Kim­mo Puo­li­tai­val huo­mi­oi, et­tä pai­neen kes­kel­lä on he­rät­ty pu­hu­maan myös alu­ei­den älyk­kääs­tä su­pis­tu­mis­st­ra­te­gi­as­ta (smart shrin­king). Pie­nes­sä kun­nas­sa vä­hem­män voi ol­la myös enem­män.

– On epä­re­a­lis­tis­ta aja­tel­la kaik­kien alu­ei­den kas­va­van koko ajan. Me­ri­kar­via on me­net­tä­nyt vii­mei­sen 30 vuo­den ai­ka­na nel­jän­nek­sen asuk­kais­taan, yh­teen­sä noin tu­hat hen­keä.

Puo­li­tai­val ker­too oman mis­si­on­sa ole­van py­säyt­tää näin raju las­ku tai jopa kään­tää vä­es­tö­ke­hi­tys kas­vuun.

– Sii­hen tar­vit­sem­me täy­sin uut­ta stra­te­gi­aa, jon­ka suun­ta on työ­pai­kois­sa.

Me­ri­kar­vi­al­la on teh­ty to­del­la mer­kit­tä­vää ta­lou­den ta­sa­pai­not­ta­mi­soh­jel­maa ja nos­tet­tu vah­va pa­nos­tus työ­paik­ko­jen luo­mi­seen. Juu­ri uu­sien työ­paik­ko­jen luo­mi­nen on kun­taa kun­tout­ta­vaa ja ter­veh­dyt­tä­vää hoi­toa.

– Työ­pai­kat tuo­vat työn­te­ki­jöi­tä, ve­ron­mak­sa­jia ja sitä kaut­ta ky­kyä ra­hoit­taa pal­ve­lui­ta.

Pie­nes­sä kun­nas­sa ei ole yli­o­pis­to­kes­kit­ty­miä, ei len­to­kent­tää, ei­kä rau­ta- ja moot­to­ri­tie­tä.

– On ole­mas­sa kak­si pol­kua. Toi­nen niis­tä on ole­mas­sa ole­vien yri­tys­ten kas­vun tu­ke­mi­nen ja mah­dol­lis­ta­mi­nen. Me­ri­kar­vi­al­la esi­merk­ki­nä on mat­kai­lu­toi­mi, joka on kol­min­ker­tais­tu­nut kol­mes­sa vuo­des­sa.

Toi­se­na pol­ku­na avau­tuu tart­tu­mi­nen uu­siin mah­dol­li­suuk­siin. Se vaa­tii bu­si­ness-ne­nää, he­reil­lä oloa, uu­tis­ten seu­ran­taa, pu­he­lin­soit­to­ja, yrit­tä­jien ja in­no­vaat­to­rei­den ta­paa­mi­sia.

Ide­oi­ta on us­kal­let­ta­va ha­kea myös oman paik­ka­kun­nan ul­ko­puo­lel­ta, jopa kan­sain­vä­li­sil­tä mark­ki­noil­ta. Tar­vi­taan ra­hoit­ta­jien ta­paa­mi­sia, ul­ko­puo­lis­ten ra­hoi­tus­ka­na­vien avaa­mis­ta ja hyö­dyn­tä­mis­tä, kas­vun mah­dol­lis­ta­vaa kaa­voi­tus­ta ja yh­teis­tä kun­ta­po­liit­tis­ta tah­toa. Lu­et­te­lo on pit­kä.

– Työ­pai­kat rat­kai­se­vat ja joh­ta­mi­nen rat­kai­see, kun­nan­joh­ta­ja ki­teyt­tää.

Me­ri­ser Oy:n tek­ni­nen joh­ta­ja Pasi Kuu­si­nen pun­ta­roi, mit­kä asi­at hä­nen mie­les­tään ovat Me­ri­kar­vi­al­la hoi­tu­neet hy­vin. Yk­kö­se­nä hän lis­taa yri­tys­myön­tei­syy­den. Hän ar­vos­taa tur­han by­rok­ra­ti­an vält­tä­mis­tä ja mah­dol­lis­ten yh­teis­ten hank­kei­den suun­nit­te­lua. Tie­dot­ta­mi­nen toi­mii hy­vin mo­lem­piin suun­tiin.

– Käy­te­tään ko­ti­kun­nan yri­tyk­sien pal­ve­lu­ja ja tuot­tei­ta niin pal­jon kun mah­dol­lis­ta ja kuul­laan mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan myös pien- ja yk­si­ny­rit­tä­jiä.

Yrit­tä­jä Ol­li Oja­mo iloit­see sii­tä, et­tä Me­ri­kar­vi­al­la ol­laan ai­dos­ti kiin­nos­tut­tu yri­tyk­sien me­nes­tyk­ses­tä ja apua voi ai­na ky­syä. Hä­nen mie­les­tään toi­mi­van kun­ta ja yri­tys -suh­teen poh­ja­na on, et­tä yri­tys pär­jää it­se ter­vees­ti omal­la työl­lään, pa­nos­taa ja us­koo it­seen­sä sekä on riip­pu­ma­ton muis­ta.

– Kun­nan teh­tä­vä­nä ei ole pi­tää yri­tyk­siä elos­sa, jos lii­ke­toi­min­ta ei kan­na­ta, ei­kä asi­ak­kai­ta ei käy. Yri­tyk­sen me­nes­tyk­sen pi­tää ol­la läh­töi­sin it­ses­tään, mut­ta apua ja neu­vo­ja saa tar­vit­ta­es­sa var­mas­ti.

Oja­mon mie­les­tä kun­nan ja yri­tyk­sen suh­det­ta voi ver­ra­ta pa­ri­suh­tee­seen.

– Toi­mi­vas­sa suh­tees­sa tar­vi­taan kak­si it­se­näis­tä eteen­päin me­ni­jää, jot­ka toi­mi­vat vah­vuuk­sil­laan yh­des­sä, jol­loin hom­ma toi­mii.

Mo­lem­pien yrit­tä­jien mie­les­tä pää­tök­sen­te­ko kun­nas­sa on no­pe­aa. Kuu­si­nen sa­noo, et­tä se nä­kyy muun mu­as­sa ra­ken­nus­lu­pien kä­sit­te­lys­sä. Inf­raan pa­nos­te­taan ja pul­ma­ti­lan­teis­sa et­si­tään vaih­to­eh­to­rat­kai­su­ja.

– Val­tuu­te­tuil­la on eteen­päin me­ne­vä lin­ja. Meil­lä ei isom­min vän­gä­tä, ei­kä jar­ru­te­ta ke­hi­tys­tä, Oja­mo puo­les­taan kiit­te­lee.

Sei­ja Väre