Ravintolakentän musta hevonen löytyy Porin torin kulmalta
Karhukaupungin ravintolatarjonta täydentyi maaliskuun alussa ydinkeskustan intiimillä pikkupubilla.
Vesa-Pekka Järvelä
Katriina Salminen löysi brittihenkiselle pienravintolalleen haluamansa paikan Porin ravintolaelämän ytimestä. Nyt Pohjoiskauppatorin kulmalla palevlee viitenä päivänä viikossa The Black Horse. Rauhallista, olohuonemaista tunnelmaa henkivän pubin nimi juontuu omistajansa hevosharrastukseen.
– Olen Lontoossa vieraillessani viehättynyt englantilaispubien persoonallisesta ilmapiiristä. Halusin tuoda samanlaista tyylikästä tunnelmaa myös Poriin, ja aivan tähän vilkkaiden asiakasvirtojen keskelle. Miljööstä nauttivan onkin helppo poiketa vaikka lueskelemaan lehtiä tai katselemaan monenlaista urheilua. Yksi asiakkaiden suosikkilajeista on rajuotteinen, mutta herrasmiesottein pelattava rugby. Tarjolla on tietysti myös monipuolinen valikoima juomia – jopa Isojoen suunnalta tulevaa, lämpimän vastaanoton saanutta sahtia, kertoo Salminen.
Ravintolayrittäjyys ei ole Karjalan suunnalla Luumäellä syntyneelle Salmiselle suinkaan tuntematon ala.
– Johdin vuodesta 2001 pitkään yli 250 asiakaspaikan pubia. Niihin Bar Maffin vuosiin mahtui Olkiluodossa työskennelleiden myötä vahva ripaus kansainvälisyyttä. Asiakkaita riitti kiitettävästi myös niinä aikoina, kun Suomi syöksyi vakavaan talouden kriisiin. Meille vuodet olivat menestyksekkäitä, mutta 2015 päätin kuitenkin ravintolan pyörittämiseen väsyneenä myydä yritykseni, ja siirtyä uusien haasteiden pariin.
Salmisen tie vei Viroon ja Tallinnaan.
– Olin lomareissuillani mieltynyt etelänaapurin elämäntyyliin. Alkuun työskentelin Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:n maajohtajana ja sitten virolaisyrityksen palvelukseen välittäjäksi. Työtä riitti kolmisen vuotta, mutta sitten iski korona, joka kuihdutti asunnonvälitysbisneksen Virossa miltei tyystin. Palasikin keväällä 2020, ja asetuin asumaan Kokemäen Kauvatsalle.
Salminen tekee yhä välittäjän töitä. Ne painottuvat pitkälti Porin seudulle.
Black Horse on omistajansa mukaan löytänyt vakiintuneen asiakaskunnan.
– Meillä on toimiva konsepti ja asiakaskunta on mukavan monipuolinen. Olemmekin Porin ravintolaelämän musta hevonen. Paikka, jolle on ollut sosiaalinen tilaus. Katsonkin valoisin mielin tulevaan. Palvelemme jatkossakin tiistaista lauantaihin. Juuri nyt eletään ehkä vuoden hiljaisimpia aikoja, mutta pian edessä on jo pikkujouluaika. Siitä mennään sitten toiveikkaana kohti tulevaa kesää.
Kahden päivän markkinat
Porilla on pitkät perinteet syksyyn ajoittuneiden Silakkamarkkinoiden järjestäjänä. Suosittua Etelärannan tapahtumaa ei ole kuitenkaan pidetty neljään vuoteen. Kalaherkkujen ystäviä tullaan kuitenkin vihdoin huomioimaan karhukaupungin keskustassa. Pyyntöjä markkinoiden järjestämisestä tuli suoraan kalastajilta.
Silakkamarkkinoiden peruuntumiseen reagoitiin Porikortteleissa. Tulevana perjantaina ja lauantaina Porin kauppatorilla ja kävelykadulla järjestetään uudet Kala- & Sadonkorjuumarkkinat. Toiminnanjohtaja Mari Antikaisen mukaan kaksipäiväisen markkinatapahtuman pääpaino on kalassa ja elintarvikkeissa. Silakkaakin toivottavasti saadaan myyntiin. Kalamyynti keskittyy Porin kauppatorille.
Järjestäjien alueen ravintolatkin ovat innostuneet kala- ja sadonkorjuuteemasta, ja suunnitteilla on myös ravintolapuolen tapahtuma markkinoiden rinnalle.
Markkinat ovat avoinna molempina päivinä kello 9–18. Vaikka silakkamarkkinat ensi vuonna jälleen pidettäisiin, on Kala- & Sadonkorjuumarkkinatkin tarkoitus järjestää tulevaisuudessa vuosittain.