti­öt seu­raa­vat omien sa­no­jen­sa mu­kaan nii­tä tark­kaan.

Com­pass Group Suo­men joh­ta­va ra­vit­se­mu­sa­si­an­tun­ti­jan Kir­si-Ma­ria Hoik­ka sa­noo, et­tä yh­tiö toi­vot­taa uu­det suo­si­tuk­set ter­ve­tul­leik­si. Yh­tiö ai­koo teh­dä suo­si­tus­ten jul­kai­sun jäl­keen pit­kän ai­ka­vä­lin suun­ni­tel­man sii­tä, mil­lai­sia vai­ku­tuk­sia niil­lä on tar­jot­tuun ruo­kaan.

Muun mu­as­sa Ami­ca ja Food & Co ovat yh­ti­ön ra­vin­to­la­ket­ju­ja. Niis­sä tar­jo­taan päi­vit­täin noin 130 000 ate­ri­aa.

– Var­mas­ti li­han vä­hen­tä­mi­nen ja kas­vi­kun­nan tuot­tei­den sekä pal­ko­kas­vien li­sää­mi­nen asi­ak­kail­le mais­tu­val­la ta­val­la tu­lee pit­käl­lä ai­ka­vä­lil­lä nä­ky­mään mei­dän­kin asi­ak­kai­dem­me lau­ta­sel­la, Hoik­ka ker­too STT:lle.

Edel­li­set kan­sal­li­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set jul­kais­tiin vuon­na 2014. Hoi­kan mu­kaan uu­det suo­si­tuk­set ei­vät eroa van­hois­ta mer­kit­tä­väs­ti. Hän on näh­nyt uu­sien suo­si­tus­ten luon­nok­sen, joka oli ai­em­min kom­men­toi­ta­va­na.

– Ai­em­mis­sa­kin suo­si­tuk­sis­sa otet­tiin jo vä­hän kan­taa li­han ku­lu­tuk­seen. On pit­kään tie­det­ty, et­tä me suo­ma­lai­set syöm­me enem­män li­haa kuin tar­vit­si­si. Mie­les­tä­ni muu­tos ei ole hir­ve­än ra­di­kaa­li. Mut­ta toki ym­mär­räm­me, et­tä kan­sa­lais­ten nä­kö­kul­mas­ta se voi sil­tä tun­tua.

Hoi­kan mu­kaan ruo­an ter­veel­li­syys on asi­ak­kail­le tär­ke­ää, mut­ta sii­tä, mikä on ter­veel­lis­tä, on eri­lai­sia mie­li­pi­tei­tä. Asi­ak­kaat epäi­le­vät toi­si­naan esi­mer­kik­si kas­vis­ruo­an tuh­tiut­ta ja ra­vit­se­vuut­ta. Li­ha­ruo­at ovat py­sy­mäs­sä yh­ti­ön ra­vin­to­loi­den ruo­ka­lis­toil­la, mut­ta tu­le­vai­suu­des­sa ra­vin­to­lat voi­vat esi­mer­kik­si pyr­kiä hou­kut­te­le­maan li­han vä­hen­tä­mi­seen lau­ta­sel­la ja kor­vaa­maan osan sii­tä kas­vik­sil­la.

– Li­ha­ruo­kia ei yleen­sä toi­vo­ta li­sää, mut­ta jos­kus eh­kä niin päin, et­tä toi­vo­taan, et­tä ei tar­jot­tai­si kas­vis­ruo­kaa, Hoik­ka ker­too.

Maan­laa­jui­ses­ti toi­mi­vas­sa Com­pass Group Suo­mes­sa on huo­mat­tu alu­eel­li­sia ero­ja kas­vis­ruo­kaan tot­tu­mi­ses­sa. Hoi­kan mu­kaan Ete­lä-Suo­mes­sa ol­laan tot­tu­neem­pia kas­vis­ruo­kaan. Myös asi­ak­kai­den ikä vai­kut­taa, sil­lä opis­ke­li­jat toi­vo­vat hä­nen mu­kaan­sa tar­jol­le kas­vis­ruo­kaa muu­ta ai­kuis­vä­es­töä enem­män.

Yh­ti­ön ra­vin­to­loi­den an­nos­ten hin­toi­hin Hoik­ka ei us­ko uu­sien suo­si­tus­ten vai­kut­ta­van. Hän sa­noo, et­tä pal­jon pro­tei­i­nia si­säl­tä­vä kas­vis­ruo­an raa­ka-ai­neet ei­vät vält­tä­mät­tä ole li­ha­ruo­kaa hal­vem­pia, mut­ta ruo­ka py­ri­tään val­mis­ta­maan niin, et­tä kus­tan­nuk­set ja sitä kaut­ta hin­nat ei­vät nou­se lii­kaa.

Pal­ve­lu­kes­kus Hel­sin­gin vies­tin­näs­tä ker­ro­taan vies­tit­se, et­tä ruo­ka­lis­toil­le teh­tä­vis­tä muu­tok­sis­ta pää­te­tään vas­ta suo­si­tus­ten jul­kai­sun jäl­keen. Pal­ve­lu­kes­kus toi­mit­taa Hel­sin­gis­sä ruo­kaa noin sa­dal­le­tu­han­nel­le ih­mi­sel­le muun mu­as­sa kou­luis­sa, sai­raa­lois­sa ja ko­ti­hoi­dos­sa.

Pal­ve­lu­kes­kuk­sen mu­kaan se nou­dat­taa täl­lä het­kel­lä kou­lu- ja päi­vä­ko­ti­ruo­kai­lus­sa var­hais­kas­va­tuk­sen ruo­kai­lu­suo­si­tus­ta ja kou­lu­ruo­kai­lu­suo­si­tus­ta. Kum­man­kin oh­jeis­tuk­sen mu­kaan li­ha­leik­ke­lei­tä tu­li­si tar­jo­ta lap­sil­le enin­tään ker­ran vii­kos­sa ja mak­ka­raa tai mui­ta li­ha­val­mis­tei­ta har­vem­min.

