5 vinkkiä säästäväiseen ruoanlaittoon – Lounais-Suomen Martat neuvoo
Lounais-Suomen Marttojen Porin toimipisteen kotitalousasiantuntija Sari Ruohomäki ohjeistaa, kuinka viikon ruokaostokset tehdään taloudellisesti ja säästäväisesti.
1. Suunnitelmallisuus
Kannattaa käyttää aikaa suunnittelemiseen. Jos nyt ei ihan tarkkaan kaikkea kirjoita ylös, niin ainakin pääpiirteittäin on hyvä suunnitella 1-2 viikon ruokalista.
Ruokaostokset kannattaa keskittää yhteen tai kahteen kertaan viikossa ja kauppaan kannattaa aina mennä ostoslistan kanssa. Silloin vältytään monelta heräteostokselta.
2. Kotivara
Kotona kannattaa pitää perusvarastoa hyvin säilyviä elintarvikkeita. Kotivaraa on siksi hyödyllistä pitää, että jos rahat ovat tiukassa juuri ennen tilipäivää, kotona on kuitenkin jotain mitä syödä.
Osta sellaisia tuotteita, mitä omassa perheessäsi käytetään. Kotivarassa voi olla esimerkiksi makaronia, riisiä ja tomaattipyreetä. Niistä saa nopeasti tehtyä ruokaa.
Lihaa puolestaan voi laittaa pakkaseen, mutta pakastamispäivä kannattaa merkitä pakkaukseen hyvin. Jauhelihaa ei kannata säilyttää pakkasessa kovin paljoa paria kuukautta pidempään.
3. Ruoan valmistaminen kotona
Kotona valmistettu ruoka on kaikkein edullisinta. Tee vähän isompia määriä ruokaa kerrallaan. Esimerkiksi keitto säilyy hyvin jääkaapissa pari päivää. Siksi sitä kannattaa tehdä iso kattilallinen. Samoin vaikka lihapullia kannattaa tehdä kerralla niin paljon, että osan voi laittaa pakkaseen.
Myös laatikkoruoat, kiusaukset ja paistokset ovat usein edullisia varsinkin, jos niissä käytetään pohjana perunaa. Kasvisten käyttöä ruoassa kannattaa myös lisätä, ja hyödyntää sesonkiajan kasviksia. Vähän voi joutua harjoittelemaan ja kannattaa uskaltaa muokata tuttuja reseptejä.
4. Seuraa tuotteiden kilohintoja
Esimerkiksi broileri hunajamarinadissa on usein edullista, mutta ilman marinadia kilohinta voikin olla edullisempi. Marinadikin painaa tuotteessa, joten siitähän aika paljon menee hukkaan. Tarjouksiakin kannattaa seurata ja hyödyntää. Vältä ruoan ostamista kioskilta tai huoltoasemalta, sillä siellä on kalliimpaa.
5. Pidä hävikkiruokapäiviä
Aina silloin tällöin on hyvä tarkastaa jääkaapin sisältö. Jos sieltä löytyy kaikenlaisia jämiä, kuten esimerkiksi vähän kinkkua, paprikan jämiä ja pari tomaattia, niistä voi valmistaa tähderuokia. Esimerkiksi vokkiin on helppo heittää kaikenlaista sekaisin.
Toimittaja: Pauliina Vilpakka