Kauppakeskuksen vartija voi olla nuorelle ainut turvallinen aikuinen
Vartijan työote nuorten kanssa on kohtaava ja keskusteleva. Tarvittaessa nuori ohjataan oikeanlaisen avun piiriin.
Maarit Kautto
Porin keskustassa ja kauppakeskus IsoKarhussa työskentelevä Securitaksen vartija kohtaa nuoria joka päivä ja näkee, miten nämä aikaansa viettävät. Vartija käyttää jutussa sukunimeään Kukko, koska sillä nimellä hänet tunnetaan. Monelle nuorelle vartija on se ainut turvallinen aikuinen, jolle voi jutella. Jo 12 vuotta vartijana toimineelle Kukolle tullaankin puhumaan hyvin laajalla skaalalla.
– Joku tulee näyttämään koulun kokeesta saatua hyvää numeroa, joku taas kertoo perheväkivallasta. Kohtaamisiin mahtuu kaikkea tältä väliltä, Kukko toteaa.
Julkiset tilat, kuten kauppakeskukset, ovat nuorille tärkeitä ja helposti saavutettavia ajanviettopaikkoja. Kauppakeskukset tarjoavat palveluita, lämpimän sisätilan talvisin sekä ympärille muita ihmisiä ja tietysti myös valvontaa. Vaikka porukassa hengailevat nuoret haluavatkin olla aikuisilta hieman piilossa ja omissa oloissaan, on nuorille silti tärkeää tietää, että paikalla olevilta aikuisilta, kuten vartijoilta, saa turvaa tarvittaessa.
Securitas on jo useamman vuoden tehnyt yhteistyötä Nuorten Palvelu ry:n kanssa. Yhdistys kouluttaa Noja-vartijoita eli nuorten omia järjestyksenvalvojia. Securitaksella on Noja-järjestyksenvalvojia yli kaksikymmentä eri puolilla Suomea, Porin seudulla heitä on yksi, kauppakeskus IsoKarhussa.
– Noja-toiminta alkoi Porissa 2020. Konsepti on hyvä ja halusimme lähteä siihen mukaan. Nojan työnä on normaalien järjestyksenvalvojan tehtävien lisäksi nuorten kanssa toimiminen ja nuorten asioiden edistäminen. Työote nuorten kanssa on kohtaava ja keskusteleva, lisäksi Noja tekee yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa edistääkseen nuorten asioita moniammatillisesti.
– Samoin tosin toimivat kaikki meidän vartijamme, vaikka heillä ei varsinaista Noja-koulutusta olisikaan. Teemme tiivistä yhteistyötä poliisin, sosiaalihuollon ja nuorisotyön kanssa. Nuori ohjataan tarvittaessa oikeiden palvelujen piiriin, Securitas Porin päällikkö Marko Österlund selvittää.
– Haluamme tarjota nuorille matalan kynnyksen tulla jutuille olipa tilanne mikä tahansa, Kukko jatkaa.
Nuoret kokoontuvat yleensä isolla joukolla ja ovat äänekkäitä. Toisinaan nuoria joudutaan myös poistamaan kauppakeskuksen tiloista, mutta yleensä riittää, kun vartija tulee moikkaamaan ja juttelemaan.
– Kyselen mitä kuuluu ja juttelen niitä näitä. Siinä sivussa sitten sanon, että olkaahan hiukan hiljempaa. Yleensä se toimii. Nuoret eivät pidä pahana, jos heille asetetaan tiukat pelisäännöt. Voivat he jotain keskenään jupista, mutta pääsääntöisesti suhlautuvat kuitenkin ymmärtävästi. Pelisäännöt ovat selvät, kun niistä yhdessä sovitaan ja pidetään kiinni puolin ja toisin, Kukko summaa.
– Tässä tullaan Noja-toiminnan ytimeen. Tapahtuipa kavereiden kanssa mitä tahansa, IsoKarhu on paikka, jossa joku asettaa turvaa tuovat rajat. Kauppakeskuksesta poistaminen on vasta se viimeinen ja äärimmäisin keino. Tarkoituksena on, että kauppakeskus on turvallinen ja viihtyisä paikka kaikille, jotka siellä asioivat ja viettävät aikaansa, Securitaksen palveluesimies Joona Salmi korostaa.
Nuoret kokoontuvat kauppakeskukseen arkena koulupäivien jälkeen sekä viikonloppuina iltaisin. Toisinaan vartija voi tavata kauppakeskuksessa arkipäivänä yksin istuskelevan nuoren ja silloin hän menee juttelemaan ja kysymään, onko kaikki ok?
– Kun nuori on kaupungilla yksin keskellä arkipäivää, voi syynä olla vain se, että koulu ei sinä päivänä huvittanut tai sitten taustalla on jotain vakavampaa, kuten koulukiusaamista. Herkkiä tuntosarvia tässä työssä tarvitaan, Kukko miettii.
Kukko ja Österlund kertovat, että nykypäivän nuorten suhtauminen päihteisiin on selvästi liberaalimpaa kuin ennen. Päihteissä ei ole kyse vain alkoholista, vaan myös kannabiksen eli pilven polttelusta. Pilven polttelu passivoi, joten poltellut nuori ei ole niinkään vaaraksi muille, vaan enemmänkin itselleen.
– Aineita on hyvin helppo hankkia nykyään netistä, oli kyse sitten nuuskasta, sähkötupakasta tai kannabiksesta. Porin kaduilla myös tapahtuu ammattimaista huumeiden myyntiä. Jos satun suoraan tilanteeseen, jossa nuori on käärimässä jointtia, otan tietenkin yhteyttä poliisiin, Kukko kertoo ja jatkaa:
– Päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on hyvin yleistä, eikä ole kiinni esimerkiksi yhteiskuntaluokasta. Jos joku vanhempi sanoo, että ei meidän lapsemme ikinä tekisi sellaista, otan hänet mielelläni mukaan yhden työpäiväni ajaksi. Silloin voi nähdä, että nuori voi olla aivan erilainen kotona kuin kaveriporukassa kaupungilla, Kukko painottaa.
– Siksi olisikin tärkeää, että vanhemmat olisivat oikeasti kiinnostuneita nuortensa tekemisistä. On vaikea huomata nuoren ongelmia, jos ei ole riittävän lähellä, Österlund kiteyttää.