Polk­ka Oy:n pal­ve­lu­suun­nit­te­li­jan Si­nik­ka Pus­si­sen mu­kaan nyt voi­mas­sa­o­le­vat oh­jeet li­han käy­tös­tä on huo­mi­oi­tu sen ver­ran tark­kaan, et­tä uu­det ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set tus­kin juu­ri muut­ta­vat yri­tyk­sen ruo­an­val­mis­tus­ta. Kou­lu­lai­sil­le leik­ke­lei­tä ja mak­ka­raa tar­jo­taan ker­ran vii­des­sä vii­kos­sa.

Yri­tys val­mis­taa Poh­jois-Kar­ja­las­sa ruo­kaa muun mu­as­sa kou­lu­lai­sil­le, työ­paik­ka­ruo­kai­li­joil­le ja Siun so­ten asi­ak­kail­le. Se val­mis­taa päi­vit­täin noin 20 000 ate­ri­aa.

Pus­si­sen mu­kaan lap­set ja nuo­ret ei­vät ole vas­tus­tel­leet pu­nai­sen li­han vä­hen­tä­mis­tä ruo­ka­lis­toil­ta ko­vin­kaan pal­jon.

– Olen ol­lut te­ke­mis­sä Jo­en­suun nuo­ri­so­val­tuus­ton kans­sa, ja siel­tä on tul­lut päin­vas­toin po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta sii­tä, et­tä näi­hin asi­oi­hin kiin­ni­te­tään huo­mi­o­ta ja ol­laan tie­toi­sia sii­tä, et­tä ruo­ka on ter­veel­lis­tä, Pus­si­nen ker­too STT:lle.

Kas­vis­ruo­ka­päi­vi­nä on to­sin jos­kus toi­vot­tu li­haa tar­jol­le. Pus­si­nen kui­ten­kin ve­to­aa voi­mas­sa ole­viin suo­si­tuk­siin ja sii­hen, et­tä yh­ti­ön omis­ta­jat ovat tie­toi­sia tar­pees­ta vä­hen­tää li­han käyt­töä.

Broi­le­ri, joka on uu­sien oh­jei­den mu­kaan pan­nas­sa, on Pol­kan eni­ten käyt­tä­mä liha. Sitä on tar­jol­la ker­ran vii­kos­sa. Pus­si­sen mu­kaan sen vä­hen­tä­mi­nen en­ti­ses­tään ei ole on­gel­ma, sil­lä ruo­ka­lis­to­ja voi­daan koos­taa tar­vit­ta­es­sa uu­del­leen.

Työ­pai­koil­la ja kou­luis­sa ra­vin­to­la­pal­ve­lui­ta jär­jes­tä­vän ISS Pal­ve­lui­den lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Juk­ka-Pek­ka Ti­lus ker­too STT:lle, et­tä tu­le­vat ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­set ovat lin­jas­sa yh­ti­ön oman ke­hi­tys­työn kans­sa ja luon­nol­li­nen jat­ku­mo jo ai­em­min al­ka­neel­le siir­ty­mi­sel­le kas­vis­ruo­an suun­taan. Yh­tiö on pyr­ki­nyt vä­hen­tä­mään li­ha­ja­los­tei­den ja pu­nai­sen li­han käyt­töä ja huo­mi­oi­maan kas­vis­ruo­an re­sep­tien ke­hit­tä­mi­ses­sä. Sik­si uu­det suo­si­tuk­set tus­kin ai­heut­ta­vat yh­ti­ös­sä suu­ria toi­men­pi­tei­tä.

Yh­tiö val­mis­taa päi­vit­täin noin 35 000 lou­nas­ta.

Ti­lus sa­noo, et­tä ruo­kai­li­jal­la on mah­dol­li­suus nou­dat­taa uu­sia suo­si­tuk­sia jo nyt va­lit­se­mal­la lin­jas­tol­ta nii­den mu­kai­set ruo­at.

– Toki se on sit­ten ku­lut­ta­jan tai asi­ak­kaan omas­ta toi­min­nas­ta kiin­ni, kuin­ka vah­vas­ti ha­lu­aa nou­dat­taa nii­tä.

Ti­luk­sen mu­kaan yh­tiö val­mis­taa ruo­kaa niin päi­vä­ko­ti-ikäi­sil­le, toi­mis­to­työn­te­ki­jöil­le kuin teh­das­työ­läi­sil­le. Maku- ja ku­lu­tus­tot­tu­muk­set siis vaih­te­le­vat.

Ti­lus us­koo enem­män hou­kut­te­luun kuin pa­kot­ta­mi­seen. Usein sa­laat­ti lai­te­taan yh­ti­ön ra­vin­to­lois­sa tar­jol­le en­sim­mäi­sek­si, sen jäl­keen kas­vis­ruo­ka ja vas­ta sen jäl­keen li­ha­ruo­ka.

– Olem­me teh­neet jon­kin ai­kaa hyb­ri­di­re­sep­tiik­kaa, mis­sä osa eläin­pe­räi­ses­tä pro­tei­i­nis­ta on kor­vat­tu kas­vip­ro­tei­i­nil­la. Kui­ten­kin koos­tu­mus ja maku ovat ai­ka pe­rin­tei­siä. Näin kas­vis­pai­not­tei­suut­ta tu­lee li­sät­tyä ikään kuin huo­maa­mat­ta. Esi­merk­ki täl­lai­ses­ta ruo­as­ta on la­sag­ne.