Ter­hi Ri­o­lo Uu­si­vaa­ra / STT

Ve­ron­mak­sa­jain kes­kus­lii­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Tee­mu Leh­ti­nen pi­tää yl­lät­tä­vä­nä sitä, mi­ten vah­vas­ti ke­hys­rii­hes­sä pää­te­tyt so­peu­tus­toi­met pai­not­tu­vat ve­ron­ki­ris­tyk­siin.

Jul­ki­suu­des­sa oli ol­lut ai­em­min esil­lä, et­tä ve­ron­ki­ris­tyk­set tu­li­si­vat ole­maan ar­vol­taan noin mil­jar­di eu­roa ja sääs­tö­toi­met kak­si mil­jar­dia eu­roa.

– Nyt käy­kin il­mi, et­tä ve­ron­ki­ris­tyk­siä tai­taa ol­la vä­hän enem­män­kin kuin sääs­tö­jä ja se ko­ko­nais­sum­ma on jo 1,8 mil­jar­dia staat­ti­ses­ti las­ket­tu­na. On vä­hän yl­lät­tä­vä kään­ne tul­lut tä­hän täs­sä lo­pus­sa, ja ei to­del­la­kaan myön­tei­nen, Leh­ti­nen sa­noo STT:lle.

– Ai­van lii­an pal­jon tämä pai­not­tui nyt ve­ron­ki­ris­tyk­siin, tämä so­peu­tus­pa­ket­ti.

Suu­rin yk­sit­täi­nen pää­tös ve­ro­puo­lel­la on ylei­sen ar­vo­li­sä­ve­ro­kan­nan ko­ro­tus 1,5 pro­sent­tiyk­si­köl­lä 25,5 pro­sent­tiin. Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö on ar­vi­oi­nut, et­tä ko­ro­tus voi­si tuo­da val­ti­on kas­saan noin mil­jar­di eu­roa vuo­des­sa.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ran (ps.) mu­kaan hal­li­tuk­ses­sa on yh­tei­sym­mär­rys sii­tä, et­tä ar­von­li­sä­ve­roa nos­te­taan jo tänä vuon­na.

– Si­nän­sä ym­mär­rän, et­tä ku­lu­tus­ta ja hait­to­ja ve­ro­te­taan, jos jo­ta­kin. Mut­ta tä­mä­kin meni kyl­lä tar­peet­to­man suu­rek­si, Leh­ti­nen kom­men­toi asi­aa.

Hän huo­maut­taa, et­tä esi­mer­kik­si Ruot­sis­sa, Nor­jas­sa ja Tans­kas­sa vas­taa­va vero on 25 pro­sent­tia.

Ve­ron­mak­sa­jain kes­kus­lii­ton las­kel­man mu­kaan esi­mer­kik­si 4 000 eu­roa kuus­sa an­sait­se­van pal­kan­saa­jan net­to­an­si­oi­den os­to­voi­ma las­kee ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tuk­sen vuok­si 210 eu­roa vuo­des­sa. Vas­taa­van las­kun ar­vi­oi­daan ole­van 7 000 eu­roa kuu­kau­des­sa tie­naa­val­le 320 eu­roa vuo­des­sa ja 2 500 eu­roa tie­naa­val­le 150 eu­roa vuo­des­sa.

Hy­vä­nä puo­le­na nos­tos­sa Leh­ti­nen pi­tää sitä, et­tä ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tus ei tule kos­ke­maan alen­net­tu­ja ar­von­li­sä­ve­ro­kan­to­ja eli esi­mer­kik­si ruo­kaa ja lääk­kei­tä.

Hal­li­tus ker­toi ko­ro­tuk­sis­ta myös esi­mer­kik­si vä­ke­vän al­ko­ho­lin, tu­pa­kan ja vir­voi­tus­juo­mien ve­ro­tuk­seen. Näi­tä Leh­ti­nen pi­tää hy­vin vä­häi­si­nä.

Sa­moin ker­rot­tiin 100 mil­joo­nan eu­ron leik­kauk­ses­ta ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen. Tä­män tar­kem­paa vai­ku­tus­ta on Leh­ti­sen mu­kaan vie­lä vai­ke­aa ar­vi­oi­da, sil­lä leik­kauk­sen yk­si­tyis­koh­dis­ta ei ole tois­tai­sek­si tie­toa.

– Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­ses­sä­hän on oma­vas­tuu, vä­hen­nysp­ro­sent­ti ja enim­mäis­mää­rä. Jo­ten­kin näi­tä sit­ten tul­laan leik­kaa­maan.

Mer­kit­tä­väm­piä ovat Leh­ti­sen mu­kaan eläk­keen­saa­jien ve­ro­tuk­seen tu­le­vat muu­tok­set. Hal­li­tus il­moit­ti, et­tä elä­ke­tu­lon ve­ro­tus ki­ris­tyy 23 000 – 57 000 eu­roa vuo­des­sa elä­ket­tä saa­vil­la.

Ve­ron­mak­sa­jain kes­kus­lii­ton las­kel­man mu­kaan pää­tös tar­koit­taa esi­mer­kik­si 2 500 eu­roa elä­ket­tä kuu­kau­des­sa saa­val­le 97 eu­ron ko­ro­tus­ta ve­roi­hin vuo­des­sa. 4 000 eu­ron kuu­kau­sit­tais­ta elä­ket­tä saa­val­le vai­ku­tus ve­roi­hin on vuo­des­sa 510 eu­roa.

Leh­ti­nen ar­vos­te­lee sitä, et­tä pää­tök­sen myö­tä elä­ke­tu­lo­jen ve­ro­tuk­sen prog­res­sio jyr­ken­tyy en­ti­ses­tään.

Li­säk­si hal­li­tus päät­ti jät­tää an­si­o­tu­lo­ve­ro­tuk­sen in­dek­si­tar­kis­tuk­set en­si vuon­na te­ke­mät­tä kah­des­sa ylim­mäs­sä tu­lo­luo­kas­sa.

– Jo val­miik­si huip­pup­rog­res­sii­vi­sen ve­ro­tuk­sen maas­sa, Suo­mes­sa, jyr­ken­ne­tään prog­res­si­o­ta li­sää. Se ei ole kyl­lä as­kel oi­ke­aan suun­taan.

Pel­ler­von ta­lous­tut­ki­muk­sen (PTT) toi­mi­tus­joh­ta­ja Mar­kus Lah­ti­nen puo­les­taan sa­noo, et­tä tark­ko­jen ana­lyy­sien te­ke­mi­nen koko ke­hys­rii­hi­pa­ke­tin osal­ta ot­taa vie­lä ai­kan­sa ja vaa­tii li­sä­tie­to­ja toi­men­pi­tei­den si­säl­lös­tä.

Lah­ti­nen ar­vi­oi kom­men­tis­saan, et­tä ylei­sen ar­von­li­sä­ve­ron ko­ro­tus 25,5 pro­sent­tiin on pe­rus­tel­tua, mut­ta sen oli­si hyvä tul­la voi­maan vas­ta en­si vuon­na.

– On mah­dol­lis­ta, et­tä ta­lous läh­tee tä­män vuo­den ai­ka­na kas­vuun, mut­ta se no­jau­tuu vah­vas­ti yk­si­tyi­seen ku­lu­tuk­seen, ja ti­lan­ne on vie­lä hy­vin herk­kä. Voi­si ol­la hyvä, et­tä inf­laa­ti­o­ta ei alv-ko­ro­tuk­sel­la vie­lä kiih­dy­te­tä, ja täs­tä vuo­des­ta saa­tai­siin pa­lau­tu­mi­sen vuo­si, jol­loin os­to­voi­ma kas­vaa ja ko­rot las­ke­vat. En­si vuon­na ta­lous­kas­vu kes­täi­si ko­ro­tuk­sen pa­rem­min.

Lah­ti­nen sa­noo ole­van­sa tyy­ty­väi­nen sii­tä, et­tei alem­pia ar­von­li­sä­ve­ro­kan­to­ja ko­ro­tet­tu.

Kum­mal­li­se­na hän sa­noo pi­tä­vän­sä sitä, et­tä al­ko­ho­lin ja tu­pa­kan ve­ron­ko­ro­tus on hy­vin mal­til­li­nen ei­kä olut­ve­roa nos­tet­tu lain­kaan.