Rai­ko Häy­ri­nen / STT

Maa­pal­lol­la on nel­jä­tois­ta yli kah­dek­san ki­lo­met­rin kor­keu­teen ku­rot­ta­vaa vuor­ta, ja vain muu­ta­ma kym­me­nen ih­mis­tä on kii­ven­nyt niis­tä jo­kai­sen hui­pul­le. En­sim­mäi­se­nä uro­te­koon eh­ti Rein­hold Mes­s­ner, maa­il­man ken­ties kuu­lui­sin vuo­ri­kii­pei­li­jä.

Näin on us­kot­tu pit­kään, mut­ta nyt nämä saa­vu­tuk­set ovat jou­tu­neet ky­see­na­lai­sik­si. Sak­sa­lai­nen Eber­hard Jur­gals­ki on yli 40 vuo­den ajan tut­ki­nut vuo­ri­kii­pei­ly­saa­vu­tuk­sia muun mu­as­sa ver­tai­le­mal­la sa­tel­liit­ti­ku­via ja kii­pei­li­jöi­den esit­tä­miä ker­to­muk­sia, va­lo­ku­via ja muu­ta näyt­töä.

Hän on pää­ty­nyt vuo­ri­kii­pei­ly­maa­il­maa ra­vis­te­le­vaan tu­lok­seen. Jur­gals­kin ja hä­nen tii­min­sä mu­kaan mer­kit­tä­vä osa väi­te­tyis­tä ka­si­ton­nis­ten val­loi­tuk­sis­ta ei joko pidä paik­kaan­sa tai nii­tä ei voi­da to­den­taa.

Jur­gals­kin lis­tan mu­kaan vain nel­jä ih­mis­tä – ei 44, ku­ten jul­ki­suu­des­sa on mo­nes­ti väi­tet­ty – on­kin to­den­ne­tus­ti saa­vut­ta­nut kaik­ki maa­il­man yli kah­dek­san­ki­lo­met­ri­set hui­put. He ovat Ed­mund Vies­turs, Nir­mal Pur­ja, Sanu Sher­pa ja Veik­ka Gus­tafs­son. Gus­tafs­son yl­si Jur­gals­kin lis­tan mu­kaan saa­vu­tuk­seen toi­se­na ih­mi­se­nä maa­il­mas­sa kii­pei­ly­kump­pa­nin­sa Vies­tur­sin jäl­keen.

–  Ei tämä muu­ta tie­tys­sä mie­les­sä mi­tään, mut­ta it­sel­le tuli hyvä fii­lis, et­tä ka­tos, jo­tain tuli teh­tyä oi­kein, Gus­tafs­son sa­noo.

Gus­tafs­so­nil­ta on ky­syt­tä­vä asi­aa, jo­hon kes­kus­te­lu tii­vis­tyy. Mil­loin vuo­ri on val­loi­tet­tu?

–  Mi­nus­ta sil­loin, kun olet käy­nyt de fac­to kor­keim­mal­la koh­dal­la tai niin kor­ke­al­la hui­pun vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä kuin on jär­ke­vää men­nä. Jot­kut hui­puis­ta ovat sel­lai­sia, jois­sa tuu­li käy koko ajan ja tuu­li ai­heut­taa sen, et­tä hui­pul­la har­jan­teen kor­kein koh­ta on kuin ta­lon­har­ja. Kun tuu­li käy, sii­hen muo­dos­tuu lu­mi­lip­pa. Se ei se ole ko­vin ter­veel­li­nen paik­ka men­nä sei­so­maan ja hei­lut­ta­maan lip­pu­ja, Gus­tafs­son vas­taa.

Gus­tafs­so­nin mie­les­sä asi­as­sa ei ole tul­kin­nan­va­raa.

–  Mi­nul­le on ol­lut ai­na sel­vää, mil­loin voin sa­noa ol­lee­ni hui­pul­la. En ole ai­na seis­syt hui­pun pääl­lä, mut­ta olen ol­lut hui­pul­la, is­tu­nut tai maan­nut ma­hal­la­ni sen pääl­lä. Mi­nul­le on ol­lut myös sel­vää, kun en ole pääs­syt hui­pul­le. Nii­tä­kin ti­lan­tei­ta on ol­lut, Gus­tafs­son sa­noo.

