Raumalaiset yrittäjät Maila ja Erkki Sinervaara ehdolla arvostetun PRO-tunnustuspalkinnon saajiksi
Tuija Saarinen
Tuli rätisee kodikkaasti uuninpesässä ja taustalla soi rauhallinen joulumusiikki, maljakoissa on tuoreita kukkia. Tunnelma ravintola Villa Tallbon salissa on levollinen. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta ravintolan avaamisesta, mutta juhlatunnelma on monestakin syystä ollut kaukana, toteaa yrittäjäpariskunta Maila ja Erkki Sinervaara.
– Juhlavuosi on mennyt koronan jälkimainingeissa, eikä olla paljon juhlittu. Lisäksi tällä hetkellä on pelko kustannusten noususta. Meilläkin on suuria kiinteistöjä, joissa on sähkölämmitys.
Koronavuosien ja muiden murheiden ohella Sinervaaran pariskunta sai marraskuussa hieman iloa arkeen ja yrittämiseen, kun he saivat kuulla olevansa ehdolla hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisille suunnatun PRO 2023 -tunnustuspalkinnon saajiksi yrittäjäsarjassa kahden muun yrittäjän ohella. Kyseessä on arvostettu, alan sisäinen palkinto. Aloitteen Sinervaarojen palkitsemisesta teki Satakunnan Keittiömestarit Ry.
– Tämä tuli ihan pyytämättä ja yllättäin. Kiitos kuuluu myös Maijalle, joka kirjoitti tarinaa meistä tuomaristolle. Arvostamme finaalipaikkaa suuresti, toteaa jo 40 vuotta yrittäjinä toiminut pariskunta.
Villa Tallbon rakennutti laivanvarustaja Gabriel Granlundin perikunta suvun kesäasunnoksi. Se valmistui vuonna 1901. Maila ja Erkki Sinervaara ostivat pitsihuvilan vuonna 1991. Ravintola Villa Tallbo avasi ovensa seuraavana vuonna mittavan entisöintityön jälkeen.
Tuija Saarinen
Tällä hetkellä yrityksessä on meneillään sukupolvenvaihdos, ja Tallbo-ravintolat -kokonaisuuden vetovastuu on siirtymässä jälkikasvulle, Antti ja Maija Sinervaaralle.
Vuosia yrityksessä toimineille lapsille pandemia ja siitä seuranneet toimenpiteet ovat jääneet mieleen. Maija muistelee, miten maaliskuussa 2020 korona tyhjensi kahdessa päivässä koko loppuvuoden vieraskirjan.
– Saman tien jouduttiin antamaan henkilökunnalle lomautusilmoitukset. Erityisen vaikeaksi tilanteen teki pandemian aikana se, että ajantasaista tietoa rajoituksista oli vaikeaa saada. Tietoa yritettiin tiedustella monelta eri taholta, mutta loppuvaiheessa tieto saatiin joko lehdistä tai televisiosta näytetyistä lehdistötilaisuuksista.
– Yritä siinä sitten kertoa asiakkaille, miten jatkossa tullaan toimimaan, kun ei itselläkään ollut tarkkaa tietoa, kertoo Maija.
Pandemian vaikutukset näkyvät vieläkin tilauksissa.
– Varaus saatetaan tehdä 80 hengelle, ja lopullinen määrä on 40. Ihmiset tottuivat olemaan kotona, ja etenkin moni iäkkäämpi on tullut varovaisemmaksi lähtemään minnekään. Toisaalta tänä päivänä moni joutuu valitsemaan, lämmitetäänkö kotia vai pidetäänkö juhlat, toteaa Maila Sinervaara.
Vuosien aikana on muodostunut pitkiä asiakassuhteita. Villa Tallbossa on esimerkiksi järjestetty jo toisen sukupolven häätilaisuuksia, kertovat Maila ja Erkki Sinervaara.
Tuija Saarinen
Tärkeää yrittämiselle koko Sinervaaran perheelle on, että vuosien aikana on muodostunut pitkiä asiakassuhteita.
– Meillä on järjestetty jo toisen sukupolven häätilaisuuksia, eli sulhasen tai morsiamen vanhemmat ovat itsekin juhlineet täällä häitänsä ja muita perhejuhlia.
– Vuosien takaa tuttuja asiakkaita palvellessa tuntuu kuin mukava vieras olisi tullut kylään.
LUKIJA: Voit kertoa ja perustella tuomaristolle, miksi juuri Maila ja Erkki Sinervaaran tulisi saada PRO-tunnustuspalkinto. Kommentoi ja kannusta viimeistään 15.12. mennessä:
https://propalkinnot.fi/finalistit/maila-ja-erkki-sinervaara/