Jur­gals­kin tut­ki­mus­ten mu­kaan mat­ka hui­pul­le on mo­nes­ti jää­nyt pie­nes­tä kiin­ni. Esi­mer­kik­si Rein­hold Mes­s­ner jäi Jur­gals­kin mu­kaan vuon­na 1985 An­na­pur­nal­la 65 met­rin pää­hän to­del­li­ses­ta hui­pus­ta. Se tar­koit­taa vii­den met­rin kor­keu­se­roa.

Nois­ta 65 met­ris­tä on kiin­ni se, et­tei Mes­s­ner Jur­gals­kin mu­kaan to­del­li­suu­des­sa val­loit­ta­nut­kaan kaik­kia ka­si­ton­ni­sia. Se on maa­il­man­laa­juis­ta huo­mi­o­ta he­rät­tä­nyt väi­te, kos­ka Mes­s­ner on vuo­ri­kii­pei­lyn elä­vä le­gen­da. Hän val­loit­ti yh­des­sä Pe­ter Ha­be­le­rin kans­sa en­sim­mäi­se­nä Mount Eve­res­tin il­man li­sä­hap­pea ja en­sim­mäi­se­nä soo­lo­kii­pe­ä­jä­nä.

Mes­s­ne­rin kans­sa 1985 An­na­pur­nal­le nous­sut Hans Kam­mer­lan­der on sitä miel­tä, et­tä vuo­ren­hui­pun mää­rit­tä­mi­ses­sä pi­täi­si su­vai­ta vir­he­mar­gi­naa­li.

–  Olim­me hui­pul­la. Nä­ky­vyys oli huo­no, ja oli­si ol­lut mah­do­ton­ta näh­dä kor­ke­am­paa koh­taa, jos sel­lai­nen oli­si ol­lut siel­lä. Jos Jur­gals­ki väit­tää, et­tä em­me ol­leet kor­keim­mal­la koh­dal­la, se on te­o­ree­ti­kon hius­ten­hal­ko­mis­ta, jol­la ei ole mi­tään te­ke­mis­tä to­del­li­sen kii­pe­ä­mi­sen kans­sa. Jos sei­sot hui­pul­la vat­saa­si myö­ten lu­mes­sa, et ol­lut­kaan ai­van yl­hääl­lä? Lap­sel­lis­ta, Kam­mer­lan­der la­ta­si ai­ka­kaus­leh­ti Der Spie­ge­lin nu­me­ros­sa 42/2022.

Jur­gals­ki ajaa tiuk­kaa lin­jaa.

–  Vain se, joka on to­del­la ol­lut kor­keim­mal­la koh­dal­la, on val­loit­ta­nut vuo­ren, ja sen, joka ei pääs­syt sin­ne as­ti, pi­täi­si myön­tää se, Jur­gals­ki vas­ta­si.

Muu­ta­ma kym­me­nen met­riä voi kuu­los­taa mi­tät­tö­mäl­tä erol­ta me­ren­pin­nan ta­sol­la kä­ve­le­väl­le ih­mi­sel­le, mut­ta nuo vii­mei­set met­rit voi­vat ol­la ää­rim­mäi­sen vaa­ral­li­set, vai­val­loi­set ja vaa­tia tun­nin li­sä­pon­nis­te­lua kor­keu­des­sa, jos­sa jo­kai­nen vii­vy­tys voi mak­saa kii­pei­li­jän hen­gen.

Maa­il­man 14. kor­keim­mal­la vuo­rel­la Shis­ha­pang­mal­la vii­mei­set sata met­riä hui­pul­le on kah­lat­ta­va ta­lon­har­jaa muis­tut­ta­van lu­mi­li­pan pääl­lä, ja­lat reu­nan eri puo­lil­la kuin rat­sail­la, kum­man­kin ja­lan al­la lo­put­to­mal­ta näyt­tä­vä pu­do­tus.

Suu­ri osa Shis­ha­pang­mal­le pyr­ki­vis­tä jät­tää nuo vii­mei­set sata met­riä suo­si­ol­la kah­laa­mat­ta. Myös Ed­mund Vies­turs teki niin vuon­na 1993, mut­ta pa­la­si kah­dek­san vuot­ta myö­hem­min ja meni täl­lä ker­ral­la hui­pul­le as­ti yh­des­sä Veik­ka Gus­tafs­so­nin kans­sa.

Sa­tel­liit­ti­ku­vien pe­rus­teel­la Jur­gals­ki on pal­jas­ta­nut, et­tä jopa pa­ri­tu­hat­ta kii­pei­li­jää on kään­ty­nyt 8  163 met­rin kor­kui­sel­la Ma­nas­lul­la lii­an ai­kai­sin alas. Mat­kaa to­del­li­sel­le hui­pul­le on jää­nyt kak­si­kym­men­tä met­riä, mikä tar­koit­taa kor­keu­se­ro­na nel­jää tai viit­tä met­riä.

–  Minä muis­tan tar­kal­leen ne 20 met­riä Ma­nas­lul­la. Muis­tan, kun olin köy­des­sä kiin­ni ja ka­ve­ri var­mis­ti mi­nua. Se oli jän­nä paik­ka, hy­vin il­ma­va, mut­ta tun­tui hie­nol­ta pääs­tä sin­ne. Ma­nas­lun huip­pu on ki­veä, se ei ole lu­mi­töp­py­rä, Gus­tafs­son ker­too.

Ma­nas­lun nou­sun vii­mei­sis­tä mi­nuu­teis­ta on jul­kais­tu

vi­deo, jos­ta saa kä­si­tys­tä sii­tä, mi­ten tiu­kas­sa vii­mei­set met­rit ovat. Yli kah­dek­san ki­lo­met­rin kor­keu­des­sa niin sa­no­tul­la kuo­le­man­vyö­hyk­keel­lä ih­mi­sen toi­min­ta- ja har­kin­ta­ky­ky on ve­ny­tet­ty ää­rim­mil­leen.

–  Voi ol­la jopa niin, et­tä vir­hei­tä voi men­nä sen piik­kiin, et­tei ha­vain­noin­ti­ky­ky ole enää pa­ras mah­dol­li­nen. Ta­ri­noi­ta on sii­tä, et­tä hui­pul­la on lu­mi­ank­ku­ri pys­tys­sä, mut­ta voi ol­la, et­tä joku on tö­kän­nyt sen vää­rään paik­kaan, Gus­tafs­son sa­noo.

Jur­gals­kin mu­kaan Ma­nas­lun li­säk­si ylei­sim­min to­del­li­ses­ta hui­pus­ta on jää­ty An­na­pur­nan ete­läis­tä reit­tiä nous­ta­es­sa, jol­la kii­pei­li­jät ovat tyy­pil­li­ses­ti jää­neet noin sa­dan met­rin pää­hän to­del­li­ses­ta hui­pus­ta. Dhau­la­gi­ril­lä jää­dään tyy­pil­li­ses­ti 60–140 met­rin pää­hän hui­pus­ta, sil­lä hui­pun lä­hel­lä on Gus­tafs­so­nin mai­nit­se­ma lu­meen lyö­ty sau­va vää­räs­sä pai­kas­sa.

Gus­tafs­son pi­tää Jur­gals­kin avaa­maa kes­kus­te­lua ter­ve­tul­lee­na, sil­lä hän sa­noo it­se­kin näh­neen­sä saa­vu­tus­ten lii­oit­te­lua ja osan­neen­sa epäil­lä joi­ta­kin kii­pei­li­jöi­tä.

–  On hyvä, et­tä kai­kes­sa te­ke­mi­ses­sä joku ra­vis­taa laa­tik­koa ja epä­puh­tau­det tu­le­vat esiin. Nuo­re­na pet­ty­mys oli val­ta­va, kun näin muu­ta­man tun­ne­tun kii­pei­li­jän tie­tois­ta har­hau­tus­ta ja va­leh­te­lua.

Taus­tal­la ovat ikui­set in­hi­mil­li­set mo­tii­vit.

–  Kun mie­tin syi­tä, nou­se­vat esiin mai­ne ja kun­nia, mah­dol­li­suus hui­ja­ta, kont­rol­lin puu­te. Lo­pul­ta tul­laan sii­hen, mik­si kii­ve­tään. Jos­sain vai­hees­sa huo­ma­sin, et­tei­vät mai­ne ja kun­nia rii­tä mo­tii­vik­si. Sen täy­tyy ol­la se, et­tä teh­dään yh­des­sä it­sel­le ja ko­e­taan po­ru­kal­la,

–  Eri kult­tuu­reis­sa on eri­lai­set on­nis­tu­mi­sen pai­neet. Aa­si­a­lai­sil­le on­nis­tu­mi­nen on kun­ni­a­ky­sy­mys, he pyr­ki­vät hin­nal­la mil­lä hy­vän­sä voit­toon. Toi­nen esi­merk­ki on rans­ka­lai­nen ext­re­me-kult­tuu­ri ja kes­ki­näi­nen kil­pai­lu ra­has­ta,

Gus­tafs­so­nin mie­les­sä Jur­gals­kin avaa­ma kes­kus­te­lu ei muu­ta Rein­hold Mes­s­ne­rin mer­ki­tys­tä, vaik­ka hä­nen kaik­kien ka­si­ton­nis­ten lis­tan­sa jäi­si An­na­pur­nan koh­dal­ta 65 met­riä va­jaak­si.

–  Ei se tee hä­nes­tä mi­nun sil­mis­sä­ni huo­nom­paa tai las­ke hä­nen mer­ki­tys­tään. Hän on his­to­ri­an mer­kit­tä­vim­piä kii­pei­li­jöi­tä. Mes­s­ner teki en­si­nou­su­ja ja yk­sin­nou­su­ja, mut­ta olen ta­van­nut hä­net, ei­kä se myös­kään tee hä­nes­tä mu­ka­vam­paa ih­mis­tä. Hä­nen asen­teen­sa on sel­lai­nen, et­tä kun minä olen siel­lä ol­lut, vain minä voin sen ym­mär­tää. Kun on it­sen­sä nos­ta­nut sel­lai­seen ase­maan, täl­lai­nen tun­tuu var­mas­ti, Gus­tafs­son sa­noo.

Mes­s­ner on jul­ki­suu­des­sa re­a­goi­nut voi­mak­kaas­ti Jur­gals­kin nä­ke­myk­siin.

–  Jos he sa­no­vat, et­tä An­na­pur­nal­la olin vii­den met­rin pääs­sä hui­pus­ta jos­sain sil­lä pit­käl­lä har­jan­teel­la, se on täy­sin ok. En edes puo­lus­tau­du, jos joku sa­noo, et­tä se mitä tein on he­von­pas­kaa. Aja­tel­kaa mitä ha­lu­at­te, Mes­s­ner sa­noi New York Ti­me­sil­le.

Veik­ka Gus­tafs­son kyt­kee Jur­gals­kin pal­jas­ta­man saa­vu­tus­ten lii­oit­te­lun kau­pal­li­sen kii­pei­lyn kas­vuun.

–  Se on vai­kut­ta­nut sii­hen, et­tä kii­pei­li­jöi­den kes­kuu­des­sa syn­tyy kon­sen­sus, et­tä tämä on huip­pu ja et­tä tämä on riit­tä­vä.

Kau­pal­li­ses­sa kii­pei­lys­sä ko­ke­nut opas joh­taa mak­sa­via asi­ak­kai­ta Hi­ma­la­jan kuu­lui­sil­le hui­pul­le. Hin­nat liik­ku­vat useis­sa kym­me­nis­sä tu­han­sis­sa eu­rois­sa asi­a­kas­ta koh­ti. Gus­tafs­son ha­kee ver­taus­koh­dan ka­las­tuk­ses­ta.

–  Jos joku ha­lu­aa vain ko­kea, mi­ten iso kala nap­paa, ja palk­kaa op­paan sitä var­ten, ha­lu­aa hän sen het­ken ko­ke­muk­sen. Sil­loin ei ole mer­ki­tyk­sel­lis­tä, jäi­kö nou­su met­rin va­jaak­si, vaan syn­tyy kon­sen­sus, et­tä huip­pu on saa­vu­tet­tu. Esi­mer­kik­si Ma­nas­lun hui­pul­le nou­se­mi­nen on jän­nä paik­ka, sii­nä pi­tää ai­na ol­la am­mat­ti­lai­sen lait­ta­ma köy­si. Sen lait­ta­mi­nen pai­koil­leen on iso hom­ma, ja sil­loin jär­jes­tä­jien­kin on hel­pom­pi us­ko­tel­la, et­tä tämä on täs­sä. Ja lä­het­tää las­ku pe­rään.

Kau­pal­li­nen kii­pei­ly on teh­nyt maa­il­man kor­keim­pien vuo­rien kii­pe­ä­mi­ses­tä saa­vu­tuk­sen, jon­ka hy­vä­kun­toi­nen ja mak­su­ky­kyi­nen mut­ta kii­pei­li­jä­nä ko­ke­ma­ton hen­ki­lö voi os­taa an­si­o­lu­et­te­loon­sa. Se on myös rä­jäyt­tä­nyt kii­pei­li­jöi­den mää­rän kas­vuun.

Gus­tafs­son oli tiet­tä­väs­ti 440:s Mount Eve­res­tin val­loit­ta­nut ih­mi­nen, kun hän nou­si en­sim­mäi­sen ker­ran maa­il­man kor­keim­man vuo­ren hui­pul­le 10. tou­ko­kuu­ta 1993. Ed­mund Hil­la­ry ja Ten­zing Nor­gay oli­vat val­loit­ta­neet Eve­res­tin en­sim­mäi­si­nä 1953, jo­ten 40 seu­raa­van vuo­den ai­ka­na vain run­saat 400 ih­mis­tä seu­ra­si pe­räs­sä.

Mut­ta 1990-lu­vul­la al­ka­neen kau­pal­li­sen kii­pei­ly­buu­min myö­tä Eve­res­tin val­loit­ta­jien mää­rä on tä­hän päi­vään men­nes­sä nous­sut jo yli kuu­teen tu­han­teen.

–  Eve­res­til­lä on käy­nyt tu­han­sia ih­mi­siä, jois­ta suu­ri osa ei sie­lul­taan ja taus­tal­taan ole kii­pei­li­jöi­tä, Gus­tafs­son sa­noo.

Gus­tafs­son myön­tää suo­raan, et­tä hä­nen­kin Hi­ma­la­jan-val­loi­tus­ten­sa al­ku ta­pah­tui kau­pal­li­ses­sa kii­pei­lys­sä. Gus­tafs­son nou­si Eve­res­til­le 1993 tun­ne­tun op­paan Rob Hal­lin ret­ki­kun­nas­sa.

–  Mi­nul­le se oli iso harp­paus. Olin kii­pei­li­jä ja osa­sin tek­ni­ses­ti kii­ve­tä kai­kil­la Eve­res­tin vaa­ti­mil­la alus­toil­la, jos­kaan mi­nul­la ei ol­lut Hi­ma­la­jan ko­ke­mus­ta. Kun aja­tel­laan kau­pal­lis­ta kii­pei­lyä, suu­rin osa kii­pei­li­jöis­tä ei omaa kii­pei­ly­ko­ke­mus­ta ei­kä -taus­taa.

Kun yhä suu­rem­mat jou­kot ko­ke­mat­to­mia asi­ak­kai­ta tun­gek­si­vat kuo­le­man­vyö­hyk­keel­lä, kas­va­vat myös ris­kit. Rob Hall kuo­li Eve­res­til­lä tou­ko­kuus­sa 1996 seit­se­män muun hen­ki­lön kans­sa dra­maat­ti­ses­sa ta­pah­tu­ma­sar­jas­sa, jos­ta Hal­lin ret­ki­kun­taan kuu­lu­nut toi­mit­ta­ja Jon Kra­kau­er jul­kai­si best­sel­ler­kir­jan In­to Thin Air (Jää­tä­viin kor­keuk­siin).

–  Tur­val­li­suu­den vink­ke­lis­tä re­hel­li­syys omaa suo­ri­tus­ky­kyä koh­taan suh­tees­sa luon­toon on hyvä. Joku vii­sas sa­noi, et­tä luon­toa ei voi voit­taa, mut­ta sen kans­sa voi liit­tou­tua, Gus­tafs­son sa­noo.